Goede verlichting in huis

Waarom er zoveel verschillende soort verlichting zijn? Omdat er ook veel verschillende situaties en stijlen zijn waarin die verlichting nodig zou kunnen zijn. Waarom je een lamp niet zomaar 1.2.3. alleen op zijn uiterlijk moet kopen? Omdat je eerst duidelijk moet krijgen waar de lamp moet komen en wat je ervan verwacht. Zeg nou niet “licht moet ie geven”, want dat doen ze allemaal.

Goede verlichting kiezen voor in huis is één van de moeilijkste dingen in een woonplan. En dat staat los van de zeer uitgebreide keuze aan verlichting. Met de juiste verlichting in huis kun je de ruimtes in huis optimaal tot zijn recht laten komen. Heb je geen goed lichtplan dan kan het zomaar zijn dat er donkere hoeken ontstaan waardoor je huis kleiner lijkt dan het in werkelijkheid is maar ook kan er een onbehaaglijk gevoel ontstaan. Het is bijvoorbeeld lastig om te lezen of te handwerken bij beperkte verlichting. Het wordt maar niet sfeervol in huis als je lampen te fel zijn of allemaal direct omlaag schijnen. De kunst is het juist om je lichtplan in lagen op te bouwen. Te beginnen met je basisverlichting.

Als je bijvoorbeeld in het donker thuis komt moet je met één druk op de knop de hele ruimte kunnen verlichten. Dat hoeft niet fel te zijn maar je moet wel de hele ruimte kunnen onderscheiden. Van daaruit ga je kijken waar je direct licht nodig hebt, functioneel licht om bij te kunnen werken, lezen, handwerken, huiswerk maken etc. Dat licht schijnt altijd direct op de plek waar je bezig wilt zijn. Denk aan een spot, een staande lamp of een hanglamp boven je eettafel. Neem eens de badkamer. Veel mensen hangen er in het midden van het plafond een lamp en denken daarmee klaar te zijn. Maar je hebt toch licht nodig bij de wastafel? En bij het douchegedeelte, of juist het bad? Je zult zien dat je met die ene lamp jezelf steeds in het licht staat. Zou het niet handiger zijn als je daar zou kiezen voor meerdere lampen in één armatuur? Zo kun je in één beweging alle hoeken in je badkamer goed uitlichten. Daarna ga je kijken hoe je sfeerverlichting kunt toepassen. Sfeerverlichting kan een uplight zijn dat bijvoorbeeld een mooi kunstwerk uitlicht. Met omhoogschijnende verlichting leg je de nadruk op de hoogte van je ruimte. Sfeerverlichting kan ook een mooie bijzondere lamp zijn die een kale hoek in huis verlicht, een diffuus lampje in de hal die ervoor zorgt dat je hal altijd verlicht is en je niet op de tast naar de lichtknop hoeft als je de hal passeert.

Hoe maak je zo’n (gelaagd) lichtplan? Maak een plattegrond van de ruimte met je meubels erin en maak (gele) kringen op de plekken waar je verlichting nodig hebt. Zet erbij of het om directe verlichting gaat of om sfeerverlichting. Geef aan hoe groot het bereik van je lichtbron zou moeten zijn zodat je precies weet naar welke lichtbundel je op zoek bent.

Klinkt dit allemaal als abracadabra, vraag dan zeker hulp want je kunt alle ruimte nog zo leuk ingericht hebben, zonder het juiste licht komt het allemaal niet mooi tot zijn recht en zul je niet voldoende woongenot ervaren.

Wil je alle soorten lichtbronnen eens rustig bekijken? Lampen24 heeft ze allemaal heel overzichtelijk voor je op een rijtje gezet, neem er je tijd eens voor. Een goed lichtplan zorgt voor jarenlang woonplezier.