De zomer is daar: barbecueën maar!

Bij de eerste mooie lentedag van het jaar zie je de rook over de schutting van je achtertuin komen. De geur van gegrilde kip is onmiskenbaar. Je buren zijn lekker aan het barbecueën en, met je blik op oneindig, bedenk je dat dat eigenlijk niet zo’n slecht idee is: barbecueën. Alleen moet je dan eerst een barbecue kopen. Maar er zijn zoveel verschillende soorten, in verschillende prijsklassen, waar te beginnen met je zoektocht? Waar vind je recepten voor de barbecue en wat ook belangrijk is: hoe houd je het veilig?

 

 

Verschillende soorten barbecues

Er wordt ten eerste onderscheid gemaakt tussen de manier van barbecueën. Wanneer je het vlees snel bereidt met hoge temperaturen ben je aan het grillen. Vlees langzaam garen op lage temperatuur wordt roken genoemd. Sommige barbecues kunnen alleen roken. Deze worden ook wel rookovens, rokers of smokers genoemd. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten warmtebronnen die je gebruikt voor het barbecueën. Namelijk de houtskoolbarbecue, de gasbarbecue, de elektrische barbecue en de rookoven. Er zijn veel verschillende soorten merken. Bekende merken barbecue zijn Weber, Outdoorchef, Grandhall en nog veel meer. Welk merk je wilt, is afhankelijk van je budget en van wat je wensen zijn. Lees je hier dus ook goed over in voordat je een bbq kopen gaat.

 

De houtskoolbarbecue

Dit is de typische barbecue die je altijd in de films ziet. Een man met een bierbuik en een schort voor, die met zijn spatel bij de grill staat te barbecueën. De houtskool bbq is klassiek, maar nog steeds in trek. Het vlees wordt verwarmd door gedeeltelijk verbrand hout: houtskool. Deze manier van barbecueën is zowel geschikt voor de mensen die slechts een keer per jaar de bloemetjes buiten willen zetten als voor de echte fanatiekelingen. Er zijn namelijk veel verschillende soorten en een grote verscheidenheid aan prijzen. Dit type barbeque wordt heel erg heet, maar moet toch met de hand aangestoken worden waarna het minimaal 20 minuten duurt voordat deze warm genoeg is om er wat etenswaren op te gooien. Ook is het moeilijk een constante temperatuur te houden en door de as is het lastiger om de barbecue schoon te maken. Aan de andere kant krijg je hier wel de authentieke rokerige barbecuesmaak voor terug. Aangezien je door op deze manier te barbecueën met vuur aan de slag gaat, is het raadzaam om een emmer water of zand bij de hand te houden. Je kan tegenwoordig ook indirect grillen op houtskool. Hierdoor wordt het eten gegaard op een manier die gezonder is. Een voorbeeld hiervan is de big green egg. Betonnen barbecues werken ook op houtskool. Ze geven een leuke sfeer in de tuin, kunnen als openhaard gebruikt worden op frisse zomeravonden en zijn makkelijk schoon te maken. Wel is het noodzaak om de barbecue een coating te geven, zodat deze langer meegaat. Wanneer je hem niet gebruikt, zeker in de winter, is het raadzaam om het geheel af te dekken met een waterdicht zeil. Ook dit draagt bij aan een langere levensduur.

 

 

 

De gasbarbecue

Sluit een gasfles aan met een gasdrukregelaar en binnen tien minute ben je ready to go. Op deze manier barbecueën is dus snel en lekker makkelijk. Ook schoonmaken na afloop kost niet veel tijd. En het afkoelen van de grill gaat sneller dan bij een grill op houtskool. Als je de typische barbecuesmaak wilt, kan je kleine stukjes hout of houtskool in de zogenoemde smokerbox doen. Nadeel is dat de meeste gasbarbecues wat duurder zijn in de aanschaf. Zorg er wel voor dat, voor je gaat barbecueën, de gasfles goed aangesloten is. Wanneer je de gastoevoer opent, steek dan meteen de barbecue aan om een steekvlam te voorkomen. Mocht er brand ontstaan, doof deze dan door de toevoer van gas te sluiten en doe de deksel op de barbecue. Gebruik dus geen water! Als je fan bent van barbecueën op bijvoorbeeld een boot of een camping dan is barbecueën op gas een goede optie om te overwegen. Hier zijn namelijk compacte varianten van op de markt, die je makkelijk en overal mee naartoe kan nemen. Ben je echt een buitenmens, dan kan je het barbecueën ook naar een heel nieuw level brengen door een buitenkeuken aan te schaffen. Dit werkt hetzelfde als een gasbarbecue, maar een buitenkeuken heeft een ruimer kookoppervlak en is dus zeer handig als je graag je hele familie wilt laten meegenieten van je nieuwe aankoop. De temperatuur is snel en nauwkeurig aan te passen. Nadeel van de buitenkeuken is dat deze wat duurder is dan een eenvoudige barbecue en meer ruimte in beslag neemt. Je neemt het dus niet zo makkelijk mee op vakantie.

