De ondergrond van kunstgras, ook je nieuwe kunstgazon begint met een goede basis.

Dag bewerkelijk en immer dor gazon! Hallo nieuwe kunstgrasmat! Als je de gemiddelde Nederlandse tuin, of openbare veldjes, bekijkt dan is je beslist opgevallen dat groen gras een zeldzaamheid is. Tenzij je elke dag je gazonnetje verzorgt én het een beetje in de schaduw ligt heb jij waarschijnlijk ook een crispy en bruinig gazon in je achtertuin. Daar is niet (meer) tegenop te verzorgen. Ook de openbare velden kampen met de aanhoudende droogte en de ongekende warmte. Wil je niet eindeloos blijven tobben met je gras dan is de keuze voor kunstgras misschien wel de meest voor de hand liggende. We hebben er al vaker over geschreven, kunstgras wordt steeds mooier en gemakkelijker om te leggen.

 

 

 

Kunstgras leggen doe je zo, begin met de juiste ondergrond

Als je besloten hebt om een kunstgrasmat aan te schaffen dan begint ook deze klus met een goede voorbereiding en een gedegen basis. Je wil niet dat je nieuwe gazon gaat verzakken of dat je problemen krijgt met de afwatering etc. Een goede ondergrond voor kunstgras is:

 

  • Liever geen gewone grond. Deze grond blijft namelijk niet vlak bij belasting en verzakkingen kunnen dus voorkomen. Niet alleen door flinke regenbuien kan de grond ongelijk worden, ook door de poten van je tuintafel, een gevuld kinderbadje, bloempotten etc. kunnen er putten en kuilen ontstaan. Niet doen dus!
  • Een zandbed is op zich beter dan gewone tuingrond. Je kunt het zand dicht trillen met een speciaal apparaat waardoor het een redelijk solide basis lijkt maar, ook zand kan gaan schuiven. Bij (zware) belasting kan zand gaan schuiven en dus is deze ondergrond alleen geschikt voor een gazon dat niet of nauwelijks gebruikt gaat worden. Een siergazon dus, zeker niet geschikt voor gezinnen met kinderen!
  • Beter is het om voor bijvoorbeeld betongranulaat te kiezen! Het is een grofkorrelig materiaal dat zich goed laat binden. Het is ruwer dan zand waardoor het bij zware belasting vlakker blijft. Betongranulaat laat water goed door zodat je zelden of nooit last hebt van een slechte afvoer van (regen)water.  Het is een goede en solide ondergrond die beslist een horde spelende kinderen kan dragen! Ook tuinmeubels kun je er met een gerust hart op kwijt, er zullen zeker niet snel putjes ontstaan.
  • Kunstgras over bestrating heen leggen is niet zo’n goed idee.  Dat heeft natuurlijk alles te maken met de afwatering, of althans, het gebrek daaraan. Het is misschien wel een stabiele ondergrond maar je wilde een gazon, geen voetbad en al helemaal geen water dat bijvoorbeeld richting je huis of schuur loopt.
  • Wil je het écht goed doen dan kies ook nog voor stabilisatiedoek onder je kunstgras. Dus over het betongranulaat heen komt dan geovlies dat ervoor zorgt dat de belasting over het gehele gazon verdeeld wordt. Putten kunnen voorkomen worden door dit doek tussen je grasmat en de ondergrond te leggen. Zeker doen dus!

Voor meer informatie over de verschillende soorten kunstgras, wat er het beste bij jou situatie past, een offerte en meer onderhoudstips is er online heel veel te vinden! Website’s als bijvoorbeeld kunstgrasnet.nl voorzien je  van alles wat er nodig is te weten en te kopen als je van plan bent om een nieuwe kunstgrasmat aan te schaffen!