De Tuin op ShowHome

De tuin als verlengstuk van de woning. Het is een cliché, maar het fraaie aan clichés is dat ze ongelooflijk waar zijn! Al jaren inspireert ShowHome ons met verhalen over interieurs, woonstijlen en –objecten. Ik wil jullie daarnaast maandelijks verblijden met een schrijven over de tuin. Deze is tenslotte onlosmakelijk verbonden met uw woning. Wanneer ons weerbarstige klimaat het toelaat vormt zij een aangename verblijfsplek, terwijl zij op andere momenten je zicht vanuit de woning bepaalt. Het decor waar ons dagelijks leven zich afspeelt. Vind je ook niet dat dat best iets meer belicht mag worden?

Laat ik mij eerst even kort voorstellen. Ik ben Martijn Tillema. Al vele jaren ben ik werkzaam als landschapsarchitect en sinds enige tijd heb ik mijn eigen bureau voor tuinontwerp en advies. Dit bureau is puur ontstaan vanuit mijn persoonlijke passie voor tuinen en hun gebruikers, en deze passie wil ik graag met je delen. Ik wil je meenemen in mijn beleving –en die van anderen- van de tuin, als verlengstuk van de woning.

Hoe krijgt deze wisselwerking tussen woning en tuin dan vorm? Welnu, dat is iets geheel persoonlijks zoals bij alle vormgevingskwesties en dat maakt haar zo geschikt om over te vertellen. Natuurlijk heb ik als tuinontwerper mijn persoonlijke voorkeur en stijl, maar waar de meeste ontwerpers het wel over eens zijn is dat de tuin moet worden vormgegeven vanuit de karakteristieken van die specifieke plek en vanuit de wensen van de gebruiker. Welke details vanuit de woning bieden aanknopingspunten en welke materialen vormen een eenheid met het interieur? Welke functies passen bij de gebruikers, tenslotte vraagt een jong gezin om geheel andere zaken dan een alleenstaand oudere. 

Voorbeelden waar dit toe kan leiden zullen onderwerp van mijn artikelen zijn. Ik wil je de komende tijd boeien met verhalen en voorbeelden die hier specifiek op ingaan. De ene keer komen de mooiste buitenkeukens aan bod, terwijl op een ander moment in het jaar de winterklussen zullen worden besproken.  Daarnaast is de ene tuin de andere niet. Wat maakt een daktuin zo bijzonder? En wat zijn de belangrijkste elementen van een eco-tuin?

Hieronder kun je mijn eerste schrijven ervaren, met als thema de Moestuin. Ik hoop van harte dat je de komende tijd met mij mee reist door verhalen die het wondere bestaan van de tuin –als verlengstuk van de woning- vertellen.

 

Moestuin(tjes)

Eigenlijk wilde ik vandaag wat gaan vertellen over de mooiste voorjaarsbloeiers, maar dat moet maar even wachten. Vandaag kunnen we namelijk maar over één ding schrijven: de moestuin(tjes). 

’s Lands grootste kruidenier heeft wederom een geniale actie bedacht waardoor alle kinderen (maar vooral ook volwassenen) kunnen zien hoe groente- of fruitplantjes zich ontwikkelen. Zoals bij veel verzamelacties staan de kinderen voor de deur om te vragen of ze de moestuintjes mogen hebben. Mijn zoontje kijkt mij telkens met een scherpe blik aan, want ow wee, die moestuintjes blijven bij ons!

Goede actie en ik hoop dat de mensen zich nu veel meer gaan openstellen voor het zelf verbouwen van groente en fruit. Echt niet alleen omdat het gezond is en tuinieren leuk en rustgevend is om te doen. Ik wil jullie ook laten zien dat je hele mooie, unieke dingen kan maken die een verrijking kunnen zijn voor iedere tuin.

Neem bijvoorbeeld de kruidenmuur. Kruiden zijn over het algemeen zeer makkelijk in zowel de kweek als het onderhoud. Zoek een prettig plekje in de zon en je kunt binnen de kortste keren genieten van je eigen, verse muntthee, rozemarijn, salie en tijm. Of je maakt zelfgemaakte pesto van verse basilicum. Probeer ook eens citroenverbena. Ruikt heerlijk en als je het mij vraagt het meest ideale ingrediënt voor een heerlijke, ontspannen kop thee! De Minigarden maakt het je erg makkelijk en ziet er ook nog eens vriendelijk uit. Verticaal tuinieren kost nauwelijks ruimte en je hebt er veel plezier van. Ook in cortenstaal, RVS of hout zijn prachtige producten te verkrijgen die niet alleen uw maaltijd, maar ook het aanzien van uw buitenruimte verbijzonderen.

 

   

 

Zelf aan de slag? Gebruik een oude pallet en met enkele eenvoudige handelingen maak er een leuke kruidenmuur van die je tegen een muur kunt bevestigen. Maar ook oude flessen lenen zich uitermate goed om een bijzondere kruidenwand te creëren.

 

  

   

 

Vanzelfsprekend is een groot aantal artikelen op de markt verkrijgbaar. Wat te denken van de uit de VS afkomstige Topsy Turvy. Dit hangende tuinsysteem maakt het verbouwen van onder andere tomaten, pepers, paprika en bijvoorbeeld aardbeien een fluitje van een cent. Het hangende systeem nodigt de echte creatieveling uit om iets als dit zelf te maken. Slechts enkele emmers, potgrond, plantmateriaal en wat softboard is nodig om de schutting, pergola of de kas te verfraaien met deze “op z’n kop” methode!

 

 

Tot slot nog een leuk idee. Veelal worden platanen en lindes ingezet als scherm- of leibomen, waarmee voldoende privacy richting de buren wordt gecreëerd of een aangename schaduw kan worden opgewekt. Denk ook eens aan leifruit. Prachtige en bovenal heerlijke peren- of bijvoorbeeld pruimenschermen geven naast een uitbundige voorjaarsbloem en de aangename schaduw ook nog eens een goed gevulde fruitmand.

 

\

Martijn Tillema
Martijntillema.nl

 

Bronnen afbeeldingen: www.bloempotwebshop.nl, www.minigarden.at, www.sochicken.nl, www.tuinenbalkon.nl, www.thisiscolossal.com, www.mijnkeukentuintje.nl, www.moestuinforum.nl, www.thegreenhead.com, www.ijsselstein.groei.nl, www.leibomen.nu