 

De elektrische barbecue

Elektrisch barbecuen is snel en makkelijk. De temperatuur is makkelijk te reguleren, dus is er minder kans op aangebrand vlees. Ook is dit type barbecue snel opgewarmd net als de gasbarbecue. Steek de stekker in het stopcontact en binnen 2-5 minuten kan het vlees er op. Aangezien de barbecues op stroom werken, hebben weeromstandigheden nauwelijks invloed op het product en is de temperatuur constant. Nog een voordeel is dat je na het barbecueën niet zoveel tijd hoeft te besteden aan het schoonmaken. Dit kost namelijk niet veel moeite en de barbecue is ook weer snel afgekoeld, waardoor je deze na gebruik snel veilig kan opbergen. Daarnaast zijn er zowel goedkope als duurdere varianten op de markt dus voor ieder wat wils. Wel neemt elektrisch barbecueën veel van de charme van barbecueën weg. Geen houtskoolgeur, geen rook en hierdoor ook een andere smaak, hoewel dat laatste tegenwoordig vaak op te lossen is met bijvoorbeeld cederhouten barbecue plankjes. Ook kan je er alleen mee grillen, dus niet roken. Een ander nadeel is dat elektrische barbecues op stroom werken en je deze dus niet even mee naar het strand neemt. Let ook op dat je in je enthousiasme van het barbecueën niet over het snoer struikelt, hierdoor zou tot overmaat van ramp ook de barbecue kunnen omvallen. Rol het snoer ook volledig af. Het snoer wordt warm en wanneer deze opgerold is, kan er kortsluiting ontstaan. Een variant van de elektrische bbq is de contactgrill. Deze barbecue heeft een dubbele elektrische grillplaat, een soort van tosti-ijzer dus. Voordeel is dat je je vlees niet hoeft te draaien en je kan grillen zonder vet te gebruiken. Een stuk gezonder dus!

 

De barbecue als rookoven

Rookovens zijn er in alle soorten en maten en ze worden nog wel eens verwisseld met de barbecue. Het werkt als volgt: houtsnippers smeulen in de oven, waardoor er rookontwikkeling ontstaat. Deze rook geeft een specifieke smaak aan het eten. Denk bijvoorbeeld aan gerookte paling. Op internet zijn filmpjes te vinden over hoe je zelf een rookoven of rookkast kan maken. Vlees of vis bereiden met een rookoven duurt lang, maar het resultaat is minder vet, en dus gezond. Vis wordt gaar in een rookoven. Vlees moet eerst gebakken worden. Ook groenten, tomaten en paddenstoelen zijn geschikt om te roken. Zorg er in dit geval wel voor dat de groente vers is en blancheer deze eerst voordat je deze rookt.

 

 

Recepten voor de barbecue

Wanneer je je research gedaan hebt en na veel wikken en wegen je keuze hebt gemaakt, heb je dan eindelijk je aankoop in huis. Klaar om te barbecueën en nu? Vol enthousiasme wil je aan de slag gaan, maar wat moet je in huis halen? Wanneer je zelf geen inspiratie hebt om te beslissen wat je als eerste op de barbecue wilt gooien, geen paniek. Op internet staan tal van barbecuerecepten, over hoe je bijvoorbeeld je eigen spiesjes kan maken. Ook als je al een doorgewinterde buitenkok bent, is het de moeite waard eens wat rond te neuzen op internet. Misschien kom je ingrediënten tegen in recepten die je zelf nooit gebruikt maar die wat extra smaak geven aan je creaties. Denk bijvoorbeeld aan mango, perzik of honing. Of probeer eens, in plaats van een kippenpootje, een pizza of foccacia te bereiden op je barbecue. Ook voor de vegetariërs onder ons zijn er genoeg recepten. Zorg ervoor dat je in dit geval genoeg walnoten en geitenkaas inslaat. En natuurlijk naast al het voedsel dat je grillt, is het ook verfrissend om wat salades te hebben. Stokbrood met kruidenboter doet het ook altijd goed. Vergeet ook vooral niet wat bier, wijn en frisdrank in te slaan.

 

Veiligheid

Bij barbecueën is het: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Hou dus in de gaten dat de barbecue stevig en op een veilige plek staat, uit de wind, uit de buurt van wapperende tafelkleden, alcoholische dranken en een plaats waar niet iedereen constant langs loopt. Houd ook kinderen en huisdieren uit de buurt. Wanneer je de barbecue aansteekt, gebruik dan geen spiritus, benzine, brandgel of petroleum. Deze veroorzaken een steekvlam in combinatie met open vuur. Tip van barbecue-verkoper Steek de barbecue aan met producten met een ce-markering en lees altijd de gebruiksaanwijzing.