Een vloerkleed, warme voeten in de winter en sfeer het hele jaar door! Welke vloerkleed past bij jou?

Wil je dat het een statement piece is of wil je er een als een bescheiden accessoire zodat je kamer een warme en knusse uitstraling krijgt. Wat is de juiste maat? Welke vorm past bij de ruimte en welke kleur of patroon ga je kiezen? Het is best lastig om een vloerkleed te kiezen dat perfect in jouw huist past. Wil je dat er nog een stukje vloer zichtbaar is of mag het een flink kleed zijn? En als je dan al die vragen voor jezelf hebt beanwoord... van welk materiaal wil je dat je vloerkleed gemaakt is? Kies je voor een hoogpolig vloerkleed of een ‘sleets’ vintage vloerkleed? Een standaard rechthoek of liever een rond tapijt? We snappen zo bést dat het wat tijd kost voordat je het juiste vloerkleed hebt gekozen. Een vloerkleed, warme voeten in de winter en sfeer het hele jaar door maar welk vloerkleed past bij jou? We helpen je (nog voor de lente) aan warme voeten met de volgende tips voor als je een vloerkleed gaat kopen.

 

Welk formaat vloerkleed kies je?

Meten is weten, je denkt misschien dat je de afmetingen van je woonkamer wel zo ongeveer weet maar dat zal tegenvallen. Op het oog een vloerkleed kopen is geen goed idee.

  • Meet de ruimte waar het vloerkleed komt te liggen. De maat van het kleed moet passen in de ruimte waar je het wilt leggen. Ook de stijl van je interieur is belangrijk bij het kiezen van het formaat van je vloerkleed. Een klassiek(er) interieur wordt het mooiste met een groot vloerkleed en een moderner interieur krijgt wat extra sfeer door meerdere kleinere tapijten.
  • Bedenkt je vooraf of het vloerkleed echt alleen maar functioneel moet zijn of ook ter decoratie...of júist ter decoratie komt te liggen. Een kleiner vloerkleed kun je bijna overal neerleggen en dat zal erg gezellig staan maar warme voeten krijg je er vaak niet echt van. Een royaal vloerkleed is vooral functioneel in je zithoek, je voeten zullen je dankbaar zijn. Een groot vloerkleed kan natuurlijk ook decoratief zijn maar het wordt toch meestal vooral gebruik onder de salontafel en zithoek, als ondersteunend item zeg maar.

 

Wat is de juiste maat? Welke vorm past bij de ruimte en welke kleur of patroon ga je kiezen? Het is best lastig om een vloerkleed te kiezen dat perfect in jouw huist past.  

 

Hoogpolig vloerkleed

Prachtig en lekker zacht, dat wel maar bedenk je wel dat het een hele klus is om zo’n vloerkleed te stofzuigen. Met huisdieren en/of kleine kinderen is het misschien niet de beste keuze. Een hoogpolig tapijt straalt luxe uit en is zeer zeker lekker warm aan de voeten. Als je kiest voor wol dan heb je ook nog een duurzame keuze gemaakt. Wil is daarnaast ook makkelijker te onderhouden dan zijde, katoen of viscose. Wassen wordt een hele klus, zo niet onmogelijk, als je een groot vloerkleed hebt. Bezint eer ge begint dus.

 

Vintage vloerkleed

Vaak vind je bij de kringloopwinkel of op een rommelmarkt hele toffe vloerkleden. Toegegeven, ze kunnen meestal wel en flinke reinigingsbeurt gebruiken maar dan heb je wél een heet tof vintage vloerkleed liggen. Moet je er niet aan denken om een tweedehands vloerkleed in huis te hebben dan is er nog geen man overboord. Veel merken hebben nieuwe ‘vintage’ vloerkleden naar oude stijl. Ze zien er sleets uit en de kleuren zijn meestal wat gedekt. Het past in een retro interieur maar ook in een modern Scandinavisch. Met een vloerkleed kun je heel goed een stijlcontrast aanbrengen in huis. Als je gaat verhuizen en wat nieuwe meubels gaat kopen is het soms best slim om al rekening te houden met het dessin van je vloerkleed, je wilt immers niet dat het allemaal te druk gaat worden. Als je je vloerkleed als aanvulling op je bestaande interieur gaat kiezen is het dus belangrijk dat je rekening houdt met de (basis)kleuren van je interieur.

