Huis verduurzamen: wat komt hier allemaal bij kijken?

De afgelopen jaren is er ongelooflijk veel aandacht geweest voor het verduurzamen van de Nederlandse woningen. Niet zonder reden, want de overheid doet er momenteel alles aan om het milieu verder te sparen. Dat betekent ook dat de gemiddelde huiseigenaar aan de slag moet. Dat was eerder al het geval, maar door de explosieve stijging van de energieprijzen door de oorlog in Oekraïne zien we dat nu steeds meer mensen overstag gaan. De vraag naar duurzame verbouwingen is explosief toegenomen. Misschien zit je zelf ook wel met vragen. Je weet dat verduurzamen noodzakelijk is en je bent benieuwd hoe je jouw energierekening kunt verlagen. Maar wat komt hier allemaal bij kijken? Met dit artikel helpen we je graag een beetje op weg. 

 

 

Wat is er mogelijk? 


Bij het verduurzamen van je woning is er heel veel mogelijk. Er is niet slechts één kant-en-klare oplossing. Er zijn verschillende dingen die je kunt ondernemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende dingen:  

  • Een warmtepomp kopen: de vraag naar warmtepompen is ongelooflijk hard toegenomen. Met een hybride warmtepomp bespaar je in een gemiddeld goed geïsoleerde woning toch al jaarlijks honderden euro’s. In combinatie met zonnepanelen kan deze besparing nog verder oplopen. Een slimme manier om te verduurzamen, meer zelfvoorzienend te worden, je energierekening te verlagen en natuurlijk je steentje bij te dragen aan het milieu.

  • Tochtplekken verminderen: ervaar je veel last van tocht in huis? Dan kan het al enorm helpen om alle naden en kieren in huis te dichten. Dit is een relatief goedkope manier om snel energie te besparen en het wooncomfort te verhogen.

  • Glasisolatie: vervang alle ramen in huis voor isolatieglas. Zo zorg je voor een lagere energierekening en meer wooncomfort. In de wintermaanden blijft de temperatuur stabiel en in de zomer ervaar je minder last van de warmte. Wel zo prettig.

  • Spouwmuurisolatie: dit is een van de bekendste isolatievormen die kunnen bijdragen aan het verder verduurzamen van je woning. Wel vraagt dit om een flinke investering. De terugverdientijd bedraagt ongeveer vier jaar. 

Subsidie aanvragen 

De meeste verduurzamende verbouwingen vragen om een fikse greep in de spaarbuidel. Je moet eerst investeren voordat je daadwerkelijk van de voordelen kunt profiteren. Althans de financiële voordelen. Het grotere wooncomfort is natuurlijk direct een fijn voordeel. Wees je er echter wel van bewust dat je de terugverdientijd flink kunt bedwingen door de juiste keuzes te maken. Wist je dat het bijvoorbeeld voor veel verbouwingen mogelijk is om subsidie aan te vragen? Zo kom je bij de aanschaf van een warmtepomp in aanmerking voor een fijne subsidie. Dit scheelt toch al snel honderden euro’s!  

Het is daarom goed om van tevoren uit te zoeken of het wel of niet mogelijk is om een subsidieaanvraag te doen en aan welke voorwaarden je dan moet voldoen. Je zou een dief van je eigen portemonnee zijn als je dit niet doet, dus doe hier echt je voordeel mee.