Een bouwplan maken: 5 tips

Het zelf maken van een bouwplan kan je veel voordelen opleveren. Niet alleen bespaar je zo wat op de kosten, ook weet je zeker dat jouw visie op de juiste manier op papier komt. Maar het maken van een bouwplan is zo makkelijk nog niet: deze tips zorgen ervoor dat je jouw ideeën goed en efficiënt op papier krijgt!

 

 

1. Wat is de waarom?

Zet de waarom achter de verbouwing goed op papier en maak op basis hiervan een eerste schets. Waarom wil je deze verbouwing doen, hoe wil je het aanpakken en wat wil je precies gaan verbouwen? Wil je de waarde van je woning bijvoorbeeld vermeerderen, dan gaat het vaak al om een andere verbouwing dan wanneer je het comfort wilt vergroten. Door jouw redeneringen duidelijk op papier te zetten zorg je ervoor dat familie, vrienden en aannemer begrijpen wat je doelen zijn en doelgericht aan de slag kunnen gaan.

 

2. Bespreek de eerste schets

Wanneer je jouw ideeën op een eerste schets hebt vastgelegd is het belangrijk om deze eerst met bekenden te bespreken. Ziet de schets er duidelijk uit? Heeft iemand misschien nog andere goede ideeën en ben je niets vergeten? Hoe meer input je kunt verzamelen hoe beter en specifieker je dadelijk met het daadwerkelijke bouwplan aan de slag kunt.

Extra tip: Je zult best een aantal printjes moeten maken van jouw schetsen en plannen: houd hier rekening mee! Je kunt op allerlei manieren besparen met printen en dit proces lekker efficiënt en makkelijk houden.

 

3. Vraag feedback aan je aannemer

Vraag niet alleen feedback aan familie en vrienden, maar uiteindelijk ook aan je aannemer. Deze kan je namelijk vertellen of je op de goede weg bent en of jouw ideeën en visie haalbaar zijn. Vraag vooral om praktische tips die het jou makkelijker maken om jouw visie op de juiste manier uit te werken.

 

4. Van schets naar definitieve bouwtekening

Begin altijd eerst met het maken van een schets, vraag hier feedback op en verwerk deze feedback vervolgens tot een definitieve bouwtekening. Zo weet je precies wat je wilt, hoe je het aan wilt pakken en hoe het eruit moet komen te zien. Let wel op dat je alle eisen en technieken van een bouwtekening kent voordat je aan de slag gaat.

 

5. Gebruik handige programma’s

Er zijn verschillende programma's beschikbaar waarmee je dit soort bouwtekeningen en plannen makkelijk en efficiënt kunt maken: ook wanneer je wat minder bouwtechnische kennis hebt.