Huis kopen? Vermijd deze 3 valkuilen!

Als je een huis gaat kopen, krijg je met allerlei zaken te maken. De meeste hiervan zijn financieel van aard. Je hebt bijvoorbeeld de kosten koper online berekend, de hypotheekaanvraag gedaan, een makelaar ingeschakeld, een klusbedrijf gevonden voor die eventuele nieuwe dakkapel op zolder… Er kan soms ineens zo veel op je af komen, dat je even door de bomen het bos niet meer ziet. Zorg er daarom voor dat je de volgende valkuilen in elk geval weet te omzeilen bij het kopen van een nieuw huis.

 

 

1. Laat de bouwkundige keuring niet achterwege

Ja, het kost geld. En ja, er gaat ook tijd in zitten. Toch is het heel belangrijk om bij het kopen van een huis te kiezen voor een bouwkundige keuring. Het is namelijk belangrijk om te weten wat de staat van het huis is, voordat je het definitief koopt. En als de verkoper echt veel haast heeft en niet te lang wil wachten, kies er dan voor om de bouwkundige keuring op te nemen als ontbindende voorwaarde in je koopcontract.

 

2. Niet of slecht onderhandelen

Het is altijd belangrijk om te onderhandelen, ook als de huizenmarkt en het bijbehorende woningtekort de huizenprijzen maar blijven opstuwen. Scherp onderhandelen kan je echt duizenden euro’s schelen. Natuurlijk is niet iedereen een ster in onderhandelen, zeker niet als het om de koop van een huis gaat. Dan kan het een slimme keuze zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen.

 

3. De ligging niet goed bekeken

En dan ineens zie je je droomwoning. Meer dan genoeg kamers, al keurig afgewerkt en eindelijk met die oh zo belangrijke grote tuin. Maar vergeet ook zeker de ligging van de woning niet te checken. Hoe zit het met de bereikbaarheid van je werk, kan je in de straat goed parkeren (zonder dure vergunningen) en zitten er eigenlijk wel scholen voor de kinderen in de buurt? Zo kan je droomhuis achteraf toch nog voor vervelende extra kosten zorgen als je meer geld kwijt bent aan het reizen naar allerlei belangrijke plekken. 

 

Heb je al een geschikte nieuwe woning voor jezelf op het oog? Zorg er dan voor dat je goed beslagen ten ijs komt en de bovenstaande ‘fouten’ niet maakt.