De tuinklusjes van oktober! Herfst in de tuin

De natuur laat zien dat het tijd is om gas terug te nemen. De bomen laten hun bladeren vallen en sommige planten sterven af. Een periode van relatieve rust in je tuin om in het voorjaar weer volop te kunnen groeien en bloeien. In oktober zijn er best nogal wat tuinklusjes die gedaan moeten worden om je tuin herfstklaar te maken zeg maar. Zolang het droog is is dat helemaal niet vervelend om te doen, erna kun je genieten van een kop koffie met het uitzicht op een opgeruimde tuin.

 

De tuinklusjes van oktober

 

Is jouw tuin herfstklaar?

Wat kun je doen in oktober in de tuin? Voornamelijk opruimen maar ook eventueel wat wintergoed in potten zetten. We hebben weer een lijstje gemaakt met tuinklusjes voor oktober:

 

De tuinklusjes van oktober

 

 • Verzamel eventueel de zaaddozen van de planten die uitgebloeid zijn. Hiermee heb je het begin van het nieuwe bloei en groeiseizoen in handen. Je kunt met zaaddozen ook leuk decoreren en als je ze niet allemaal wilt gebruiken dan zijn de vogels er blij mee.
 • Uitgebloeide stengels van vaste planten kun je wegknippen maar het is niet verkeerd ze te laten zitten om zo de plant nog wat bescherming tegen de vorst te bieden. Opruimen kan in het voorjaar ook. Het staat eigenlijk ook best mooi, die grillige kale stengels in de winter.
 • Vaste planten kun je tot half oktober ongeveer scheuren en terug planten. Siergrassen in de tuin? Wacht dan met scheuren tot het voorjaar.
 • Matig winterharde tuinplanten kunnen een afdeklaagje wel waarderen omdat het ’s nachts al kan gaan vriezen zo laag bij de grond. Bestel/koop op tijd je vorstbeschermingdoeken voor je olijfboom, oleander, palmen etc.
 • Verwijder het laatste onkruid uit de borders
 • Groenblijvende planten kun je nu verplanten als je dat zou willen.
 • Bladverliezende planten liever nog niet verplanten, wacht daarmee tot ze al hun blad kwijt zijn.
 • Afgevallen blad van rozen moet je verwijderen uit de tuin. Daar zitten vaak schimmelsporen op en daarmee kun je in het voorjaar je nieuwe blad besmetten! Het niet afgevallen blad kun je ook het beste even met de hand alsnog verwijderen.
 • Klimrozen en stamrozen kun je nu snoeien.
 • Van bijvoorbeeld de Boerenjasmijn, Forsythia, Ribes, sneeuwbes etc. kun je proberen om wat houtachtige winterstekken te nemen. Wil je daar meer over weten dan lees er hier alles over.
 • Leg in een rustige hoek van je tuin wat takken snoeihout met wat bladeren ertussen. Plaats een egelhuisje in de buurt daarvan en wie weet, krijg je gasten!
 • Geniet van de herfstkleuren! Met een vest aan en een kop warme koffie kun je nog steeds heel fijn buitenzitten!
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil jij meer buiten wonen? Z...

Voor wie eigenlijk net wat woonruimte tekortkomt. Ook voor wie het héle jaar meer van de tuin wil genieten en niet alleen in de zomer. Heb...

20 feb 2024 Lees verder
Het tuinseizoen gaat nú van...

Nu aan de slag met je nieuwe tuinplan, straks genieten in je stijlvolle tuin met duurzame design tuinmeubelen. Niks wakkert ons verlangen naar d...

20 feb 2024 Lees verder
Tuintrends 2024 - droom jij ...

Februari, wie nu naar buiten kijkt wordt niet blij. Althans, zij die van zomer houden zien een laagje sneeuw en hebben het koud. Zij die van wint...

02 feb 2024 Lees verder
Tuinplanten en planten in po...

De winter is nog niet voorbij, maar als je nú al kunt vaststellen dat het dit jaar (weer) niet is gelukt om je (pot)planten te laten overw...

31 jan 2024 Lees verder
Wil jij een tuin waarin alti...

Creëer een oase van rust, schoonheid én groente en fruit – dít is de tuin van 2024.  Tuindromen, iedereen met een ...

30 jan 2024 Lees verder
Overkapping aan huis is meer...

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis net dat beetje extra mist? Iets dat niet alleen de waarde van je woning verhoogt, maar ook je dagelijkse...

25 jan 2024 Lees verder