De juiste ventilator op de juiste plaats

In de zomermaanden kan het flink warm zijn buiten en helaas dus ook in huis. Als de temperaturen oplopen doet ons lichaam hard zijn best om af te koelen. We beginnen te transpireren en doordat we transpireren, koelt ons lichaam af. Hierbij is het zaak dat het transpiratievocht zo snel mogelijk verdampt en de warmte zo snel mogelijk wordt afgevoerd. Als je het transpiratievocht zo snel mogelijk wilt laten verdampen en warmte zo snel mogelijk wilt afvoeren, kan een ventilator een echte uitkomst zijn. Een ventilator is een relatief goedkoop middel om je lichaam en je huis koel te houden. Dit geldt niet alleen voor aanschaf, maar ook voor het energieverbruik dat bij een airco bijvoorbeeld veel hoger is. Het is bij de aanschaf wel belangrijk dat je er goed op let welk type ventilator je waar gebruikt. Er zijn namelijk heel veel soorten ventilatoren. Zo heb je draaibare, kantelbare en zwenkbare types. Daarbij verschilt per ventilator ook nog eens het draaibereik, de diameter, de wattage, de kleur, het materiaal en het aantal standen. Ventilatoren heb je bovendien van verschillende merken (denk aan Bestron, AEG, König etc.) en met verschillende opties (zoals afstandsbediening, vochtsensor of lamp, zie ook hieronder). Lees snel de tips van www.ventilators.nl over welke ventilator je waar plaatst en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan! 

 

De juiste ventilator op de juiste plaats

 

De badkamer

Nergens is goed ventileren zo belangrijk als in de badkamer. Als je je badkamer niet goed ventileert, kan er schimmel op de wanden en het plafond ontstaan. Dit is niet prettig voor je gezondheid, maar ook zeker niet voor de kwaliteit van je badkamer. Snoeren zijn in een badkamer in verband met brandgevaar vanzelfsprekend niet wenselijk, om die reden worden badkamerventilatoren door een monteur op een vaste plaats gemonteerd, namelijk op een afvoerkanaal. 

Het soort ventilator dat je kiest hangt onder andere af van de grootte van de badkamer en van de luchtdoorvoer. Bij extra opties voor een badkamerventilator kun je denken aan een vochtsensor (waarbij de ventilator automatisch zal aanschakelen wanneer de luchtvochtigheid te hoog wordt en weer uitschakelt als de luchtvochtigheid weer op peil is) of een timer (die je bijvoorbeeld op 15 minuten kunt zetten, handig als je ook na het douchen nog even wilt laten ventileren). Let er ook op dat je een stille ventilator koopt, want niets is zo vervelend als douchen met een hard zoemende ventilator als achtergrondmuziek ... 

 

De woonkamer/werkkamer

Voor de woonkamer of het kantoor zijn heel veel verschillende soorten ventilatoren te koop. Het is belangrijk dat je het juiste model koopt. Het is daarom belangrijk om van tevoren goed na te denken over het doel waarvoor je de ventilator wilt aanschaffen. Is dat bijvoorbeeld voor het verkoelen van een grote of een kleine ruimte, voor incidenteel gebruik of juist voor permanent gebruik? Welke extra opties zijn voor jou belangrijk?

Wie een niet al te grote ruimte wil verkoelen, kan al erg geholpen zijn met een eenvoudige tafelventilator. Met dit klassieke model dat je op tafel plaatst, koel je de directe omgeving rond de ventilator af. Sommige tafelventilatoren hebben diverse standen, een andere extra optie is een veiligheidskooi. Met zo'n kooi voorkom je dat jij of je huisgenoten verwondingen oplopen door de bladen van de ventilator, die immers met een grote snelheid ronddraaien.

Nog kleiner dan de tafelventilator zijn de torenventilator en de bureauventilator. Voor wat betreft het eerste type: de torenventilator is zeer compact en onopvallend en daarmee erg geschikt voor kleinere ruimtes. Hij valt nauwelijks op en kan de ruimte toch een aangename koelte geven. Daarbij is hij ook nog eens bijzonder energiezuinig. Wil jij wat verkoeling, maar je collega juist niet? Gebruik dan een handige bureauventilator met zwanenhals. Deze ventilator kun je speciaal op jezelf richten, zodat een ander er geen last van heeft. 

Vind je dat tafelventilator te klein is en te weinig verkoeling biedt? Dan is een staande ventilator (eventueel uitgerust met afstandsbediening en/of luchtbevochtiger) wellicht iets voor jou. Staande ventilatoren worden veel verkocht vanwege de uitstekende verhouding tussen de prestatie en de prijs. Nog zo'n stoere ventilator is de vloerventilator. Deze plaats je, zoals de naam al aangeeft, meestal op de vloer, maar dit sterke model kan ook gerust op tafel staan. Als je voor een kantelbare uitvoering gaat, kun je kiezen hoe je de luchtstroom richt (recht vooruit of direct op jezelf). Door de verschillende kleuren kun je een vloerventilator kiezen die bij jouw interieur past.

