Er warmpjes bijzitten in de winter? Je huis verwarmen met gas of met elektriciteit, wat scheelt het in kosten?

Gelukkig zijn de tijden van die torenhoge energieprijzen voorbij. Terug bij waar we waren zijn we niet, en of we daar ooit weer zullen komen? Nu het buiten steeds kouder wordt is het heerlijk om warm en gezellig binnen te kunnen zitten. Natuurlijk is het onder een fijne woondeken heerlijk warm maar het is toch ook wel (weer) fijn als we de verwarming weer wat hoger kunnen zetten. Zuinig zijn met energie is altijd een goed idee, zeker omdat de gasprijzen nog wel wat hoger zijn dan we gewend zijn. Maar, is het dan slimmer (lees goedkoper) om je huis elektrisch te verwarmen? We zetten gas en stroom onder elkaar voor je.

 

 

 

Je huis verwarmen met gas, wat kost dat?

We zijn het zó gewend om ons huis met gas te verwarmen maar we weten allemaal dat er veel over te doen is. Zowel over de prijs als over de duurzaamheid. Een groot pluspunt van je huis verwarmen met gas is dat een verwarming die werkt op gas de warmte gelijkmatiger verspreidt dan een elektrische verwarming. Gas brengt ook minpunten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de koolmonoxide* die er vrij kan komen als er wat mis is met je ketel. Ook is gas minder duurzaam dan elektriciteit. Reken qua kosten op zo’n 2 tientjes bij een gemiddeld gebruik van 250 m3 per maand.

 

 

*koolmonoxidemelders zijn dan misschien niet verplicht maar absoluut aan te raden. Een CO melder is de enige manier om je te waarschuwen bij een te hoge concentratie koolmonoxide in je woning. Je proeft, ruikt en ziet het namelijk niet!

 

Je huis verwarmen met elektriciteit wat kost dat?

Niet stoken is het goedkoopste maar tegelijk ook het minst comfortabele én ongezond. Om vocht en schimmel uit je huis te weren is regelmatig verwarmen noodzakelijk. Jij kunt misschien een extra trui aan, maar je huis en meubilair beschermen tegen de invloeden van langdurige kou en dus vocht doe je met warmte. Hierboven heb je gezien wat het kost als je je huis met gas wil verwarmen maar wat kost het dan als je dat met elektriciteit doet? Er zijn 2 verschillende manieren waarop je je huis met elektriciteit te verwarmen. Je hebt stralingsverwarming en convectorverwarming. De eerste manier zorgt ervoor dat de warmte naar koude oppervlakten in de ruimte wordt verspreid en de twee manier geeft de warmte vooral naar boven af. Een voordeel van verwarmen met stroom is dat je het zelf kunt reguleren, je kunt zelf bepalen waar je de verwarming/elektrische kachel zet. Het duurt met een elektrische kachel wel langer om grote ruimtes te verwarmen. Heb je zonnepanelen dat scheelt dat weer een stuk en stook je vooral als de zon schijnt voordeliger. Om je huis elektrisch warm te houden kost je dat gemiddeld zo’n 5 euro minder dan wanneer je gas gebruikt. Alles is natuurlijk wel afhankelijk van de grootte van je woning.

 

 

Voordelig je huis verwarmen?

Zoals je ziet is elektrisch verwarmen voordeliger dan verwarmen met gas. Zeker wanneer je zonnepanelen gebruikt scheelt het geld. Duurzamer is het in elk geval. Toch zullen de meeste mensen nog wel even ‘op gas’ blijven stoken omdat nog lang niet alle woningen geschikt zin voor een warmtepomp en die heb je wél nodig als je zou willen overstappen van gas naar stroom. Als tussenoplossing is het dus een slimme zet om tijdelijk plaatselijk bij te verwarmen met een elektrische kachel als je zonnepanelen hebt. De verwarming een graadje lager overdag en de opbrengst van je panelen omzetten in warmte voor je woning. Dat alleen als er ook echt iemand thuis is natuurlijk. Verwarm altijd alleen de ruimte waar je bent. Verlaat je de ruimte om naar bed te gaan dan zet je alle warmtebronnen uit en laat je de deur open zodat de restwarmte zich kan verspreiden naar de ruimtes die je niét verwarmde. Blijf altijd ventileren, elke dag. Feit is namelijk dat verse/schone lucht sneller warm wordt dan oude/bedompte lucht. Ook voor je gezondheid is het belangrijk dat je elke dag ventileert.