Je wil een nieuwe keuken. Leuk! Denk je. En je begint enthousiast om je heen te kijken. In woontijdschriften doe je gezellige ideeën op. En op zaterdag neem je een kijkje in wat showrooms. Langzamerhand maakt je enthousiasme plaats voor moedeloosheid. Wat een keuze! De ene verkoper raadt dit aan, de ander heeft daarover hele andere gedachten. Bij IKEA heb je iets meer bewegingsvrijheid. Maar ook daar zie je door de bomen het bos niet meer. Wat jij zelf wil raakt helemaal op de achtergrond. Help! En voor je het weet kies je maar iets. Omdat je gefrustreerd raakt. En er klaar mee bent.
Zonde!
Zo voorkom je een moedeloze zoektocht…
Een keukenverkoper kent jouw wensen niet. En kan jou alleen adviseren vanuit zijn kennis. En vanuit de grote wens om jou iets te verkopen. Zet daarom altijd eerst jouw wensen op een rij voordat je op pad gaat.
De sfeer die je aanspreekt is belangrijk. Een keuken bepaalt toch voor een groot deel de uitstraling van je huis.
Maar zeker ook de indeling van je keuken. Een keuken is een gebruiksvoorwerp. En moet daarom gebruiksvriendelijk zijn. Helemaal passend bij de manier waarop jij je keuken gebruikt. Neem jouw wensen én een plattegrond met de maten van je keuken mee als je gaat shoppen.
In 7 stappen de basis voor jouw keuken
In de volgende 7 stappen krijg jij volledig voor ogen wat jouw keukenwensen zijn. En kan je gericht op zoek naar je droomkeuken.
Stap 1 Beeld
Koop een paar woontijdschriften. Surf het internet af. En maak een collage van de sfeerbeelden die je aanspreken. Wat bepaalt nu de sfeer op de afbeeldingen? Welke materialen en kleuren springen er uit? Kan je de sfeer typeren?
Stap 2 Kastruimte
Maak een lijst met het aantal kastjes en/of lades die je nodig hebt in je keuken. Ga uit van je huidige keuken. Hoeveel kastjes en laden heb je nu. En hoe groot zijn ze. Is dat voldoende? Of heb je meer kastruimte nodig.
Stap 3 Ruimte
Hoeveel oppervlak heb je in je keuken? En welke keukenopstelling past daarin? Maak een plattegrond en ga eens schuiven. Een standaard keukenkastje is 60 bij 60 centimeter. Er zijn ook bredere kasten te koop, afhankelijk van het merk van de keuken.
Stap 4 Apparatuur
Welke apparatuur geef je een plek in je keuken? En hoe ziet die apparatuur er uit?
Bijvoorbeeld een koelkast. Wil je hem inbouwen onder je aanrecht? Of kies je liever voor een hoog of vrijstaand model?
Op de website van Keukenloods krijg je online een goed beeld wat er zoal te krijgen is aan apparatuur.
Stap 5 Afwerking
Het type keuken, aanrechtblad, achterwand, vloer; allerlei zaken die bij de afwerking van je keuken horen. En voor een groot deel de uitstraling bepalen.
Bekijk de resultaten uit stap 1. Maak vervolgens een overzicht van het materiaalgebruik en de afwerking die jou het meeste aanspreken. Of zoek een kant en klaar beeld dat volledig aansluit op jouw stijl.
Hoe beter jij weet met welke materialen jij je droomkeuken jouw sfeer geeft, des te gerichter kan je op zoek.
Maak ook een tweede keuze. Zo ben je flexibel als je op zoek gaat naar materialen. En bijvoorbeeld de prijs van de materialen heel erg tegenvalt.
Stap 6 Budget
Bepaal je budget voordat je een winkel in loopt. De kosten voor keukens verschillen enorm. En de meeste verkopers zijn absoluut niet transparant. Offertes worden alleen gegeven als jij een volledige keuken hebt laten samenstellen. Maar welke kast nu hoeveel kost; het blijft onduidelijk. Als jij van tevoren goed voor ogen hebt hoeveel je wil uitgeven kan je gericht op zoek. En gericht onderhandelen.
Stap 7
Ga op pad. Ontdek waar je de materialen en onderdelen kan vinden om jouw keuken samen te stellen. Wees inventief. Je hoeft niet alles bij één winkel in te kopen. En ga de onderhandeling aan. Jij weet nu precies wat je wil. Ga ervoor!
Tip
Bespaar geld door slim met materiaal en inrichting om te gaan. Bijvoorbeeld bij de keuze van een aanrechtblad. De prijzen liegen er niet om. Een hardstenen blad kan je veel goedkoper direct bestellen bij een steenhouwer. Of laat een betonblad gieten. Het is goedkoop. En straalt kwaliteit uit. Zelfs in combinatie met IKEA kastjes!
Kortom…
Stop voor je op pad gaat om een keuken uit te zoeken! Ga eerst na wat jouw wensen zijn voor je je laat bedelven onder keukens en hongerige verkopers.
Als je een helder beeld hebt van jouw stijl, de indeling en je budget dan kan jij doelgericht op zoek naar een keuken die bij jou past. Je staat stevig in je schoenen. En laat je geen dure, ongewenste dingen aansmeren. Zodat jij binnen korte tijd vrolijk en voldaan staat te koken in jouw droomkeuken. DOEN!
PS Om het je makkelijker te maken heb ik een gratis keukenchecklist voor je gemaakt. Het helpt je een overzicht te krijgen van al je keukenwensen. Meld je hier aan en download hem gratis.
Lisette Schoenmaker
de Verbouwingsarchitect
Google+
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Er zijn nog geen reacties geplaatst.