Voor wie vooruit denkt en in de zomer ook alvast rekening wil houden met de winter is een ventilatorkachel een goede keus. In de zomer levert zo'n kachel verkoeling, in de winter kun je er je woonkamer juist lekker mee verwarmen (let wel op: dit verwarmen kost een stuk meer energie dan een ruimte verkoelen).
Sommige ruimtes moeten niet af en toe afgekoeld worden, maar de hele dag koel worden gehouden. Dit is vooral het geval voor ruimtes waarin gewerkt wordt. Het is in zo'n geval aangenaam als de ventilator weinig geluid maakt. Een plafondventilator is dan dé oplossing. Doordat de bladen een grote diameter hebben, wordt bij een laag toerental (en dus met weinig geluid) al veel lucht verplaatst (en dus veel koelte geleverd). Bijkomend voordeel: dit model staat nooit in de weg en kan zelfs in de winter gebruikt worden. In de winter kun je dit soort namelijk inzetten om de warme, lees: van de verwarming opstijgende lucht weer naar beneden te krijgen en zo het verlies van warmte te beperken. Een designuitvoering, bijvoorbeeld een plafondventilator met lamp, kan ook nog eens een mooie toevoeging zijn aan je interieur!

Een andere optie voor ruimtes die permanent koel gehouden moeten worden is een raamventilator. Deze zit in het raam en ventileert je huis de hele dag door. Zo voorkom je dat dieven, die dol zijn op openstaande ramen, je huis of kantoor plunderen en houd je toch de temperatuur en luchtvochtigheid in je huis of kantoor op peil. 

 

De juiste ventilator op de juiste plaats

 

Kleine vriendjes

Voor wie van gadgets houdt, zijn er verschillende kleine voor verkoeling zorgende hulpmiddeltjes te koop. Denk allereerst aan een USB ventilator, die je niet op de netstroom aansluit, maar op de USB poort van je laptop of PC. Dit model geeft je op een lange werkdag net dat beetje verkoeling dat je nodig hebt. Het is een eenvoudige en compacte oplossing voor wie op warme dagen op kantoor achter de computer zit. 

Wat er verder nog aan gadgets te koop is? Ventilatoren op batterij, autoventilatoren, je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat! Een handventilator op batterij kun je niet alleen binnenshuis gebruiken (op je bureau bijvoorbeeld), maar ook op het strand, op het terras of in de auto. Voor in de auto zijn er trouwens ook nog speciale autoventilatoren(voor wie geen airco in de auto heeft of voor als de airco niet helemaal naar behoren werkt).

 

Tot slot

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, is er voor bijna elke ruimte en situatie wel een geschikte ventilator. Of je nu op zoek bent naar een geschikt model voor in de badkamer, de woonkamer of de werkkamer, er is voor elk wat wils. Daarnaast zijn er diverse soorten gadgets te koop om jou en je omgeving koel te houden. Veel keus dus en dat betekent goed opletten! Houd je hoofd koel: oriënteer je, voordat je daadwerkelijk een ventilator koopt, bijvoorbeeld online goed op de mogelijkheden. Zo voorkom je frustratie doordat je er een koopt waar je niets mee blijkt te kunnen. Alvast veel verkoeling gewenst!

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Waarom elke thuiswerkplek el...

Thuiswerken is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, en met de recente ontwikkelingen in de wereld is het een blijvende realiteit gewor...

28 nov 2023 Lees verder
Is jouw cv-ketel goed onderh...

Nu de winter weer voor de deur staat, zul je meer gebruik gaan maken van je cv-ketel. Het is daarom van groot belang dat deze in goede staat is &...

20 nov 2023 Lees verder
Rechtsbijstand voor huurder:...

Heb je onlangs een huurwoning toegezegd gekregen? Dan kun jij je geluk ongetwijfeld niet op. Je kijkt waarschijnlijk al reikhalzend uit naar de d...

01 nov 2023 Lees verder
Weet jij wat je wegspoelt? M...

  Er is veel te doen de laatste tijd over de aanwezigheid van PFAS in ons afvalwater. We spreken er schande van want PFAS kan ons enorm ziek...

31 okt 2023 Lees verder
Kitchenessentials - koffieap...

Een koffiezetapparaat is voor velen van ons een must-have. Naast het feit dat je iedereen kunt voorzien van lekkere koffie, kan een koffiezetappa...

30 okt 2023 Lees verder
Because you care - de maatsc...

Omkijken naar elkaar, compassie en respect, zorgdragen voor wie het nodig heeft. We zijn inmiddels enorm gewend aan alle voorzieningen en regelin...

24 okt 2023 Lees verder