Huizenjacht? Tips voor het bezichtigen van een woning

Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Dan zit je waarschijnlijk elke avond voor je pc om Funda.nl te bekijken of struin je alle straten af op zoek naar de te koop bordjes. De leuke woningen gaan tegenwoordig als warme broodjes over de toonbank, alsof ze niks meer kosten. Niets is natuurlijk minder waar want de huizenprijzen zijn de laatste tijd gestegen. Reden te meer om de koop van een nieuwe woning goed en doordacht aan te pakken. Het is immers een investering voor héle lange tijd. Alles begint met een bezichtiging. Hoe pak je de bezichtiging van een woning aan? Waar let je op? We geven je wat tips voor het bezichtigen van een woning waarmee je goed beslagen ten ijs komt en je je niet alleen laat meeslepen door de eventuele liefde op het eerste gezicht!

 

 

Nieuwe woning bezichtigen doe je zo!

Do’s & don’ts als je een woning gaat bezichtigen die er op alle foto’s en video’s superleuk uitziet en waarvan je dénkt dat het weleens je nieuwe droomhuis zou kunnen worden? We noemen er een paar:

  1. Laat je tijdens de bezichtiging niet alléén maar door de verkopende makelaar rondleiden. Zeg dat je ook even op eigen gelegenheid rond wil kijken. Sla geen ruimte over. Een checklist met punten die je per huis kunt vergelijken vind je op de website van Vereniging Eigen Huis.
  2. Neem je je eigen aankoopmakelaar mee? Maak vooraf duidelijke afspraken over de dingen die hij voor jou gaat doen en wat je daarvoor moet gaan betalen.
  3. Maak gerust foto’s tijdens je bezichtiging als dat mag. Zo kun je later thuis nog een rustig terugkijken.
  4. Wees eerlijk tegen jezelf. Al is het huis op zich nog zo leuk, vraag jezelf af of bv de indeling wel echt helemaal is wat jij zou willen. Natuurlijk is er met een verbouwing e.e.a. altijd te veranderen maar daar hangt natuurlijk een kostenplaatje aan.
  5. Bekijk de kozijnen en al het schilderwerk, bekijk de staat van het onderhoud in het algemeen. Vertrouw je het niet helemaal dan kun je daarvoor een bouwtechnische keuring uit laten voeren.
  6. Sla apparatuur niet over. Als er een cv-ketel hangt vraag dan hoe oud deze is. Dat geldt ook voor alle andere apparatuur die bij de koop is inbegrepen.
  7. Vraag naar gebreken, je hebt zelf onderzoeksplicht, de verkoper mededelingsplicht.

 

 

 

Vraag naar de levendigheid van de buurt, als je rust zoekt wil je niet in een kinderrijke buurt wonen. Hoe zit het met de ligging ten opzichte van bijvoorbeeld scholen, de supermarkt, openbaar vervoer en af- en oprit snelweg? Allemaal dingen die voor nieuwe bewoners een rol kunnen spelen bij het kopen van een nieuwe woning.

Voor nog meer tips en handige checklists ga je naar www.eigenhuis.nl, een onpartijdig platform waar je heel veel praktische informatie vindt over alles wat maar samenhangt met het kopen/verkopen en hebben van een eigen woning.