In 5 stappen de beste indeling voor je huis

Je hoofd loopt over van leuke ideeën voor je verbouwing
Mappen vol inspiratie. Je kan niet kiezen welke sfeer of inrichting je het meest aanspreekt. Maar hoe je al die beelden om moet zetten in een plan voor je eigen huis; dat vind je lastig.

Ga concreet aan de slag met je huis
Blijf niet hangen in je ideeën. Voor je start met verbouwen is het heel belangrijk om precies voor ogen te hebben wat er kan met je huis. Pas dan kan je op zoek naar de oplossing voor je woondilemma. En naar de allerbeste indeling. Deze oplossing is de basis voor het ontwerp van je verbouwing. Het noodzakelijke uitgangspunt voordat je verdere stappen onderneemt.

 

 

Stap 1 Maak een plattegrond

Op een plattegrond zie je de relaties tussen ruimtes onderling. Bovendien geeft een plattegrond exact de maten weer. Zo weet je precies welke ruimte je hebt om jouw wensen te realiseren. Onmisbaar voordat je start met de nieuwe indeling van je huis. Stel het maken van 3d tekeningen echt nog even uit!

Als je geluk hebt kan je een oude plattegrond op de kop tikken. Bij oude bewoners of uit het gemeente-archief. Geen oude tekening te vinden? Dan moet je zelf aan de slag met je meetlint! De beste schaal voor de tekening van je plattegrond is 1:50.

 

Stap 2 Maak je wensen concreet

Je hebt vast een lijst met wensen voor je verbouwing. Maar zijn je wensen ook concreet? Zet eens op een rij uit hoeveel keukenkastjes je droomkeuken bijvoorbeeld bestaat. Wat mag er absoluut niet ontbreken in je badkamer. Of hoeveel bergruimte je echt nodig hebt in huis. Pas als je jouw wensen exact op een rij hebt kan je je huis goed indelen. Bepaal vervolgens hoeveel ruimte je wensen afzonderlijk innemen. En teken je wensen (meubels, keuken- en badkamerinrichting) uit op dezelfde schaal als je plattegrond.

 

 

Stap 3 Breng je wensen en plattegrond samen

Als je de plattegrond van je huis en de uitgetekende meubels samenbrengt zie je precies of je plannen passen. Neem daarvoor je plattegrond Plus je uitgetekende wensen (op dezelfde schaal). Knip je wensen uit en leg ze in je plattegrond. Waarschijnlijk loop je direct tegen (on)mogelijkheden op.

 

 

Stap 4 Op zoek naar de oplossing

Zie je waar de schoen wringt? Waar zit het probleem? Pas als je inzicht hebt in het probleem kan je op zoek naar de oplossing. Ga schuiven met je meubels. Durf eens ‘out-of-the-box’ te denken. Door bijvoorbeeld muren weg te halen of te verschuiven. Vaak kan je extra ruimte bij je woonruimtes voegen door hal, bijkeuken of berging te betrekken. Uitbreiden naar buiten toe met dakkapel of uitbouw is ook een mogelijkheid. Maak ondertussen foto’s van je plattegronden. Zo kan je ze later nog eens naast elkaar zetten.

 

 

Stap 5 Werk je oplossing uit tot ontwerp

Heb je een oplossing gevonden waar je verder mee kan? Werk hem uit tot ontwerp. Ga stap voor stap aan de slag. Een ontwerp komt nooit zomaar uit de lucht vallen. Het maken van een goed ontwerp kost tijd én inspanning. Maak 3d tekeningen, doorsnedes en plattegronden. Zodat je precies in beeld krijgt hoe je nieuwe huis er uit gaat zien. Om vervolgens op zoek te gaan naar de mooiste materialen.

Wil je het ontwerp voor je verbouwing goed aanpakken?
Kan je daarbij wel wat hulp gebruiken. Zodat je weet dat je verbouwing een succes wordt. Of vind je het leuk hier meer over te weten?

Deze week start het online-ontwerp-Bootcamp, Maak een optimaal ontwerp voor je verbouwing
Waarin je zelf stap voor stap een prachtig plan maakt voor de verbouwing van jouw droomhuis. In 6 weken. Je ontvangt daarbij volop feedback, tips en inspiratie van de Verbouwingsarchitect. Voor meer info: http://wp.me/P214Lg-nw

Lisette Schoenmaker
Ook te volgen op: De Verbouwingsarchitect