Je huis duurzaam verwarmen doe je zo!

Je hebt ‘m beslist al eens ergens gehoord: ‘van het gas af’. In het klimaatakkoord staat namelijk dat we in 2050 allemaal zonder aardgas moeten wonen. Ook moeten er eind van dit jaar 50.000 nieuwbouwwoningen klaar zijn die geen gas meer gebruiken. Het is dus inderdaad toekomstmuziek, je huis verwarmen zonder aardgas maar dat is dus niet iets dat van vandaag op morgen gerealiseerd moet/kan zijn. Het is altijd slim om goed na te denken over de beste manier om je huis te verwarmen en dan hebben we het niet alleen over het effect op jouw kosten maar zeer zeker ook het effect op ons milieu. Hoe duurzamer wij wonen hoe beter dat natuurlijk op termijn is. Zoek je een manier om je woning duurzaam te verwarmen dan is het handig als je weet hoe de verschillende technieken werken én hoe duurzaam ze zijn.

 

 

 

Cv-ketel kiezen

Op dit moment de meest gebruikte methode van verwarmen is verwarmen met een cv-ketel, door convectiewarmte. Dit is indirecte warmte. De cv-ketel verwarmt je radiator, je radiator verwarmt de lucht en de lucht verwarmt de ruimte. Deze manier van verwarmen heeft een heel hoog rendement, meer dan 90%, en is vrij duurzaam mits je huis goed geïsoleerd is. Isoleren is dus een vereiste maar een goede cv-ketel kopen en installeren minstens net zo belangrijk. Een cv-ketel kiezen is niet moeilijk. Als je weet hoe groot je huis is, wie er wonen en wat je wensen zijn dan kan de vakman je snel zeggen welke ketel geschikt is voor jouw situatie.

 

Elektrische kachel

Een elektrische kachel verwarmt je ruimte dan misschien wel heel snel, hij verbruikt ook wel heel veel energie. De aanschaf is relatief goedkoop maar in verbruik aan stroom kan het enorm in de papieren lopen. Tel daarbij op dat onze stroom nog niet voor 100% groen is en je snapt dat een elektrische kachel kiezen om je woning te verwarmen geen duurzame beslissing is. Het is een prima oplossing voor het snel en kort opwarmen van een (kleine) ruimte waarvoor je niet meteen het hele verwarmingssysteem wilt aanzetten. Elektrisch verwarmen is dus milieuonvriendelijk.

 

Verwarmen met hout

De oudste techniek van verwarmen is verwarmen met hout! Hout brengt warmte én gezelligheid. Het toppunt van gezelligheid in de winter is een drankje bij een vuurtje in de haard, toch? Er zijn verschillende manieren om hout te stoken. Zo kun je hout gebruiken in een open haard, in een houtkachel, een tegelkachel en een speksteenkachel. Wij vinden met z’n allen de open haard het allergezelligste maar het is wel ook de minst effectieve manier van verwarmen. De warmte gaat namelijk vooral verloren in de schoorsteen. Een speksteen- of tegelkachel is daarentegen juist weer heel effectief. Het ingenieuze systeem zorgt voor een aangename warmte die lang wordt afgegeven door de warmte vasthoudende stenen.

 

Huis verwarmen met zonnepanelen

Een centrale verwarming op elektriciteit, daar gaat het om als je je huis wil verwarmen met zonne-energie d.m.v. zonnepanelen. De panelen leveren elektriciteit en leveren dus (deels) de stroom voor je elektrische verwarmingstoestellen. Aangezien de zon gratis is is deze manier van verwarmen op termijn absoluut duurzaam. Laat je voorrekenen hoe lang je erover doet om je investering eruit te halen en hoe groot het voordeel voor jou dus zal zijn.

 

Warmtepomp

De methode met het hoogste rendement! Meer dan 100% (sommigen beweren zelfs 600%) en is ontzettend duurzaam. Het werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast. In plaats van de warme lucht uit de koelkast halen, wordt hier de warme lucht uit de grond of lucht gehaald, buiten het huis. Een warmtepomp is voor een bestaande woning alleen een goed idee als je toch al van plan was om flink te gaan verbouwen. Voor een nieuwbouwwoning is het een goed optie.