Dé woontrend in 2019? ‘Minimalistisch wonen’

‘Ontspullen’, ‘Marie Kondo-en’, het zijn de afgelopen tijd heuse werkwoorden geworden. Dé woontrend van 2019 lijkt het minimalistisch wonen te worden. Maar, wat ís dat nou wérkelijk? De meeste mensen denken bij ‘minimalisme’ aan lege huizen waar niets te veel staat maar ís het dat ook werkelijk? Het gaat er niet altijd om dat je zo min mogelijk spullen in huis hebt maar dat je enkel in huis hebt wat je nodig hebt, waar je blij van wordt, wat je écht heel mooi vindt en wat bijdraagt aan jouw streven om zo optimaal mogelijk te leven. De ene persoon wordt compleet gelukkig van lege tafels en dressoirs, de andere ziet daar toch liever een mooie vaas staan, of een stijlvolle kandelaar. Beiden kunnen gewoon een ‘minimalist’ zijn, wij leggen je uit waarom.

 

minimalistisch wonen

minimalistisch wonen

 

 

Wat is nou eigenlijk minimalistisch wonen?

Je hoeft, om minimalistisch te zijn, heus niet je complete huisraad op Marktplaats te zetten en afstand te doen van je verzameling stoere stenen. Het principe van minimalistisch wonen is dat je vooral het máterialisme vermijdt. Het gaat erom dat je echt kunt genieten van wat je hebt, dat er ruimte is om echt te kunnen leven en dat je niet altijd maar bezig bent met het vergaren van meer……om er vervolgens niéts mee te doen! Als je tevreden bent met wat je hebt, hóef je niet altijd maar weer wat nieuws. Als je ervoor zorgt dat je alleen in huis hebt wat je ook écht gebruikt zul je op den duur de juiste vragen gaan stellen aan jezelf. Als je weer eens wat wil gaan kopen bijvoorbeeld: ‘heb ik het echt nodig?’, ‘maakt het me écht blij op de lange termijn?’ Als je op het punt staat je zevende set mokken te kopen moet je jezelf afvragen of je daar écht blij van wordt (want, er moet ook weer plaats gemaakt worden in je kast) en of je ze écht nodig hebt (elke seizoen komen er weer nieuwe ‘leuke mokken’ op de markt en hoeveel mokken heeft een mens nou werkelijk nodig? Zo blijf je aan de gang en zul je uiteindelijk alleen maar onrustiger worden van al die spullen in je keukenkastje. Een ‘zondags’ servies bijvoorbeeld, wordt vaak alleen gebruikt met Kerstmis. De rest van het jaar staat het complete servies ruimte in te nemen in je kast. Waarom niet óf dat mooie servies gewoon dagelijks gebruiken, elke dag is immers een mooie dag om te vieren zeg maar, óf gewoon kiezen van welk servies je afstand gaat doen. Alles wat je in huis hebt vraagt werk, hoe minder je hebt wat je niet echt nodig hebt hoe meer extra tijd je uiteindelijk overhoudt. Tijd én geld!

Voordelen van een minimalistische levensstijl

Zijn er meer voordelen te bedenken voor een bewustere (want dat is het) manier van leven? Oh, absoluut! Hoe vaak moet je weer een rondje opruimen inplannen als je alles steeds maar bewaard of blijft kopen? Als je alleen in huis hebt wat je nodig hebt en gebruikt komt alles steeds weer op de vaste plaats terug en hoef je niet zo vaak op te ruimen. Als dát geen voordeel is…….minder opruimen is meer tijd voor andere, leukere dingen!

  • Eenmaal je ‘mindset’ onder controle (dat vraagt enige oefening, geef jezelf tijd) dan krijg je rust! Minder kriebels om zomaar iets te gaan shoppen omdat je daar zin in hebt.
  • Door die controle van hierboven zorg je er meteen ook voor dat je kasten niet steeds volgepropt worden. Orde is rust, echt waar.
  • Het geeft een goed gevoel als je de bewustere manier van leven kunt doorvoeren in elk aspect van je leven. Zoals bijvoorbeeld in de keuze van je boodschappen, je schoonmaakmiddelen, je kleding etc. Het gaat er immers uiteindelijk om dat iedereen doet wat mogelijk is, binnen ieders budget en gezinssamenstelling. Streven naar maar twee keer wassen per week lukt je bijvoorbeeld in een gezin met vier pubers zeker weten niet! Om maar eens wat te noemen. Wees reëel, bewust, maar reëel.
  • Op den duur heb je gewoon meer tijd voor andere dingen omdat je én niet meer zo vaak hoeft op te ruimen maar ook niet meer zo vaak hoeft te winkelen van jezelf. Wat goed is is goed. Pas als iets ook echt aan vervanging toe is ga je op zoek naar iets nieuws.

