Dubbel glas, past dat altijd?

Een monumentaal pand, een karakteristieke jaren ’30 woning, een oude boerderij, de vraag naar dit soort panden is groot. Niet zo raar natuurlijk want het zijn stuk voor stuk ontzettend charmante types woning. Als je houdt van authentieke elementen, krakende vloeren, piepende en slepende deuren en toffe raampartijen dan zijn dit de woningen waar je blij van wordt. Met liefde voor ambacht en oog voor detail zijn de panden gebouwd en veelal proberen de bewoners al dat in ere te houden. Er wordt alleen aangepast wat echt nodig is, zoals bijvoorbeeld het enkel glas. Huizen met enkel glas zijn vaak heel koud en bijna niet warm te stoken en dát is dan weer niet zo charmant. Ook heel belastend voor je portemonnee en het milieu op den duur. Dat enkel glas moet dus zo snel mogelijk vervangen worden door dubbel glas maar graag zonder het uiterlijk van de gevel te moderniseren zeg maar. Kan dat? Dubbel glas, past dat altijd? Kun je dubbel glas laten plaatsen in je bestaande kozijnen?

 

 

Hoe moet ik dubbel glas onderhouden?

Dubbel glas kan dus (bijna) altijd. Zelfs in een monumentaal pand, waar vaak dunne sponningen in zitten, is het mogelijk om dubbel glas te laten plaatsen. Er bestaat dun isolerend dubbelglas, monumentenglas, dat speciaal is ontwikkeld voor monumenten en historische gebouwen. Het moet al héél gek gaan willen jouw kozijnen dus niet geschikt zijn voor dubbel of zelfs triple glas.
De prijzen van dubbelglas variëren natuurlijk. Het is voor iedereen anders want niet alle ramen zijn even groot, en ook zijn er diverse soorten dubbel glas. Wil je brandwerend, zonwerend of bijvoorbeeld geluidswerend dubbel glas? Wil je HR++ of HR+++? Alle soorten hebben andere eigenschappen dus het is verstandig je wensen kenbaar te maken bij de leverancier zodat er maatwerk geleverd kan worden. Ook de prijzen van triple glas zijn variabel maar het ligt vaak hoger dan dubbel glas. Logisch natuurlijk want het isoleert nóg beter dan dubbel glas en ook   de samenstelling is anders.

Je investeert in een warmer en beter geïsoleerd huis, je bespaart uiteindelijk op je stookkosten en je ecologische voetafdruk verkleint hierdoor. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je nieuwe ramen geven je een paar onderhoudstips voor je hoogrendementsglas.

 

  • Isoleren is goed maar zorg altijd voor ventilatie in huis. Als je dan toch de raampartij laat vervangen, bekijk dan meteen of er een ventilatierooster in verwerkt kan worden. Ventileren moet je eigenlijk 24/7.
  • Er kan condens ontstaan op de buitenkant van je raam. Dat is niets alarmerends maar geeft aan dat je raam zo goed isoleert dat de temperatuur van je buitenruit laag is. De condens aan de buitenkant kan geen kwaad en verdwijnt vanzelf.
  • Voorkom hele grote temperatuurverschillen want hoogrendementsglas kan daardoor breken. Koel dus een oververhit raam (gelegen op het zuiden, in de brandende zon) niet steeds af met ijskoud water, dat kán voor schade zorgen.
  • Als er aan de binnenkant van je raam vocht blijft staan kan je dubbel glas lek raken. Ook hier speelt ventilatie een rol. Als je bijvoorbeeld flink staat te koken en je ramen beslaan, dan is dat een teken dat je beter moet ventileren. Wrijf de randen van je raam droog zodat er geen water blijft staan na het zemen van je raam.
  • Hang- en sluitwerk moet regelmatig gecontroleerd worden. Bij stevige wind kan je ruit breken als scharnieren en sluitingen niet meer solide zijn.