Je huis een voorjaars touch up? Snel en verrassend resultaat met deze simpele behangtips.

Je kunt het zelf, echt waar. Tegenwoordig is de kwaliteit van het behang wezenlijk anders dan het ‘papieren behang’ van vroeger. Veel mensen kijken met gemengde gevoelens terug op hun eerste behangklus. Gehannes met een behangtafel, geknoei met te dikke/te dunne behanglijm, lelijke ‘kieren’ tussen de banen, het is verleden tijd! Natuurlijk kun je altijd de hulp van een professionele behangservice inroepen als het gewoon je ding niet is of je er de tijd niet voor hebt, ze hebben het binnen no time keurig op je muur aangebracht en sauzen eventueel je plafond of andere muren in een bijpassende kleur. Zin om je huis een voorjaars touch up te geven maar heb je nog nooit behangen dan moet je beslist even mee blijven lezen. Tips én de verschillende behangsoorten uitlegt zodat je goed voorbereid aan de slag kunt!

 

Vlies

 

Welk soort behang kiezen?

Met motief, effen, fotobehang, da’s een keuze die heel persoonlijk is en natuurlijk afhankelijk van je interieur. Een leuk accent in huis breng je al snel aan door bijvoorbeeld één wand met een hip printje te behangen, kies wat je tof vindt. Laat ons je uitleggen welk soort behang je in welke situatie, voor welke muur je kunt kiezen.

Wil je een beschadigde muur behangen zodat het weer een keurig strak wandje wordt? Je kunt een strak resultaat bereiken met bijvoorbeeld vliesbehang, glasvezelbehang en ook Renovlies behang kopen kan een slimme start zijn.

 

Renovlies

Wil je een stucwerklook of zijn er wat haarscheurtjes te zien in de wanden van je nieuwbouwwoning? Renovlies is een populair type behang vanwege de duurzaamheid en strakke afwerking die je ermee kunt bereiken. De voordelen?

 • Gemaakt van papier en vezels, geeft een strakke wand, is vergelijkbaar met glasvezelbehang maar net iets goedkoper.
 • Sterk en duurzaam, bestand tegen een stootje, kan in elke gewenste kleur geschilderd worden en past daardoor in elk interieur.
 • Renovlies behang is geschikt voor verschillende ondergronden. Wil je een gipsplaten wandje behangen dan kan dat met dit type behang. Ool op beton en metselwerk kan het gebruikt worden en zelfs een beschadigde muur knapt er aanzienlijk van op. Oneffenheden en scheurtjes worden onzichtbaar.

 

 

Vliesbehang

Geschikt voor elke ruimte in huis maar doordat het behang waterbestendig is kan het prima gebruikt worden in je keuken of badkamer. Een populaire behangsoort omdat het zo veelzijdig is. De voordelen van glasvezelbehang liegen er dan ook niet om:

 • Heel eenvoudig te verwerken en in elke ruimte in huis te gebruiken.
 • Je kunt de lijm meteen op de muur aanbrengen wat je veel gedoe kan schelen op de behangtafel
 • In heel veel kleuren, texturen en dessins te koop waardoor er voor elke woonstijl een mooie optie is. Gaat lang mee, de kleuren vervagen of verkleuren niet. Duurzaam behang zoals je ziet.
 • Ben je het na een (lange) tijd moe en wil je wat anders? Vliesbehang is eenvoudig weer te verwijderen zonder de wanden te beschadigen. Ook een slimme keuze als je je woning of appartement huurt dus.
 • Ook Vliesbehang kan beschadigingen aan je muur wegwerken.

 

https://www.behangservicenederland.com/glasvliesbehang.html

 

Strakke wanden met behang?

Een volmondig ja! Niet alleen muren die strak gestukt zijn zorgen voor een mooi resultaat, ook beschadigde wanden zijn dus te herstellen met glasvezelbehang. Bovengenoemde soorten behoren tot de groep ‘glasvezelbehang’, het zijn soorten die gemaakt zijn van glasvezels. Hierdoor is het behang sterk en geschikt voor elke behangklus. Geluiddempend behang, bestand tegen slijtage en vocht, licht isolerend, allemaal voordelen die je interieur niet alleen mooier maar ook comfortabeler maken. Wil je strakke wanden met behang dan zijn een paar tips handig om te weten, we frissen je kennis nog even op!

