Het is ook best lastig om precies de goede lampen/armaturen te kopen als je niet precies weet welke soorten verlichting er zijn. Als je niet precies weet wat je waar nodig hebt en dus je nieuwe lamp koopt op het oog. Natuurlijk wil je een leuke en mooie nieuwe lamp maar, functionaliteit komt eerst. Wéét welk soort verlichting je zoekt, dat maakt de zoektocht naar nieuwe verlichting gerichter en dus duidelijker. Sfeerverlichting is onmisbaar in huis maar komt eigenlijk pas op de vierde plaats van het stappenplan. Hoe kom je tot een optimaal lichtplan? We zetten het op een rij. Ieder huis is anders maar met dit stappenplan lukt het jou ook een sfeervol verlichte woning te hebben.
Lichtplan stap voor stap. Welke soorten verlichting zijn er?
Het allermooiste licht in je huis is daglicht/natuurlijk licht. Hoe meer je daarvan binnen kunt krijgen hoe beter en mooier dat voor je huis is. Als je gordijnen wil, kies dan wel voor een lichtdoorlatende variant want natuurlijk licht maakt alles mooier. Kies in een donkere woning voor lichte raamkozijnen. Zo wordt het licht dat van buiten komt naar binnen weerkaatst. Donkere raamkozijnen absorberen als het ware het licht. Een lichtkoepel in een donkere keuken of serre maakt een wereld van verschil. Speel dus vooral met het licht dat je gratis krijg, speel met natuurlijk licht. Kies kleuren bij daglicht en kijk welke hoeken in huis het donkerste blijven omdat ze minder daglicht krijgen. Als je weet welke soorten verlichting er zijn dan bepaal je dus makkelijker welk soort sfeerverlichting er uiteindelijk nodig is. We vinden sfeerverlichting vaak het belangrijkste maar het is de kers op de taart zeg maar. Dus, welke soorten verlichting moeten éérst kloppen voordat jij naar gezellige lampen voor de sfeer kunt gaan zoeken?
- Basisverlichting: de verlichting die ervoor zorgt dat er overal licht is. Het eerste licht dat aan gaat als je thuiskomt in een donker huis.
- Functionele verlichting: lampen die een specifieke plek (extra…want de basis is er al) verlichten. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de eettafel, de plek waar je je boek leest of het mooie kunstwerk dat extra op mag vallen.
- Sfeerverlichting: de hoeken in huis waar niet echt wat gebeurt vragen om sfeerverlichting. Hoe donkerder de hoeken hoe kleiner de ruimte zal lijken. De extra tafellamp die je hoektafel gezelliger maakt zodat je ook kunt zien wat voor mooie woondecoratie je erop hebt gezet. Dat soort dingen.
Voor alle soorten verlichting is het fijn als je de lampen kunt dimmen. Zo kun je met één lamp soms al net wat meer licht creëren zonder nog een extra lamp te moeten laten branden.
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Er zijn nog geen reacties geplaatst.