Hoe duurzaam zit jij? Recyclebare meubels en de circulaire economie

De kringloopwinkels staan er vol mee, op platforms als bv Marktplaats kun je ook je hart ophalen, tweedehands meubels zijn er voor elke portemonnee. Steeds vaker wisselen we van, bijvoorbeeld, bank omdat we erop uitgekeken zijn, niet persé omdat deze versleten is. Weinig is zó sfeerbepalend als je bank en als de kleur niet meer past bij je woonstijl kiezen veel mensen ervoor om maar meteen een nieuwe bank te kopen in plaats van deze bijvoorbeeld opnieuw te laten stofferen.

Jaarlijks worden er in Europa alleen al 11 miljard kg meubels weggegooid. Slechts 10% hiervan wordt gerecycled. De interieurbranche loopt achter op het gebied van duurzaamheid en dat moet en kan anders.

 

 

Recyclebare bank

In grote steden zie je al vaak dat mensen hun gebruikte meubels aan de straat zetten en dat anderen daar hun ‘schatten’ komen halen. Helemaal prima natuurlijk, zo gaan al die nog bruikbare meubels in elk geval niet meteen de schroothoop op. Studenten kunnen zo bv hun kamer met een klein budget toch heel leuk inrichten. Uiteindelijk komen ook deze meubels op de puinplaats en dan wordt er niet meer naar omgekeken. Toch zou het raadzaam zijn als meer producten van meubels op zoek zouden gaan naar een manier om hun (half)fabricaat te maken van materialen die er al zijn. Nieuwe duurzame materialen zijn schaars en duur en de vraag is of je je product dan verkocht krijgt aan de consument. Als ze op zoek zouden gaan naar een manier om bij te dragen aan de circulaire economie, materialen die er al zijn hérgebruiken, dan zou het milieu geholpen zijn en de consument best bereid daar misschien iets meer voor te betalen. Steeds meer mensen zien gelukkig in dat we de afvalstroom enorm moeten beperken.

Het is SIDDE gelukt om een recyclebare bank te maken van natuurlijk en circulaire materialen uit Europa. Denk aan een alternatief voor het polyether meubelschuim dat van oudsher uit olie wordt gemaakt. Ze kozen ook in plaats van spaanplaat met schadelijke stoffen, voor een houtsoort die formaldehyde vrij is. De stof voor hun duurzame bank wordt geproduceerd in België, waar 170 liter water bespaard wordt in het weefproces. 

 

 

Circulaire economie

Afval zoveel mogelijk elimineren, grondstoffen hergebruiken, materialen gebruiken die keer op keer kunnen worden gerecycled. Zo zorgen we er met z’n allen voor dat de ‘wegwerpmaatschappij’ een halt toegeroepen wordt, dat er geen meubels meer op de vuilstortplaats terechtkomen, dat er keer op keer gebruik kan worden gemaakt van wat er al is. 

Sofa Liv van SIDDE was te zien op de VT Wonen & Design beurs en staat in hun winkel in Leerdam en de studio in Eerbeek. Heb je ‘m al gespot?