Er warmpjes bijzitten? Veel eenvoudige tips om energiekosten te besparen deze winter.

Het is nu een paar dagen al wat frisser buiten, onder nul overdag is best weer even wennen. Een wandeling na het werk is zalig maar het thuiskomen in een warm huis ook. Alleen, we zitten er dan graag warmpjes bij... we besparen ook graag op onze energiekosten. Dat is goed voor onze portemonnee maar óók voor ons milieu. Wil je er warmpjes bijzitten maar toch ook geld... en energie... besparen? Met deze eenvoudige besparingstips moet het lukken. Ook als je ze niet alle tien opvolgt, alle beetjes helpen!

 

Wat kun je doen om energiekosten te beperken?

Misschien heb ze ook aan de deur gehad? De verkopers van diverse energieleveranciers die je uitnodigen om over te stappen omdat je dan voordeliger uit zou zijn? Helemaal prima natuurlijk als je dit goed hebt uitgeplozen en je ook echt geld kunt besparen. Ook als je niet overgestapt bent kun je beginnen met besparen, geen probleem! Wat je allemaal kunt doen om energiekosten te beperken lees je onder de foto.

 

Er warmpjes bijzitten

 

  • Overstappen dus maar, laat je góed voorlichten en zorg dat je op de hoogte bent van eventuele boeteclausules. Soms heb je een contract voor een bepaalde tijd bij je huidige leverancier en kost het geld als je dat openbreekt. Wordt die boete door de nieuwe leverancier voor je betaald? Zo niet dan krijg je die kosten dus wel nog bij je overstap.
  • Als je overdag thuis bent maar wel bezig dan kan de verwarming best een graadje lager. Doe een lekkere trui aan en doe je ding. Pas als je ’s avonds echt stil gaat zitten op de bank kun je eventueel dat graadje er weer bij doen. Hoeft niet natuurlijk want een mooie deken of plaid is ook warm en gezellig. Zet een uur voordat je naar bed gaat je thermosstaat op nachtstand. Voor de meeste, goed geïsoleerde, huizen is 15 graden zeker te doen. Het zal vaak niet eens zo extreem afkoelen maar de verwarming hoeft niet aan te springen als je slaapt toch? Ruimtes waar je niet bent of komt hoeven niet verwarmd te worden. Mocht het extreem gaan vriezen kun je in die ruimtes even de radiator opendraaien zodat het warme water even door alle leidingen kan stromen en bevriezing voorkomen wordt.
  • Hou de warmte binnen. Dat kun je doen door gordijnen voor je ramen te hangen en die ’s avonds op tijd de sluiten. Elke andere raambekleding voldoet overigens ook want met gordijnen loert vaak het ‘gevaar’ dat je de verwarming bedekt. We vinden over het algemeen lange gordijnen (tot op de vloer) het mooiste en daarmee houden we de warmtetoevoer dus ook tegen. De warmte blijft dan hangen tussen het gordijn en je raam. Als je korte gordijnen of welke andere raambekleding dan ook hebt kun je achter je radiatoren isolatiefolie aanbrengen. De warmte kan dan nog maar één kant op, omhoog en de ruimte in.
  • Over radiatoren gesproken, ontluchten voorkomt energieverlies. Als er namelijk lucht in je leidingen zit worden delen van je radiator nauwelijks warm. Ontluchten op regelmatige basis dus. In elk geval voor het stookseizoen begint. Maak er een goede gewoonte van. Als je een onderhoudscontract hebt voor je ketel dan zal de monteur het voor je doen. Vraag hem er eens naar.
  • Ga op zoek naar grote kieren en dicht die! Het is nooit de bedoeling dat je je huis potdicht smeert, ventilatie is héél belangrijk, maar onnodige tochtgaten laten ook warmte naar buiten.
  • Sluit deuren achter je. Als je huisgenoten hier wat moeite mee hebben dan kun je deurdrangers plaatsen, gaat de deur vanzelf achter hun k*nt dicht.
  • Isoleer je cv-leidingen. Kruipruimte en zolder zijn vaak koud, daar verliezen je leidingen dus veel warmte. Buisisolatie voorkomt dit en is relatief eenvoudig en snel aan te brengen.
  • Ooit gehoord van waterzijdig inregelen? Een cv-monteur kan je radiatoren zo inregelen dat het warme water op een efficiënte manier over je radiatoren en eventuele vloerverwarming wordt verdeeld. Vraag de monteur als hij er toch is ook of de temperatuur van het verwarmingswater omlaag kan. 60/70 graden volstaat in een redelijk tot goed geïsoleerd huis.
  • Elke ruimte vraagt om een andere temperatuur. Zet daarom thermostaatkranen op je radiatoren zodat dat ook overal te regelen is.

 

Bronnen
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Trends en tips voor het inri...

In Gelderland, een provincie die bekend staat om zijn diversiteit van stedelijke en landelijke omgevingen, kiezen steeds meer huiseigenaren en on...

23 jul 2024 Lees verder
Koel in de zomer, warm in de...

Wie kent ze niet? De plaatjes van de mooiste boetiekhotels en vakantievilla’s die zo rond de zomer een enorme aantrekkingskracht hebben op ...

03 jul 2024 Lees verder
Hoe je van je foto’s mooie...

Heb je mooie foto’s gemaakt en wil je daar iets leuks mee doen? Er zijn genoeg originele manieren om je foto’s te laten afdrukken. Je...

22 mei 2024 Lees verder
Hoe stel je jouw ideale bart...

  Het zelf samenstellen van meubels wordt steeds populairder, ook als het gaat om bartafels. Een bartafel op maat geeft je de vrijheid om...

24 apr 2024 Lees verder
Met deze zonwering voeg je m...

  Als het gaat om het toevoegen van sfeer aan je woning, kan zonwering een grote rol spelen. Markiezen zijn een traditionele vorm van zon...

18 apr 2024 Lees verder
Moederdagtips! Voor moeders ...

Jouw moeder is een ‘one in a million’ vrouw. Natuurlijk koop je al wat leuks als ze jarig is maar met Moederdag kom je ook graag met ...

17 apr 2024 Lees verder