Energiekosten besparen? Tips voor tijdens de verbouwing

Een verbouwing; iets wat de meeste mensen maar wat graag uitstellen. Er komt een hoop kosten, tijd, moeite en rommel bij kijken. Tegelijkertijd is het iets heel moois. Is je paleisje eenmaal af, dan heb je waarschijnlijk honderd keer meer woongenot. Tijdens een verbouwing is het niet alleen handig om naar de esthetiek te kijken, maar ook naar duurzaamheid. Het is het ideale moment om je huis zodanig te verbouwen, dat je in de toekomst geld bespaart. Bijvoorbeeld op de energierekening. Hoe je dat doet? In onderstaand artikel delen we een aantal tips!

 

 

1.    Voorkom ontsnappende warmte

Is het koud buiten, dan gaat de verwarming aan. Als je die warmte niet volledig benut, en de warmte niet blijft hangen in huis, spreken we van ontsnappende warmte. Die warmte ontsnapt bijvoorbeeld door enkel glas, kieren tussen kozijnen of als er niet voldoende geïsoleerd is. Kortom, plaats overal dubbel glas, breng tochtstips aan waar nodig, zorg voor genoeg isolatie én laat geen warmte ontsnappen naar ruimtes waar je niet vaak komt. Denk aan de zolder.

 

2.    Gebruik ‘gratis’ energie

Als je toch gaat verbouwen, is het goed om na te denken over waar jij je energie vandaan haalt. Via de energieleverancier, of word jij je eigen leverancier? Independer meldde dat 1 op de 5 woningen al zonnepanelen heeft in Nederland. Maar heb jij ook weleens gedacht aan een warmtepomp en het gebruik van bodemenergie? Onze bodem bestaat uit water en daar kun je een Warmte Koude Opslag (WKO) plaatsen.

Zoals de naam al zegt, slaat de WKO warm en koud water op. In de winter pompt de pompkamer, met waterdichte afsluiting van TSE Enter, het warme water omhoog. De warmtepomp haalt de warmte eruit om daarmee de woning te verwarmen. Vervolgens wordt het nu koude water weer teruggepompt. In de zomer kun je dit weer gebruiken om je huis te verkoelen! Het werkt dus eigenlijk precies hetzelfde als een koelkast. Met zo’n systeem, kun je wel 60 tot 80% energie besparen! En het mooie is: bodemenergie is gratis! Alleen de installatie kost geld.

 

3.    Kies voor energiezuinige apparaten

De kans is groot dat je tijdens de verbouwing van je (nieuwe) woning ook nieuwe apparaten nodig hebt. Houd bij de aanschaf vooral rekening met het energielabel! En kies dan niet voor label ‘A’, maar ‘A+++’. Koelkasten, vriezers en vaatwassers met dit label zijn misschien wel wat duurder in aanschaf, maar schelen uiteindelijk wel op je energierekening.