Een duurzaam dak? Go green! De voordelen van een sedum dak

Jaren geleden vonden we het ‘grappig’, zo’n dak met allemaal plantjes. Je zag ze toen nog niet zo gek veel en we vonden het vooral bijzonder en leuk. Nu zie je ze (gelukkig) steeds vaker: groene daken! Wie het dak van bijvoorbeeld een schuur of serre niet vol wil leggen met zonnepanelen maar er wel iets anders goeds mee wil doen om de ‘verstening’ van eigen leefomgeving tegen te gaan, kan kiezen voor dat andere duurzame dak. Go green, lees hier meer informatie over het hebben van een sedum dak. Je daktuin met benefits zeg maar.

 

 

Groene daken – wat is een sedum dak 

Een sedum dak is één van opties die je hebt als je een groen dak wil. Het dak is dan begroeid met sedum, een verzamelnaam voor vetplantjes, en je draagt daarmee bij aan een gezondere, schonere leefomgeving. Sedum is makkelijk in onderhoud, ze zijn bestand tegen zonnige zomers en regenachtige winters. Ze hebben geen dikke bodem nodig, ze wortelen niet diep, en zijn daardoor uitermate geschikt voor het beplanten van je dak. Het is een vorm van vergroening en verbetering van je leefomgeving maar er zijn nog wel wat voordelen te noemen die een sedum dak met zich meebrengt.

  • Je helpt biodiversiteit bevorderen. Insecten zijn je dankbaar voor deze oase.
  • De levensduur van je dak wordt verlengd. De beplanting beschermt je dak tegen zonlicht en regen. Ook extreme temperatuurverschillen hebben minder invloed op je dak.
  • Het is een extra isolatielaag. Zowel warmte en geluid komen je huis minder makkelijk in en/of uit door die laag vetplantjes op je dak. In de zomer blijft je huis langer koel en in de winter langer warm. En dan hebben we het over een verschil in de zomer tot wel 5 graden! Met de tropische dagen die we de laatste jaren in Nederland hebben is dat een heel fijn voordeel van een sedum dak.
  • Groen gaat de opwarming van steden tegen
  • Het beperkt wateroverlast want een sedum dak kan wel 60 tot 80% van het regenwater vasthouden. 

Natuurlijk moet je voordat je besluit een sedum dak te willen even laten controleren of jouw dak al geschikt voor dit type dakbedekking. Is je dak nog niet geschikt, dan kan het aangepast worden. Ook is het een tip om, voordat je kiest welke sedumtray jij het mooiste vindt voor je dak, even te informeren naar eventuele subsidies! Gemeentes bepalen zelf hun beleid en vaak zijn er wel voorwaardes aan de subsidie verbonden. Denk dan een minimaal aantal vierkante meters of dakhelling. Tip ook je baas gerust, veel bedrijfspanden zijn geschikt voor een sedum dak en kunnen zo bijdragen aan een gezondere leefomgeving.