Groen in je interieur, maar dan anders

Minimalisme als middel voor het leiden van een betekenisvol leven. Ik vertelde erover in mijn vorige blog. Kan ik dit betekenisvolle leven leiden door alleen maar te nemen van moeder aarde, zonder mij druk te maken over de gevolgen van mijn veranderdrang als het op mijn interieur aankomt, van het steeds opnieuw aanschaffen van spullen? Als je het mij vraagt niet. Iets wat ik mij realiseerde toen ik net begon aan de reis om lichter te leven. En daar komt duurzaamheid om de hoek kijken. Toen ik eenmaal goed op weg was met het ontspullen kwam ik als vanzelf met duurzaamheid in aanraking. Een groots moment van getroffen worden door een bliksem van bewustwording bleef uit. Het was meer een geleidelijke transitie.

 

 

Sinds mijn tienerjaren koop ik tweedehands. Net zoals mijn moeder. Die een voorliefde heeft voor brocante en ons, mijn twee jongere zusjes en mij, al vanaf jonge leeftijd mee op pad nam om vlooien- en brocante markten te bezoeken. Uren sjokten wij achter haar aan op zoek naar die ene schat van de dag. Hoewel ik op dat moment als tiener wel spannendere uitjes kon bedenken was dit achteraf gezien wel het beginpunt waar mijn passie voor interieur en dan met name oude spullen werd gevormd. Ik ervaarde dat je met gebruikte spullen, spullen met een verhaal en een beetje creativiteit een warme, unieke sfeer kon creëren. En als vanzelf zocht ik wanneer ik voor de zoveelste keer mijn kamertje veranderde niet bij de bekende grote ketens naar nieuwe meubels en accessoires maar keek op Marktplaats. Of speurde mee wanneer we op schattenjacht gingen.

 

 

Dat tweedehands kopen ook vele malen beter is voor het milieu en een grote, groene stap in de goede richting van een duurzamer leven besefte ik mij pas vanaf het moment dat ik minimalisme omarmde. Het blijkt zelfs dat het kopen van nieuwe spullen op nummer 1 staat als we over verborgen impact praten in de zin van negatieve impact op het milieu*. En als vanzelf veranderde ik veel in het gezinsleven dat wij tot dan toe leidden, ook en vooral op het gebied van interieur. Langzaamaan startte ik met het vervangen van de wegwerpartikelen dat ons huishouden rijk was, van de spullen zonder geschiedenis gekocht bij grote ketens, van de elektrische apparatuur waarmee ik met gemak een business had kunnen op zetten in de handel van elektronica. En nog steeds ben ik hier dagelijks, bewust dan wel onbewust, mee bezig. En heb ik als ware missie om zoveel mogelijk pre-loved of duurzaam, fairtrade vervaardigde items te kopen.

Heel ingewikkeld, vermoeiend en duur toch? Absoluut niet als je het mij vraagt. Het zijn vaak kleine dingen die je thuis kunt doen om groener te leven zonder in te hoeven leveren op luxe en kwaliteit. Sterker nog. Vandaag de dag hecht ik veel meer waarde aan kwaliteit. En door minder te kopen ben ik onderaan de streep niet meer kwijt aan deze eerlijk gemaakte items. En wat goed is voor moeder aarde, de makers van de spullen en de dieren, blijkt vaak ook beter voor onszelf.

 

 

Zo maakten de plastic zeeppompjes bij de wastafel en gootsteen plaats voor mooie marmeren zeephouders met een stuk, ambachtelijke zeep gemaakt in ons eigen landje. Zonder de overbodige ingrediënten die in de meeste van die pompjes huishouden en mijn handen altijd zonder blikken of blozen konden omtoveren in schuurpapier korrel 80. Staan er nu mooie takjes te pronken in mijn interieur die de natuur rijk is en je vindt tijdens een wandeling. Het maakt het kopen van bloemen overbodig die doorgaans een lange reis af leggen voor ze bij de bloemist staan te stralen, wachtend op een huisje waar ze een aantal dagen aanbeden worden. En is het roede verdeelde raam dat ik ooit vond bij het grofvuil langs de kant van de weg in een smal, kneuterig zijstraatje in Haarlem sinds jaren mijn favoriete accessoire in huis. Een echte eyecatcher waar menig bekenden op aast, voor het geval ik hem ooit zat ben.

Nee, duurzaam leven en op een duurzame manier mijn huis inrichten is totaal niet lastig en doet zeker geen afbreuk aan de kwaliteit en het comfort van mijn leven. Het verrijkt mijn leven en geeft mij het gevoel iets goeds te doen voor het behoud van al het moois dat moeder aarde rijk is.

Liefs, Rowena

 

*bron: De verborgen impact van Babette Porcelijn

Rowena van Ampt
Ook te volgen op: Prettyoldpieces