In gesprek met Maarten Dijksman, bedenker en maker van de Woodspeaker en vakman!

Hout, iedereen heeft het waarschijnlijk wel in huis. Van gebruikt hout kunnen heel wat mooie nieuwe dingen gemaakt worden, het is eeuwig zonde om dat zomaar weg te gooien als je het niet meer gebruikt. In de trend van recycle, upcycle, minimalisme en bewustere keuzes maken past het verhaal van Maarten. Vakman bij www.goedhoutwerk.nl, ambachtsman in hart en nieren én bedenker en maker van de Woodspeaker! Wij vonden het tijd voor een gesprek, lees mee!

 

In gesprek met Maarten Dijksman, bedenker en maker van de Woodspeaker en vakman!

 

-       Vertel, hout en Maarten, Maarten en hout:

Hout is een geweldig materiaal om mee te werken. Het ziet er van zichzelf al prachtig uit, is warm en het ruikt, gedurende de verschillende bewerkingen, heerlijk. Voor mij is het elke keer weer een uitdaging iets te maken wat er mooi uitziet, functioneel is en de juiste energie geeft aan de ruimte waarin het gebruikt wordt. Het leuke van mijn vak is dat ik elke dag bij leer. Wat ik vandaag heb gemaakt kan altijd beter en mooier.

In mijn producten en meubels probeer ik zo veel mogelijk gebruikt hout te verwerken. Er worden veel meubels weg gedaan waar nog prima hout in zit. Na zagen, schaven en vlakken is uit bijna elk meubel een prima bruikbaar stuk hout te halen.

 

In gesprek met Maarten Dijksman, bedenker en maker van de Woodspeaker en vakman!

 

-       Wat is de grootste uitdaging geweest om te maken?

De tweede, derde en vierde Woodspeaker. Ik ga proberen het je uit te leggen.

Muziek is voor mij enorm belangrijk! Ik heb een klein Atelier waar ik het zonde van de ruimte vindt om een muziekinstallatie neer te zetten. Ik ben het liefste bezig met experimenteren en dingen maken. Tijdens één van mijn creatieve momenten ontstond een akoestische versterker voor mijn eigen mobile telefoon. Zodat ik in mijn Atelier muziek kan luisteren. Dat maakt mijn dag en mijn humeur beter. Voor het juiste perspectief, het betreffende creatieve moment duurde bijna twee weken.

 

In gesprek met Maarten Dijksman, bedenker en maker van de Woodspeaker en vakman!

 

Ik merkte dat de mensen mijn houten telefoonversterker mooi vonden en verbaasd waren over de goede geluidskwaliteit. Ik plaatste deze foto op mijn Facebookpagina, omdat ook wel een beetje trots was op mijn creatie. Ik kreeg veel positieve reacties op mijn post en verschillende verzoeken om de speaker ook voor anderen te maken.

Dat maakte dat ik anders naar mijn Woodspeaker moest gaan kijken. De stap van persoonlijk gebruiksvoorwerp naar een commercieel product had ik nog niet eerder gezet.

Uiteindelijk is het helemaal goed gekomen. Ik heb een Kickstarter campagne gedraaid en er zijn ruim 100 Woodspeakers de wereld over gegaan.

 

-       Waarom de ambachtelijke manier?

Ik heb het geluk gehad dat ik mijn huisarts zo’n 5 jaar geleden tegen me zei “Meneer Dijksman u bent een wandelend voorbeeld van een overspannen burn-out”. Deze opmerking zorgde voor een radicale carrière switch. Van een eigen detacheringsbureau naar werken met hout. Gebruikt hout en zoveel mogelijk met mijn handen. Heerlijk.  Ik kan gedurende het design- en maakproces tekeningen en kleurstellingen die van nature in het hout zitten bij elkaar leggen zodat de eigen schoonheid van het materiaal optimaal tot zijn recht komt. 

 

-        Neem nou de snijplank. Hoe lang duurt het voordat je één plank klaar hebt? En vertel dan ook meteen waarom mensen tóch beter voor de wat ‘duurdere’ handgemaakte versie kunnen gaan dan voor het massaproduct bij de ‘budgetstores’.