 

 

Wat is de juiste maat? Welke vorm past bij de ruimte en welke kleur of patroon ga je kiezen? Het is best lastig om een vloerkleed te kiezen dat perfect in jouw huist past.  

Wat is de juiste maat? Welke vorm past bij de ruimte en welke kleur of patroon ga je kiezen? Het is best lastig om een vloerkleed te kiezen dat perfect in jouw huist past.

 

 

Rond vloerkleed

Vroeger zag je voornamelijk ronde vloerkleden van sisal. Deze lagen dat vooral in de grotere woonkeukens onder de keukentafel. Ze zijn er nog steeds van sisal maar ook van andere materialen én ze liggen echt niet meer alleen in de keuken. Het leuke van een rond vloerkleed is dat het speels oogt en het wat makkelijker midden in een ruimte te leggen is. Half onder de tafel kan ook. Als je het met een rechthoek wilt doen moet je dat vooral lekker doen maar veel mensen kijken daar wat raar tegenaan. Jouw huis, jouw keuzes maar een rechthoek oogt zo midden in de kamer wat ‘strenger’ en minder vanzelfsprekend zeg maar.

 

Vloerkleden combineren? Doen!

Kun je niet kiezen of wil je gewoon gezellig meerdere kleden combineren dan moet je dat gewoon doen! Een tip om dat te doen en het een mooi geheel te laten worden is de volgende:

- Het onderste vloerkleed is het grootst. Een stoer ruw of natuurlijk materiaal is daar heel geschikt voor. Dan komt er een wat kleiner kleed overheen, dat mag een vloerkleed met een patroon zijn natuurlijk of met een afwijkende vorm van het onderste. Het is erg leuk als je dat middelste kleed het meest opvallend laat zijn. On top kun je kiezen voor een middelmaat. Dat mag een goedkoop vloerkleed zijn dat je regelmatig kunt wisselen maar let wel op de afwerking. Dikke randen zijn vaak een struikelblok….letterlijk.

Wil je écht een joekel van een vloerkleed neerleggen maar kun je de juiste maat niet vinden? Je kunt tegen betaling vloerkleden aan elkaar laten bevestigen zodat het één geheel wordt. Je krijgt dan een uniek vloerkleed dat niemand heeft want je kiest natuurlijk zelf welke tapijten je laat verwerken in jouw perfecte vloerkleed.

Bronnen
  1. Morres.nl
  2. Floorpassion.nl
  3. Vloerkleeddiscounter.nl
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Is jouw woonkamer klaar voor...

Oktober is sinds een aantal jaar uitgeroepen tot de woonmaand. Dit is niet voor niets, want deze periode is hét moment om jouw woning klaa...

18 okt 2023 Lees verder
Een vloerkleed in de zomer, ...

Natuurlijk snappen we dat een van de grootste voordelen van het gebruiken van een vloerkleed is dat je lekker warme voeten hebt in de winter. Vee...

20 apr 2020 Lees verder
Een vintage vloerkleed voor ...

  Dacht jij altijd dat een vloerkleed alleen iets voor in de winter was? Waar was je?! Ook in de zomer is een vloerkleed een mooi accesso...

04 jun 2019 Lees verder
Design karpetten van Edward ...

In de zomertijd halen we vaak zo veel mogelijk ‘stof’ uit ons interieur. We willen ruimte en luchtigheid, koelte en rust. Alhoewel en...

10 sep 2018 Lees verder
Hoe kies je het juiste vloer...

Hoe kies je het juiste vloerkleed Een vloerkleed, tja was is eigenlijk de functie hiervan?! Een vloerkleed kan namelijk super praktisch zijn maar...

13 jun 2018 Lees verder
Unieke vloerkleden, elk inte...

Vloerkleden zijn niet alleen in de winter fijn om te hebben. Ook in de lente en zomer zorgen vloerkleden voor meer sfeer en eenheid in je huis. V...

11 apr 2018 Lees verder