Minimalisme is voor iedereen anders. Het gaat erom dat je echt blij bent met wat je in huis hebt. En als jij blij wordt van twee of drie kandelaars dan moet je dat lekker doen. Als je maar de allerleukste kandelaars hebt gekozen en als je er maar zeker van bent dat je ze ook lang leuk gaat vinden. Kies niet in een impuls maar ga bij jezelf te raden wat je woonstijl is, wat daarbij past en wees eerlijk tegen jezelf. Je weet zelf vaak echt wel welke items je beter niet kunt kopen omdat je er vrij snel op uitgekeken zult zijn.

 

minimalistisch wonen

minimalistisch wonen

 

Hoe kun je minimalistisch wonen?

 

Minimalisme is voor iedereen anders, er is geen vast draaiboek met richtlijnen voor. Er zijn diverse mogelijkheden om een (redelijk) minimalistisch leven te leiden.

  • Ga kleiner wonen. De ‘Tiny Houses’ zijn enorm in opkomst. Minder kosten, minder ruimte om te onderhouden. Minder spullen nodig en minder verbruik. Geen ruimte om veel spullen te bewaren die je waarschijnlijk toch nooit meer gaat gebruiken. Minder tijd nodig om alles opgeruimd te houden, meer vrije tijd dus. Je zou eens een Tiny House kunnen huren om te ervaren hoe compleet dat verrassend genoeg kan zijn!
  • Als je niet wil verhuizen, zorg dan voor minder spullen in huis. Wat overbodig is kan weg en vaak zul je zien dat juist door dingen weg te halen iets anders veel meer opvalt. Die ene mooie vaas bijvoorbeeld, springt veel meer in het oog als alle andere prullaria die je zo voor en na omheen hebt verzameld weggehaald wordt. Less is vaak dus echt more.
  • Zorg voor rust! Kluwen met kabels bijvoorbeeld zijn niet mooi én zorgen voor onrust. Klaar al die kleine klusjes nou eens bewust en ervaar dat gevoel van tevredenheid als het dit keer nou eens écht opgelost wordt.
  • Kies voor kwaliteit. Als je minder koopt, bespaar je geld. Een deel van dat gespaarde geld kun je op den duur gebruiken als er dingen vervangen moeten worden en dán is het slim om te kiezen voor kwaliteit. Je zult er langer mee doen en het is veel beter voor mens en milieu als we de dingen niet elk jaar hóeven te vervangen. Extra geld blijft er dan ook echt wel over voor bijvoorbeeld mooie tripjes of verre reizen of gewoon al het andere dat je zou willen doen in dit leven!
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wat de woontrends voor 2024 ...

Nieuw jaar, nieuwe trends! Natuurlijk weten we en adviseren we om niet elke keer maar achter elke trend aan te hollen. Als je een goede basis heb...

04 feb 2024 Lees verder
De zomer (bijna) voorbij! Wa...

Heb jij dat ook dat je aan het einde van de zomer(vakantie) al stiekem wat kriebels krijgt om je interieur weer eens onder handen te nemen? Het h...

29 aug 2022 Lees verder
Trendkleur 2022 - warm & sti...

Niks zo veranderlijk als de mens, de interieurliefhebber in het bijzonder. In de zomer roepen we dat we nooit meer iets anders willen dan lichte ...

17 feb 2022 Lees verder
Interieurtrends van over de ...

Hoeveel heb jij de afgelopen jaren gescrold op zoek naar leuke ideetjes voor je interieur? Heb je misschien je oude stapels woonbladen doorgespit...

15 feb 2022 Lees verder
5x interieurtrends voor 2022

Het begin van een nieuw jaar betekent voor sommigen ook de tijd om je interieur op te frissen met een nieuwe look. En daarom is een lijstje met w...

04 jan 2022 Lees verder
Zwarte kozijnen in je interi...

Als interieurliefhebber is het je vast niet ontgaan: zwarte kozijnen zijn super populair! Ben je benieuwd hoe je deze trend mooi kunt verwerken i...

22 nov 2021 Lees verder