In 6 stappen een optimaal verlichtingsplan voor je huis

Het is een worsteling voor je om de ideale sfeer met de verlichting in je huis neer te zetten. Je schuift wat heen en weer met de lampen die je hebt. Maar het wordt niet écht wat. De mooie lampen die je hebt gezien kosten een vermogen. En leveren deze wel het resultaat dat je voor ogen hebt?

Je ergert je vervolgens aan de snoeren die dwars door de ruimte lopen. Had je dat nu maar geweten voor je startte met je verbouwing.

Maak een verlichtingsplan voor je start met verbouwen

Al in een vroeg stadium van de verbouwing wordt de elektra aangelegd. Je moet dan kunnen aangeven waar je de aansluitpunten voor verlichting wil hebben. De elektrische bedrading naar de aansluitpunten kan je dan nog wegwerken in plafond of wand. Zo voorkom je lelijke snoeren en draden langs vloer en wand.

De ingrediënten

De ultieme verlichting in een ruimte bevat de volgende ingrediënten:

- De basisverlichting
Dit is de verlichting die een ruimte in zijn geheel licht geeft. Bij binnenkomst is deze met één druk op de knop aan te zetten. De basisverlichting komt het best tot zijn recht als de bronnen bestaan uit diffuus, indirect of te dimmen licht. Spotjes, wandlampen of plafondlampen zorgen voor een egale lichtverdeling.

- Direct licht
Een aantal plekken in de ruimte vragen om direct licht. Om te werken of te lezen is een goede lichtbundel belangrijk. Denk aan een staande lamp naast de bank, een lamp boven de eettafel of goede spots boven het aanrecht.

- Sfeerverlichting
Om een ruimte gezelligheid te geven pas je sfeerverlichting toe. Donkere kale hoeken voorzie je zo van een warme sfeer. Een kastje maak je tot eye catcher met een mooie lamp.

Zo doe je het

1. Maak een plattegrond van de ruimte
2. Teken daarin de inrichting
3.  Geef aan op welke plaatsen je bepaalde verlichting wil hebben
4.  Shoppen! Op zoek naar armaturen Ga op pad om de juiste lampen en armaturen te zoeken. Laat je eventueel voorlichten in een winkel. Neem hiervoor de tijd. De juiste én mooie lamp lamp is lastig te vinden. Richt je in eerste instantie op de verlichting die ingebouwd moet worden.
5.  Bepaal de plaats voor de aansluitpunten in plafond en wand
6.  Bepaal de plaats voor centrale schakelaars en dimmers. Kies daarvoor handige plekken. Bijvoorbeeld naast de deur. Zodat je in het donker niet struikelend hoeft te zoeken naar een lichtknop.

Kortom

Een uitgekiend verlichtingsplan geeft de optimale sfeer aan je huis. Neem er de tijd voor. En maak een goed plan vóór je start met verbouwen. Zodat alle bedrading en schakelaars netjes weggewerkt kunnen worden in wand en plafond. Voorkom lelijke snoeren en donkere hoeken. En geniet daarna van een gezellige ruimte.

Lisette Schoenmaker
de Verbouwingsarchitect
Google+

Lisette Schoenmaker
Ook te volgen op: De Verbouwingsarchitect