Ik ben begonnen met het maken kopshouten snijplanken van eerste kwaliteit maar afgedankte eikenhouten meubels. De planken zijn door de prachtige tekening van het kopse hout, het gebruik van eikenhout en het ambachtelijke productieproces, uniek en van zeer hoge kwaliteit. Het is een plaatje op ieder aanrecht, een must have voor elke kok, een gezellige borrelplank en een éénmalige investering waar je een leven lang plezier van hebt.

Wanneer ik van nul tot gereed product reken dan zijn nagenoeg al mijn producten onbetaalbaar. Om uit een afgedankt meubel een werkbaar stuk hout te halen zijn er nogal wat stappen te zetten. Daar vergissen mensen zich wel in merk ik. En dan is het nog maar grondstof en geen eindproduct. Ik probeer opdrachten en bestellingen zoveel mogelijk te verzamelen en te combineren zodat een proces ontstaat. Daarnaast probeer ik meerdere oude tafels in een autorit te halen.

 

In gesprek met Maarten Dijksman, bedenker en maker van de Woodspeaker en vakman!

 

-       Waar vinden we jouw werkplaats?

Op Strijp-S in Eindhoven. Microlab om precies te zijn. Een creatief bolwerk met allemaal kleine bedrijven.

 

-       De minimalistische trend, het bewustere wonen, de milieuvriendelijke oplossingen die we steeds zoeken…..hier moet jouw vakmanhart toch sneller van gaan kloppen?

Daar gaat mijn hart zeker sneller van kloppen. Ik ben voor degelijke en eerlijke spullen. Het lijkt erop dat men geen idee meer heeft van waarde. Wat kost iets nou echt? Is een vraag die, in mijn ogen, meer gesteld moet worden. Wat is er allemaal gebeurd voordat dat ene product bij jou in huis is?

Ik krijg buikpijn als ik in sommige winkels loop en de lage prijzen zie. Het kan en, niet onbelangrijk mag, kennelijk, ondanks dat er iets of iemand in de keten zwaar te lijden heeft.

 

In gesprek met Maarten Dijksman, bedenker en maker van de Woodspeaker en vakman!

 

-       Wat is er niét bij jou te koop? En wat is er dan wél allemaal mogelijk?

Ik probeer plaatmateriaal als MDF zoveel mogelijk te vermijden. Kasten en keukens maak ik liever niet. Bij mij mag je aankloppen voor allerhande unieke maatwerk meubels en tuinmeubels. Daarnaast de Woodspeaker en kopshouten snijplanken en hakblokken. Als gezegd zoveel mogelijk uit gebruikt hout en anders is het gecertificeerd.

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Hoe je van je foto’s mooie...

Heb je mooie foto’s gemaakt en wil je daar iets leuks mee doen? Er zijn genoeg originele manieren om je foto’s te laten afdrukken. Je...

22 mei 2024 Lees verder
Hoe stel je jouw ideale bart...

  Het zelf samenstellen van meubels wordt steeds populairder, ook als het gaat om bartafels. Een bartafel op maat geeft je de vrijheid om...

24 apr 2024 Lees verder
Met deze zonwering voeg je m...

  Als het gaat om het toevoegen van sfeer aan je woning, kan zonwering een grote rol spelen. Markiezen zijn een traditionele vorm van zon...

18 apr 2024 Lees verder
Moederdagtips! Voor moeders ...

Jouw moeder is een ‘one in a million’ vrouw. Natuurlijk koop je al wat leuks als ze jarig is maar met Moederdag kom je ook graag met ...

17 apr 2024 Lees verder
De leukste tulpenvazen en ti...

Al vanaf december zagen we ze voorzichtig weer verschijnen in de emmers bij de bloemist. Op dit moment is het een explosie van kleuren en soorten...

16 apr 2024 Lees verder
Leven en lekker & gezond sla...

Met deze planten in je slaapkamer slaap jij als een roosje. Wist jij dat dit de béste plant voor je slaapkamer is?     Er z...

17 mrt 2024 Lees verder