Nog niet eerder zagen we de noodzaak in van een goed geïsoleerd huis. Goede isolatie zorgt ervoor dat het minder koud is in huis en dat de (gestookte) warmte langer blijft hangen. Hierdoor hoef je logischerwijs minder te stoken en bespaar je dus niet alleen gas & stroom maar zeker ook geld! Aan de stijgende prijzen kunnen wij helaas niets doen, je helpen met wat slimme en snelle tips om je huis te isoleren wél. Heb je bijvoorbeeld enkel glas? Lees dan ook zeker even verder!
Huis isoleren – een energiezuinig huis
Natuurlijk, we weten al een hele tijd dat het slim is om te investeren in zonnepanelen of om je vloer te laten isoleren, een warmtepomp aan te schaffen etc. Dat zijn flinke investeringen die ervoor zorgen dat je op den duur een energiezuinig huis hebt. Niemand had verwacht dat we er dit jaar zó mee geconfronteerd zouden worden en dat we vooral ook op zoek zijn naar de dingen die we NU kunnen doen. De grote investeringen moeten ingepland worden, de markt is overspannen en de wachttijden lang. Dat betekent niét dat je nu niks kunt doen. Er zijn best wat snelle en goedkope tips waar je zelf mee aan de slag kunt, er is altijd winst te behalen met het rijtje hieronder.
Tocht weren!
Naden en kieren laten stiekem best veel kou binnen en warmte ontsnappen. Het advies is zeker niét om je huis potdicht te smeren want ventilatie is van levensbelang maar, je kunt wel naden en kieren dichten die er eigenlijk niet horen te zijn. Een deur die niet meer zo goed sluit, een houten kozijn waarvan de kitrand wat nalaat etc. Er zijn tochtstrips, kits, tochtborstels (denk ook aan je brievenbus als je die in je voordeur hebt zitten) en je kunt ook tochtrollen kopen. Het advies is om de ruimte onder je deuren niet af te sluiten omdat er altijd een luchtstroom mogelijk moet blijven (i.v.m. ventilatie) maar er is niks mis met het tijdelijk de tocht beperken! De tochtrollen kunnen ook voor ramen gebruikt worden natuurlijk. Een handige DIY’ maakt ze zelf van een stofje dat matcht met de kleuren in je interieur.
Leidingen isoleren – verminder warmteverlies
Overal waar je leidingen in het zicht liggen verliezen ze snel warmte. Het warme water dat van je ketel naar een radiator loopt verwarmt meteen ook de leiding en als deze niet geisoleerd is verliest je water dus warmte en moet je langer stoken om de radiator op de gewenste temperatuur te krijgen. Zonde als die leidingen op je zolder lopen, in de kruipruimte of kelder want daar heb je op dat moment waarschijnlijk geen warmte nodig. Buisisolatie is een hele snelle en betaalbare manier om het warmteverlies te beperken.
Radiatorfolie met magnestische tape
Je kent het wel, die zilverkleurige folie op rol die je achter je radiator kunt bevestigen. Zo weerkaatst de warmte tegen de folie terug de ruimte in. Alleen, mooi ziet dat er niet uit. Nou is functie natuurlijk belangrijker maar waarom zou je niet ook voor een estetische oplossing kiezen als dat tot de mogelijkheden behoort? Radiatorfolie kan 75-95 procent van de warmtestraling aan de achterkant van je radiator tegengaan. Dát is wat je wil, de warmte aan de voorkant van de radiator. Met magnestische tape bevestig je de folie tegen de achterkant van je radiator en dus niet tegen de muur. Zo zie je er niets van maar heb je er wel de voordelen van. Kleine moeite, een warmer huis!
Raamisolatie
Oudere panden/woningen hebben vaak nog enkel glas. Je moet harder stoken om de warmte op peil te houden en zodra je stopt met verwarmen is het heel snel koud, écht koud! Niet de beste raampartij dus maar even snel nieuwe ramen installeren zal voor de winter niet meer lukken. Zeker niet als je de woning huurt! Wat kun je doen? Er bestaat raamisolatie. Her en der zie je dat mensen radiatorfolie voor hun raam hebben geplakt, da’s een oplossing die misschien wel werkt maar die je meteen in het donker zet. Je kunt niet meer naar buiten kijken, er komt geen daglicht meer binnen (dus ook geen zon….= warmte) en je gaat waarschijnlijk eerder je lampen gebruiken. Heel gezellig is dat niet. Onnodig eigenlijk ook want er bestaat gewoon raamfolie die isolerend werkt. Thermo cover heeft een soortgelijke werking als een dubbel raam. Je kunt het heel eenvoudig zelf op je raam plakken en je ziet er niets van want de folie is transparant.
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Er zijn nog geen reacties geplaatst.