Je casco nieuwbouwhuis is opgeleverd, je kunt nu zelf verder met het opbouwen aan de binnenkant.

Zó pak je dat aan, stappenplan en tips. Bouw mee aan je droomhuis.

Gefeliciteerd, je hebt de sleutel ontvangen van je nieuwe woning en nu is het jouw beurt! Je hebt gekozen om het huis casco te laten opleveren en dat betekent dat er bijvoorbeeld nog geen sanitair of keuken aanwezig is, dat de wanden niet zijn afgewerkt etc. Hier heb je bewust voor gekozen omdat je hiermee kosten kunt besparen én zelf waarschijnlijk hele handige mensen om je heen hebt om deze klus te klaren. Je hebt waarschijnlijk je plan van aanpak al helemaal klaar, al onze tips wéét jij al. Dus, voor wie nog even moet wachten tot de oplevering, dit artikel is voor jullie. Bij het inrichten en afwerken van je nieuwbouwwoning is het belangrijk dat je een logische volgorde aanhoudt, dat je de juiste (en voldoende) bouwmaterialen in huis hebt én het juiste gereedschap kiest. Hieronder dus stap voor stap hulp bij het verder afbouwen van je droomhuis.

 

 

 

 

(Ver)bouwplannen? Een stappenplan en de juiste bouwmaterialen zijn onmisbaar.

Ben jij in afwachting van de sleutel van je nieuwe huis en wil je goed voorbereid zijn voor het moment dat jíj aan de slag moet? Waarschijnlijk weet je precies welke keuken en badkamer je wil, waarschijnlijk heb je alles al uitgezocht en staat het klaar zodra je het nodig hebt. Maar, laten we samen nog één keer stap voor stap doornemen wat een logische volgorde zou zijn om je verbouwplannen aan te pakken. Surf nog eens over bijvoorbeeld de website van ARECO.be, mis je nog iets aan materialen en/of gereedschap om kwaliteit te kunnen leveren? Check het desnoods dubbel, je wil de bouw niet stil hoeven te leggen omdat je iets vergeten bent.

 

VOORBEREIDING verbouwing

Je begint elke klus met een grondige schoonmaak. Bouwstof en puin verwijder je. Controleer alle leidingen en elektra, mocht er onverhoopt iets niet kloppen is dit het moment om dat eerst te laten regelen. Loop nog één keer al je bouwmateriaal na. Heb je alles besteld, komt alles op tijd, is alles voorradig? Is al je gereedschap nog veilig en voldoende voor de klussen die aangepakt gaan worden? Bestel/koop wat er ontbreekt zodat je nooit mis kan grijpen en niet verder kunt. Voorkom dat je klussen misschien niet zo veilig kunt uitvoeren omdat je het moet doen met wat er is i.p.v. voorhanden te hebben wat echt nodig is.

 

AAN DE SLAG – ruimtelijke indeling en installatie van vaste elementen

Zorg dat alle verlichting en alle stopcontacten, schakelaar en verlichtingspunten klaar zijn.
Dit is belangrijk om te doen voordat andere afwerkingen gedaan worden om te voorkomen dat er later nog gesloopt moet worden. Indien nodig, laat wanden stuken, schilder of breng behang aan. Dit doe je allemaal voordat er een keuken of vloer geplaatst wordt om knoeien en beschadigingen te voorkomen. Tijdens het afwerken van de wanden heb je solide ladders of steigers nodig. Neem de tijd om deze goed te plaatsen, wiebelende materialen kunnen voor ongelukken zorgen. Schilder kozijnen als dat nodig is.

 

KEUKEN PLAATSEN

Begin met de keuken omdat dit een van de complexere installaties is en nauwkeurigheid vereist voor het aansluiten van water, gas en elektriciteit. Installeer meteen alle inbouwapparaten zoals over, koelkast, vaatwasser etc.

 

VLOER LEGGEN

Voordat je je nieuwe vloer kunt leggen moet de ondergrond egaal, schoon en droog zijn. Voer het afval op de juiste manier af. Een schone ruimte voorkomt ongelukjes en biedt de mogelijkheid om lekker door te pakken. Het is verstandig om de nieuwe vloer te leggen nadat de keuken is geplaatst om te voorkomen dat zware keukeninstallaties de vloer beschadigen.

 

 

AFWERKING & DETAILS

Na het leggen van de vloer kunnen plinten geplaatst worden zodat de ruimte netjes afgewerkt wordt. Je kunt raamdecoratie ophangen en meubels plaatsen. De woonkamer en keuken zijn hiermee zo goed als klaar.

 

PUNTJES OP DE I

Loop de ruimte na, kijk of er nog kleine afwerkingen nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het goed vastzetten van stopcontacten, het bijwerken of verwijderen van verf. Maak de ruimte goed schoon als alles is gedaan en hang de laatste decoraties op. Kleed de ruimtes aan met wat mooie planten en geniet van een geslaagde klus.

Werk alle ruimte in huis op dezelfde manier af. Houd overzicht door ruimte voor ruimte af te maken. Weinig DHZ’ers kunnen overzicht houden als ze overal tegelijk bezig moeten zijn. Je krijgt dan misschien snel het idee dat het overal een puinhoop lijkt en er geen einde aan komt. Elke ruimte die klaar is geeft energie om door te pakken.