Duurzaamheid in huis: eenvoudige tips voor energiebesparing en inzicht in wat jouw elektrische apparaten nou eigenlijk gebruiken.

Duurzaamheid en energiebesparing, het zijn belangrijke onderwerpen geworden in de moderne samenleving. Het ene na het andere dak wordt vol gelegd met zonnepanelen en vooral de stook-/energiekosten hielden ons de afgelopen jaren in hun greep. Het verminderen van onze ecologische ‘footprint ’en het zo efficiënt mogelijk omgaan met energie zijn cruciaal om een duurzame toekomst een kans te geven. Gelukkig hoeft het niet heel moeilijk te zijn en kan iedereen wel iéts doen om energie te besparen. Je hoeft niet persé nu al je elektrische apparaten de deur uit te doen, dat laten we je verderop zien. Met een aantal relatief kleine aanpassingen in je dagelijks leven kun je al een groot verschil maken. Heel veel kleine aanpassingen maken samen een enorme stap in de goede richting. In dit artikel laten we een aantal eenvoudige maar effectieve tips zien om duurzamer te leven en energie te besparen in huis. Iedereen kan het!

 

Duurzaamheid in huis: eenvoudige tips voor energiebesparing en inzicht in wat jouw elektrische apparaten nou eigenlijk gebruiken.

 

Eenvoudig energie besparen? Deze duurzamere keuzes gaan je helpen.

Anno 2023 heeft de technologie een enorme revolutie teweeggebracht in de manier waarop we ons dagelijks leven leiden. Technologie kan ons ook helpen om ons energieverbruik in huis te verminderen. Door slimme en energie- efficiënte technologieën te integreren kunnen we niet alleen zorgen voor een minder diepe ‘voetafdruk’, ook een aanzienlijke kostenbesparing behoort absoluut tot de mogelijkheden. Moet je nou al je elektrische apparaten naar de milieustraat brengen? Moet je overwegen om je elektrische tandenborstel te verruilen voor de ouderwetse handborstel? Mag je nou nooit meer de vaatwasser gebruiken? We kwamen in een onderzoek van ExpressVPN een overzichtelijk lijstje tegen waarop per ruimte in huis te zien is wat de energieslurpers zijn en wat je gerust kunt blijven gebruiken. In principe kun je alles blijven gebruiken, het gaat om de bewustwording en de passende keuzes die je daarin kunt maken.

 

Duurzaamheid in huis: eenvoudige tips voor energiebesparing en inzicht in wat jouw elektrische apparaten nou eigenlijk gebruiken.

 

 

Een duurzaam huishouden

Het is helemaal niet verkeerd om je hele huis eens onder de loep te nemen. Soms kom je dingen tegen die al jaren zo zijn, die je op automatische piloot eigenlijk altijd gewoon zo doet. Hieronder een lijstje met wat duurzamere aanpassingen die voor iedereen haalbaar zijn.

 

  • Verlichting is één van de dingen in huis waarop je met gemak kunt besparen. Vervang oude (gloei)lampen door energiezuinige ledlampen, Deze verbruiken tot maar liefst 80% minder energie en gaan veel langer mee. Ruimtes waar niemand is hoeven niet verlicht te worden. Doe gordijnen niet te snel dicht, natuurlijk licht is ook licht.
  • Energie efficiënte apparatuur (energie labels) hebben absoluut de voorkeur. Elektronische apparaten zijn misschien we de grootste energieverbruikers in huis. Vervang apparatuur door nieuwe modellen met een hoog energielabel zoals bijvoorbeeld A+++. Deze gebruiken echt aanzienlijk minder energie en dragen dus bij aan een verlaging van je energierekening. Probeer uit te vinden hoeveel energie je oude apparaat verbruikt en of vervanging (ook al functioneert het nog) geen slimmere keuze is. Controleer bv ook de rubbers van je koelkast of diepvrieskist of -kast. Als die niet meer goed sluiten lekt er kou naar buiten en kan er warmte naar binnen. Dat kost energie! Vergeet ook niet om apparaten volledig uit te schakelen als je ze niet gebruikt. De stand-by optie verbruikt nog steeds energie. Minder, maar toch.
  • Isolatie en ventilatie, het klinkt tegenstrijdig want liefst zou je alles potdicht kitten bijvoorbeeld om maar geen warmte te verliezen in de winter. Toch kan het een niet zonder het ander. Een goede isolatie van je woning helpt energie besparen. Warmteverlies in de winter en warmte opname in de zomer wordt flink verminderd door goede isolatie. Muren, je dak, vloer, je wil het graag goed geïsoleerd hebben. Door kieren en naden verlies je stiekem best wat energie dus loop alles goed na. Toch is belangrijk om zeker ook goede ventilatie in huis te hebben. Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Kies voor natuurlijke ventilatie door ramen en deuren elke dag even open te zetten en laat je mechanische ventilatiesysteem eens uit. Schone lucht warmt sneller op dan vervuilde lucht dus ook (en zeker) in de winter is elke dag minstens een half uur luchten een gezonde noodzaak.
  • Waterbesparing is kostenverlaging. Repareer lekkende kranen in huis, zet kranen uit als je ze even niet gebruikt (tandenpoetsen, handen wassen, dat soort dingen) en installeer dingen als een waterbesparende douchekop en een toiletspoelsysteem die je waterverbruik helpen te verminderen. Vang als het mogelijk is regenwater op om je bloempotten/tuin te water te geven.
  • Bij het koken kun je óók energie besparen. Gebruik alleen pannen met een passende maat voor de kookplaat die je gebruikt. Gebruik altijd een deksel op je pan om warmteverlies te verminderen. Het water voor je rijst of aardappelen kookt veel sneller met een deksel op je pan. Kies een oven met een energiezuinige modus en maak optimaal gebruik van restwarmte. Zet je oven of kookplaat net wat eerder uit en laat je maaltijd even ‘nagaren’.

 

 

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Besparen en verduurzamen met...

Ben jij bekend met de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland? Deze subsid...

05 nov 2024 Lees verder
Verduurzamen je dak: praktis...

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het verduurzamen van je woning een logische stap. Het dak speelt hierin een crucial...

08 okt 2024 Lees verder
Stijlvol en energiezuinig: z...

Isolatie en interieurdesign lijken op het eerste gezicht twee totaal verschillende werelden. Toch kunnen ze heel goed samengaan! Wist je dat isol...

17 sep 2024 Lees verder
5 tips voor een duurzamere t...

De keuzes die we maken in huis hebben een direct effect op het klimaat. Denk hierbij aan materiaalgebruik, maar ook aan hoe we met onze spullen o...

17 jul 2024 Lees verder
Er warmpjes bijzitten in de ...

Gelukkig zijn de tijden van die torenhoge energieprijzen voorbij. Terug bij waar we waren zijn we niet, en of we daar ooit weer zullen komen? Nu ...

21 nov 2023 Lees verder
Huis verduurzamen: wat komt ...

De afgelopen jaren is er ongelooflijk veel aandacht geweest voor het verduurzamen van de Nederlandse woningen. Niet zonder reden, want de overhei...

16 okt 2023 Lees verder