De menselijke maat

Wat zegt ze? De menselijke maat, nooit van gehoord? Op zich niet vreemd want het is niet iets dat veel besproken wordt in de woonmagazines. Toch is het zeker iets om rekening mee te houden in je huis. In eerste instantie bij een nieuw te bouwen woning zijn de menselijke maten uiterst belangrijk. Voor elke ruimte gelden gangbare maten omdat we bij alle handelingen die we verrichten ruimte nodig hebben. Zelfs om op het toilet te kunnen gaan zitten hebben we ruimte nodig. Onderschat dat niet. Je boet enorm in aan comfort als je die “maten” aan je laars lapt. Bij het ontwerpen van huizen en gebouwen wordt er voortdurend rekening gehouden met de afmetingen van het menselijk lichaam. Zelfs over de hoek en de overstekende rand van traptreden werd/wordt nagedacht.

Ook om ruimtelijkheid te behouden of creëren bij het inrichten van een huis wordt er rekening gehouden met de menselijke maat. Denk aan de relatie tussen de afmetingen en bewegingen van het menselijk lichaam, hoeveel ruimte heb je eigenlijk nodig als je aan je aanrecht staat? Welke ruimte heb je nodig als je een draai maakt onder de douche? En dan heb ik het nog niets een gehad over het gevoel van ruimte. Niet al je zichtlijnen in huis dichtgooien, dat geeft al snel een benauwend gevoel.

Verzin het en er zijn “maten”voor: in en uit je auto stappen(garage), in en uit je bed stappen, post uit je brievenbus halen, je bezoek begroeten in de hal, traplopen, aan tafel zitten....

 

 

Wat is de meeste comfortabele en natuurlijke zit?(en hoeveel ruimte heb je nodig om op en van die kruk te komen of je stoel achteruit te schuiven?)

 

Lekker douchen zonder steeds tegen de glaswand te bonken of je te moeten bukken omdat de douchekop te laag hangt.

 

Reken maar dat er hier is nagedacht of er ruimte genoeg is om je van het werkblad naar de wand achter je te draaien en of er nog “verkeer”mogelijk is.

 

Een hoge ruimte die door het gebruik van “lijnen” knusser aanvoelt en de bewoner niet het gevoel geeft verloren te gaan in de grote ruimte.

 

Nou zullen de meeste van ons in een bestaande woning zijn getrokken of in elk geval in een huis dat we niet zelf hebben gebouwd. Voor die groep is het ook belangrijk rekening te houden met de bewegingsruimte in huis. Zoals ik al zei, het voelt niet fijn als je steeds maar ergens tegenaan stoot of je ervoor uit moet kijken niet ergens tegenaan te lopen. Steeds rekening moeten houden met meubels en accessoires is op den duur niet prettig. Wonen moet fijn zijn en woonaccessoires een aanvulling, geen obstakels.

Voor de mensen die voornemens zijn zelf een huis te bouwen is het misschien eens leuk zich te verdiepen in de menselijke maat. Natuurlijk weet je architect er alles al van en zal hij/zij er rekening mee houden maar dan krijg je meteen inzicht in waarom sommige van je wensen misschien niet door kunnen gaan .

Mensen die zich willen verdiepen in interieurontwerp en alles wat daarbij hoort, dit boekje zal je beslist helderheid verschaffen.

Ik wens je een fijn weekend!

Lynda Hovens
Ook te volgen op: Helemaal in stijl