Duurzamer koken – van gas naar inductie, waar moet je op letten?

Of je nou wel of niet van het gasnet afgesloten bent, koken op inductie is, zeker op dit moment, een héél goed alternatief voor koken op gas. Als je een nieuwe keuken gaat kopen is het slim om die optie echt te overwegen. Als je nog op gas kookt kun je die heel eenvoudig (laten) vervangen door een inductieplaat en daarmee dus enorm veel kuub gas besparen! Duurzamer koken, da’s één van de voordelen. Er zijn meer voordelen maar laten we bij het begin beginnen. Waar let je op als je de overstap van gas naar inductie maakt?

 

 

Welke aansluiting heb je nodig voor een inductieplaat?

Als je op inductie gaat koken heb je stroom nodig, soms best veel stroom. Dat kán in sommige gevallen betekenen dat er iets in je meterkast gewijzigd moet worden om de vraag aan te kunnen. Er wordt dan een nieuwe aansluiting naar de keuken gemaakt met nieuwe groepen zodat de hoofdzekering de vraag ook kan leveren en je inductieplaat niet voor kortsluiting kan zorgen. Er zijn namelijk verschillende soorten inductiekookplaten met verschillende aansluitwaarden. We leggen het verschil hieronder even uit.

  • Inductieplaten die max. 3680 watt nodig hebben. Hier zit een normale stekken aan en je kunt ze dus gewoon in het stopcontact gebruiken. Tip is wel om ook deze platen op een aparte groep aan te sluiten of een energieverdeler te gebruiken. De plaat heeft 4 kookzones maar, die kunnen meestal niet alle 4 tegelijk voluit functioneren. De plaat reguleert zelf waar de energie naartoe gaat.
  • Inductieplaten die max. 7360 watt tegelijkertijd nodig hebben, da’s het dubbele van de eerstgenoemde plaat! Aan deze platen zit een andere stekker, een zgn. perilexstekker. Met deze stekker kan de plaat van twee groepen in je groepenkast stroom vragen. De meeste kookplaten vallen in deze groep en hiervoor moet dus een aanpassing in je meterkast én keuken uitgevoerd worden als deze aansluitingen er nog niet zitten omdat je bv een bestaande keuken hebt en van gas naar elektrisch gaat.
  • Platen met hippe kookzones die zich aanpassen aan het formaat van je pan of gewoon meer dan 4 kookzones vragen tegelijkertijd meer dan 7360 watt. Deze platen kunnen alleen gebruikt worden als je een 3 fasen meterkast hebt. Als je die nog niet hebt kun je zo’n aansluiting aanvragen bij je netwerkbedrijf. Ook de aansluiting voor de perilex stekker in de keuken is dus nodig.

 

 

Voordelen van koken op een inductieplaat.

Comfort en gebruikersgemak, dat zijn voornamelijk de voordelen van een kookplaat op stroom. Het ziet er mooi strak uit in je keuken en de kookzones blijven niet warm na gebruik. (Fijn voor mensen met kinderen). Alle voordelen van een inductieplaat op een rijtje:

  • Een inductiekookplaat warm razendsnel op dus je kunt al snel beginnen met koken. Wisselen van temperatuur gaat heel eenvoudig en snel
  • Zuinig en efficiënt! Koken op inductie is zuinig, het is de allerzuinigste elektrische kookplaat op dit moment. Beter voor milieu en portemonnee. Voorbeeld: een keramische kookplaat verbruikt gemiddeld 225kWh per jaar, de inductieplaat gemiddeld 175kWh per jaar. Daarbij komt het voordeel dat inductie pas warmte afgeeft als er wat op staat en meteen uit is als de pan eraf is.
  • Veiligheid. Veel inductieplaten hebben een kinderslot. Je hoeft nooit na te denken over het dichtdraaien van de gaskraan en zoals gezegd, de kookplaat schakelt automatisch uit als je de pan weghaalt.
  • Onderhoud. Inductieplaten zijn heel gemakkelijk schoon te maken. Omdat de zones zó snel afkoelen kun je er meteen een doekje overheen halen en hoeft er niets aan te koeken/ in te branden. Reinigen met een speciaal schoonmaakmiddel voor inductieplaten of een zachte doek met een mild sopje. Schuren niet nodig!
  • Schoner. Bij het koken op gas komen verbrandingsgassen vrij. Ook al heb je een afzuigkap, ventileren is een must want de gassen verspreiden zich door je woning. Door te koken op inductie verbeter je dus ook de luchtkwaliteit in huis, je kookt dus schoner.

biggreensmile.nl