Hoe onderhoud je een kunstplant?

Heb je absoluut geen groene vingers en overleven planten het niet in jouw bijzijn? Dan is het misschien handig om in plaats van een echte plant een kunstplant te nemen. Kunstplanten zijn er in allerlei soorten en maten en ook de kwaliteit van kunstplanten verschilt nogal. Als je een kunstplant aanschaft van een goedkope winkel heb je er nauwelijks omkijken naar, maar deze zien er dan ook heel nep uit. Als je een wat luxere kunstplant, zoals Easyplants-kunstplanten, koopt dan zul je merken dat deze nauwelijks van echte planten te onderscheiden zijn. Deze planten behoeven veel minder onderhoud dan echte planten, maar helemaal zonder onderhoud zijn ze ook weer niet. Omdat je bij een kunstplant niet gelijk denkt aan onderhoud, lees je hier hoe je je kunstplant het beste kan onderhouden.

 

 

Afstoffen

Een echte plant heeft een stofwerend vetlaagje, maar een kunstplant heeft dat niet. De grootste vijand van een kunstplant is dan ook stof. Kunstplanten zijn vaak van zijde gemaakt en op de zijden blaadjes verzamelt zich stof. Dat stof ziet er onrealistisch uit en dat moet je niet hebben met je kunstplant. Het beste kun je je kunstplant dus eens per kwartaal afstoffen, zodat deze er zo echt mogelijk uitziet. Dat afstoffen kun je het beste doen met een droge doek. Je moet absoluut geen water gebruiken, want daarmee hoopt het stof zich juist verder op in de naden van het blad. Ook het gebruik van een stofzuiger wordt niet geadviseerd omdat je hiermee vrij makkelijk de fragiele kunstbladeren los kunt zuigen.

 

Voornamelijk binnen

Het scheelt ook waar je je kunstplant wegzet. Kunstplanten van bijvoorbeeld Easyplants worden voornamelijk binnenshuis of op kantoren gebruikt. Toch komt het voor dat kunstplanten buiten gebruikt worden, bijvoorbeeld als afscheiding of als decoratie op een terras. Een plant die buiten staat heeft ander onderhoud nodig dan een plant die altijd binnen is. Let er als eerste op dat de plant geen vocht kan verzamelen in de plantenbak, dat is niet goed voor het behoud van de plant. Daarnaast kan wind of regen er ook voor zorgen dat de kunstplant buiten sneller vies wordt. Als dat het geval is, is het belangrijk om de kunstplant vaker schoon te maken en intensiever te onderhouden.

 

Een fijne uitkomst

Het onderhoud van kunstplanten is dus veel minder intensief dan het onderhoud van echte planten, waar je elke week met je gieter langs moet lopen. Toch zijn kunstplanten niet helemaal zonder onderhoud zoals je gemerkt hebt. Stof is de grootste boosdoener voor allerlei soorten kunstplanten. Om je kunstplant op zijn mooist te houden, is het belangrijk om je plant minstens elk kwartaal schoon te maken met een droge doek. Net als met echte planten is een beetje voorzichtigheid wel geboden, want een aanraking met de stofzuiger overleeft de plant niet snel. Voor mensen die er bekend om staan ieder levend plantje naar het kerkhof te bonjouren, of meermaals de gieter vergeten te vullen, zijn kunstplanten een echte uitkomst voor een gezellige sfeer.