Als je gaat behangen zijn er een aantal dingen waar je even op moet letten om ervoor te zorgen dat het behang mooi en goed aangebracht wordt.

 • Elke klus in huis vraagt om een goede voorbereiding, het is vaak het halve werk en zorgt voor het beste resultaat. Een muur moet schoon, glad en droog zijn voor je begint. Oude behangresten moeten verwijderd zijn en gaten en scheuren vul je zo goed mogelijk op met vulmiddel. Fijne scheurtjes verdwijnen vanzelf achter je behang.
 • Als je behang met een kleur kiest is het belangrijk dat je let op het serienummer/kleurnummer. Zo weet je zeker dat alle rollen hetzelfde verfbad hebben gehad. Kies je een patroon dan is het slim wat meer behang te kopen omdat het zomaar kan zijn dat je wat moet gaan schuiven met de banen om het motief netjes aan te laten sluiten. Kijk op de verpakking naar het advies hierover.
 • Meten is weten en zorgt ervoor dat je nooit te weinig behang koopt. Te veel is niet persé erg, meestal kun je wat over is retourneren. Te weinig hoeft geen ramp te zijn maar als hetzelfde kleurnummer bijvoorbeeld niet meer voorradig is dan kun je kleurverschil krijgen. Houdt ook een extra marge aan voor snijden én eventuele foutjes.
 • Lees op de verpakking welke lijmsterkte/lijmsoort je nodig hebt en lees op de verpakking van de lijm hoe je deze het beste verwerkt. Ook in behanglijm zijn er verschillende soort voor diverse diktes behang.
 • Begin met behangen altijd bovenaan en in een hoek en werk van boven naar beneden. Fotobehang vraagt soms een iets andere aanpak maar ook dát wordt altijd duidelijk vermeldt op de verpakking. Zorg dat het behang recht hangt voordat je het tegen de muur drukt voor goede hechting. Gebruik liefst een behangborstel om luchtbellen onder het behang uit te krijgen. Druk de randen goed aan, wrijf nooit te hard als het behang nog nat is.
 • Snijdt de randen langs de plint en het plafond af met een scherp mes. Verwijder eventuele lijmresten met een vochtige doek en laat het behang drogen. Werk eventuele naden en hoeken af met een restje behanglijm.
 • Werk liefst met het raam dicht om het aantal luchtbellen te beperken.

 

 

Zo móet het lukken toch? Zie je het na al deze handige tips nog steeds niet echt zitten? Ieder z’n klus, de professionele behanger draait er z’n hand niet voor om!

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Zoek jij een origineel inter...

Heb jij dat ook? Als je een cadeau voor iemand moet kopen, probeer je dan ook vooraf al een beetje te bepalen in welke richting je moet denken? H...

28 nov 2023 Lees verder
Kan je interieur een boost g...

Zodra de herfst begint begint het bij veel mensen te kriebelen, het ‘woonseizoen’ is begonnen en we kijken nog eens goed naar ons eig...

30 okt 2023 Lees verder
Laminaat en PVC Vloeren: een...

  In het hart van Friesland, waar de schoonheid van de natuur en de rijke cultuur samenkomen, hebben Friezen een speciale voorliefde ontwik...

26 okt 2023 Lees verder
Een betonlook PVC vloer in h...

Als je een strakke en mooie basis voor je huis wilt, is een PVC betonlook vloer een geweldige optie om te overwegen. Veel mensen verlangen naar h...

31 aug 2023 Lees verder
Zo maak jij jouw woonkamer g...

De woonkamer is misschien wel de belangrijkste ruimte in een woning. Het is dé plek om te ontspannen samen met je vrienden en familie. Maa...

08 aug 2023 Lees verder
De kracht van zwarte stalen ...

Zwarte stalen deuren zijn een onweerstaanbare trend in moderne interieurdesigns. Ze bieden een perfecte combinatie van functionaliteit en estheti...

12 jul 2023 Lees verder