Een functionele oprit anno 2021 heeft een eigen laadpaal

Elke keer als je er nu een ziet valt het jou misschien ook wel op hoe stil ze zijn! Soms kun je er ook van schrikken, dan is daar ineens een auto die je inhaalt als je op de fiets zit. Het zal als het goed is stiller en stiller worden op straat want het is de bedoeling dat we met z’n alleen in een elektrische auto gaan rijden. Vooralsnog zijn ze in de minderheid maar het aantal groeit. Dat zie je ook aan het aantal laadpalen voor elektrische auto’s die op openbare parkeerplaatsen geplaatst worden zodat er tijdens een stop opgeladen kan worden. Er zullen nog flink wat palen geplaatst moeten worden maar als je goed ‘opgeladen’ van huis gaat kom je een heel eind. Als je geen eigen parkeerplaats thuis hebt dan kun je de gemeente vragen een openbare laadpaal te komen plaatsen. Die moet je dan dus delen met meerdere mensen uit je buurt. Heb je een oprit bij je huis dat plaats je natuurlijk een eigen laadpaal. Zo wordt je oprit functioneel en laadt je auto op als je thuis bent. Als je in de oriënterende fase zit dan hebben we nog een aantal aandachtspunten voor je.

 

 

Hoe regel je een particuliere laadpaal? 

Natuurlijk, als het niet anders kan dan kun je je auto opladen aan een openbare laadpaal bij jou in de buurt. Als er nog geen in jouw straat staat is dat wel een dingetje. Als er wél een in jouw straat staat soms ook want, je moet met de buurtbewoners delen en dus wegwezen zodra je auto is opgeladen. Als het even mogelijk is dan ben je met een laadpaal voor thuis beter af. Zo kun je elke ochtend gewoon volledig opgeladen van huis gaan, groot voordeel, zeker als er bijvoorbeeld op je werk nog geen laadpaal is. Andere voordelen van een eigen laadpaal voor je elektrische auto zijn:

  • Opladen wanneer je wil
  • Je hebt geen toestemming van de gemeente nodig
  • Je kunt eventueel met je buren delen
  • Je kunt kiezen voor een zgn. hoogrendement laadpaal die ervoor zorgt dat je auto al binnen 3 uur volledig opgeladen is.

 

Neem contact op met je gemeente. Er zijn gemeentes die ook particulieren subsidie geven als ze een laadpaal laten plaatsen. Vraag ook de erkend installateur naar tips en laat je uitleggen welke laadpaal het beste bij jouw situatie past.