Geef de voorkant van het huis een nieuwe uitstraling

De voorkant van het huis opknappen kan alle kanten opgaan. De een beperkt zich strikt tot onderhoud. De ander kiest voor een metamorfose. Altijd leuk om nieuwe plannen te maken. Straks staat je auto bij een compleet nieuwe voorgevel geparkeerd. Het is net of je verhuisd bent. Maar hoe pak je het aan? Wat verander je en wat blijft bij het oude? Dit artikel reikt je alvast wat ideeën aan.

 

Geef de voorkant van het huis een nieuwe uitstraling

 

Inspiratie opdoen

Hoe kom je aan ideeën voor de voorkant van je huis? Dat is heel simpel. Maak een wandeling door de buurt en geef je ogen goed de kost. In tegenstelling tot interieurs hoef je niet door het raam naar binnen te gluren. De ideeën liggen voor het opscheppen. Kijk vooral ook in je eigen straat rond. Vallen jouw schilderplannen niet te veel uit de toon? Dat kan tot klachten leiden van de buren. Maar ook voor jezelf is het niet fijn om qua smaak heel opvallend anders te zijn.

In het ergste geval krijg je te maken met de welstandscommissie. Dat is een onafhankelijke commissie die nieuwe bouwwerken en renovaties toetst aan het welstandsbeleid van je gemeente of stad. Gelukkig mag er behoorlijk veel en hoef je je niet snel zorgen te maken dat je alles over moet schilderen.

 

Nieuwe kleuren

De eerste verandering aan de voorkant van je huis zijn nieuwe kleuren. Sommige kleuren zijn bijzonder uitgesproken, andere zijn meer een soort schutkleur. Voor buitenschilderwerk zijn de modekleuren van nu zacht roze, zalm, olijfgroen en zacht oranje. Voor de meer gedurfde make-over kies je paars of andere felle kleuren.

Bij de meeste huizen gaat het om het schilderen van de kozijnen, de dakrand en de voordeur. Soms komt daar het pleisterwerk bij. In Zuid-Amerika en het Caribisch gebied kom je een range van kleuren tegen. In onze contreien blijft het beperkt tot een aantal schakeringen. Het vaakst zie je wit pleisterwerk en houtwerk in de kleur ‘grachtengroen.’ Zeker in binnensteden loopt deze uniformiteit in het oog. Welk kleurenpalet stel jij daar tegenover?

 

Voordeur restylen

De voordeur is het pronkstuk van je voorgevel. Als je een nieuwe uitstraling wilt, krijgt de deur extra aandacht. Het is de plaats waar mensen staan te wachten als ze bij je hebben aangebeld. De keuzes die je daar maakt, hebben daardoor de meeste impact. Details zijn belangrijker voor de voordeur dan voor andere elementen in de voorgevel. Vandaar dat nieuwe deurknoppen en een nieuwe brievenbus een logische aanschaf zijn.

Voor de soort verf op je voordeur is hoogglans aan te raden. Een hoge glansgraad trekt minder vuil aan. De verflaag blijft daardoor langer mooi dan wanneer je voor zijdeglans of mat glans kiest. Het selecteren van de buitenverf vraagt meer aandacht dan van verf voor je interieur. A-merken zijn met name op de langere termijn de betere keuze. Maar ook de dekking van deze duurdere verf is vaak superieur. En hoe beter de dekking, des te minder lagen je hoeft aan te brengen voor een strak resultaat.

 

Klimop tegen de gevel

Van de klimop wordt vaak gezegd dat hij slecht is voor muren. Dat is een mythe die een enkeltje fabeltjesland verdient. Het plaatsen van een klimop heeft zelfs een aantal voordelen. Ten eerst houdt hij je muur droog. De bladeren van een klimop liggen als dakpannen over elkaar heen. Regen krijgt zo geen kans en je gevel blijft langer fris en heeft minder onderhoud nodig. Ten tweede heeft de plantengroei tegen je muur een zekere isolerende werking. En dat is mooi meegenomen met de huidige energieprijzen. In de winter hoef je minder te stoken. In de zomer blijft het langer koel in huis.

Toegegeven, het is wel oppassen met oude muren. Voor oude muren kan een klimop schadelijk zijn. Het gaat dan om muren die nog met kalkmortel gemetseld zijn. Die specie is vaak droog en kan onder invloed van de klimop verpulveren. Een ander nadeel is het naar binnen groeien in kieren en kozijnen met lekkage tot gevolg. Met name de Hedera bezit oerkracht en is nauwelijks te stoppen. Hij groeit soms wel 60 cm tot een meter per jaar. Maar wanneer je de plant goed in de gaten houdt en op tijd de snoeitang ter hand neemt, heb je aan een klimop een prachtige eyecatcher in het nieuwe uiterlijk van je woning.

 

Houten luiken

Een element dat naadloos past bij de natuurlijke look van een klimop is het plaatsen van houten luiken. Het geeft een warme, knusse uitstraling aan de voorkant van je huis. Duurzame luiken zijn gemaakt van thermo Wood. Dat is Europees naaldbomenhout dat aan een verhittingsproces is onderworpen. Hierdoor is het beschermd tegen schimmels, vocht en insecten. Het is een zeer goed alternatief voor tropisch hardhout. Bovendien is het duurzaam gekweekt en heeft het dus een kleinere ecologische voetafdruk.

Heb je al wat leuke ideeën opgedaan voor je voorgevel? Er zijn natuurlijk nog tal van andere mogelijkheden. Dit artikel zou nog een heel stuk verder kunnen gaan. Maar voor nu hopen we dat je van start kunt gaan met plannen maken. Veel succes! Stuur je een fotootje als het klaar is? We zijn altijd benieuwd naar leuke dingen die mensen met hun huis doen.

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

De beste isolatiematerialen ...

Isolatie is een essentieel aspect van elk huis, of je nu in een oudere woning of een nieuwbouwhuis woont. Het kiezen van het juiste isolatiemater...

26 sep 2023 Lees verder
Welke keuzes zijn er op het ...

Isolatie is een cruciaal aspect van elk modern gebouw, en het dak is een van de voornaamste plaatsen waar warmte kan ontsnappen. Als je overweegt...

18 sep 2023 Lees verder
Hoe pak je een aanbouw aan?

  Een aanbouw kan je huis heel wat extra ruimte en mogelijkheden geven. Of het nu is om een extra slaapkamer, een home office, een speelk...

23 aug 2023 Lees verder
Woning isoleren met radiator...

Welkom bij dit artikel over het isoleren van je woning met radiatorfolie. In dit artikel zullen we de voordelen van radiatorfolie bespreken, hoe ...

25 jul 2023 Lees verder
Weet jij waardoor de meeste ...

Een verbouwing is vaak een spannende en drukke periode, waarin tijd geld is. Vertraging kan immers duur uitpakken. Helaas vergeten veel mensen bi...

23 jun 2023 Lees verder
4 must-haves om te hebben vo...

Een verbouwing kan een spannende en uitdagende periode zijn. Of je nu je huis renoveert, een kamer opknapt of een nieuwe aanbouw bouwt, er zijn b...

07 jun 2023 Lees verder