De complete checklist om je kinderkamer top en volledig in te richten

Dé complete checklist om je kinderkamer top en volledig in te richten

 

De kinderkamer zal de komende jaren de veilige haven van je kindje zijn. Sommige ouders laten hun verse baby nog een paar maanden bij henzelf op de kamer slapen. Handig wanneer je kindje bijvoorbeeld borstvoeding krijgt, maar ook goed voor de hechting tussen ouders en kind.

Er is natuurlijk niets mis mee wanneer je er wel voor kiest om je baby direct in de eigen kamer te laten slapen. Het is dan wel zaak dat je bij winkels met kinderkamers gaat kijken om tijdig klaar te zijn voor de komst van je baby. Laten we wel wezen, als aanstaande ouders komt er zoveel op je af, dat je het allemaal niet altijd even goed overziet.

Daarnaast zal je kind tijdens de verschillende fases in zijn leven zo nu en dan toe zijn aan een nieuwe kamer, bijvoorbeeld omdat het zijn of haar ledikantje is ontgroeid of omdat het simpelweg tijd is voor iets anders. Daarom vind je hier dé complete checklist om je kinderkamer top en volledig in te richten. Wat heb je nodig en waar moet je op letten? Maar je leest ook meer over leuke en grappige tips die je bij de inrichting van kinderkamers kan gebruiken.

 

Dé complete checklist om je kinderkamer top en volledig in te richten

 

De checklist in het kort

Laten we meteen met de deur in huis vallen en hier de checklist kort en bondig weergeven. Dit gaat dan puur om de basiselementen voor kinderkamers, niet zozeer om de babyuitzet, welke nog uitgebreider is. Daarna zullen we de belangrijkste punten toelichten.

 • Kinderbed
 • Matras
 • Dekbed
 • Hoofdkussen
 • Molton
 • Hoeslakens
 • Dekbedovertrekken
 • Nachtkastje
 • Vloer en/of vloerkleed
 • Hanglamp
 • Raambekleding
 • Behang / verf
 • Kinderbureau
 • Bureaulamp
 • Bureaustoel
 • Kledingkast
 • Kledinghangers
 • Relaxgedeelte om te spelen
 • Wekker
 • Opbergkist
 • Kapstok
 • Persoonlijke foto's
 • Posters
 • Leesboeken en tijdschriften


Kinderbed 

Je kunt heel eenvoudig complete kinderkamers kopen. Hierdoor beschik je direct over alle basismeubelen die je voor de kinderkamer nodig hebt. Maar misschien vind je het veel leuker om zelf alles samen te stellen. Geen probleem, losse kinderbedden zijn in overvloed verkrijgbaar. Je wil een veilig kinderbed wat aan alle veiligheidseisen voldoet.

Het moet niet alleen een mooi bed zijn, zoals bijv. een kinderbed steigerhout maar het moet ook tegen een stootje kunnen. Jouw kind zal niet het eerste kind zijn wat zijn of haar bed voor een trampoline aan ziet. Let dan ook goed op de kwaliteit van het bed wat je koopt. Vaak gaan bedden van gefineerd spaanplaat of MDF minder lang mee. Springen op het bed is uit den boze omdat schroefgaten die voorgeboord zijn, uithollen met een instabiele constructie als gevolg.

Kies dan ook voor een bed van massief hout, zoals een van de bedden uit de collecties van Rockwood. Rockwood heeft alleen massief houten bedden in de collectie en omdat ze hier volledig achter hun product staan, bieden ze je zelfs levenslange garantie! Waar vind je nog zoveel stijl en kwaliteit gecombineerd in één product?

 

Dé complete checklist om je kinderkamer top en volledig in te richten

 

Peuterbed of kinderbed 

Ga je de kinderkamer aanpakken omdat je kleine baby inmiddels een pittige peuter is geworden? Zo rond de leeftijd van 2,5 jaar is het wel tijd om de overstap van een ledikant naar een groter bed te maken. Ook als je kind uit het ledikant probeert te klimmen, is het voor de veiligheid van je kind beter om het ledikant de deur uit te doen en de overstap te maken naar een groter bed. Maar welk kinderbed kies je? Ga je direct door naar een tienerbed van 90 x 200 cm of kies je voor een peuterbed als tussenstap?

Een peuterbed is 70 x 150 cm en is een mooie tussenstap als jij of je kind nog niet toe zijn aan een groot bed. Een peuterbed biedt wat meer geborgenheid dat direct een groot bed. Een peuterbed wordt standaard voorzien van een (afneembaar) uitvalhekje. Laat de angst voor uit bed vallen je echter niet weerhouden van het kopen van een groter bed. Er zijn namelijk ook losse bedhekjes te koop die je op een groot kinderbed kunt bevestigen. Rockwood biedt bedden die een mensenleven meegaan. Je kunt dan ook prima een peuterbed kopen en deze tegen een goede prijs op Marktplaats verkopen wanneer je het niet meer nodig hebt. Geen slechte investering dus, ondanks het korte gebruik.

 

Matras 

Bij een nieuw bed hoort natuurlijk ook een nieuw, groter matras. Voor een ledikantje heb je een matras van 60 x 120 cm nodig, voor een peuterbed een matras van 70 x 150 cm en voor een kinderbed volstaat een matras voor een eenpersoonsbed met een afmeting van 90 x 200 cm. Net zoals bij matrassen voor bedden voor volwassenen, heb je de keuze uit verschillende materialen. Denk hierbij aan traagschuim en koudschuim. Koudschuim volstaat prima voor een kinderbed.

Kinderen zijn nog niet zo zwaar dat een koudschuim matras gaat doorzakken. Daarnaast worden matrassen van koudschuim gekenmerkt door hun hoge absorberende vermogen, wat prettig is voor kinderen die veel zweten. Verder is koudschuim een ademend materiaal en geschikt voor kinderen die het snel warm hebben. Matrassen van koudschuim worden voor kinderen veruit het meeste verkocht.

 

Dé complete checklist om je kinderkamer top en volledig in te richten

 

Dekbed en hoofdkussen

Tot de leeftijd van 2 jaar wordt het gebruik van een dekbed afgeraden. Kinderen kunnen hun warmte er niet mee kwijt en kunnen onder het dekbed geraken en stikken. Tot de leeftijd van 2 jaar gebruik je het best een slaapzak of een dekentje en lakentje. Zodra je kind overgaat naar een groter bed, kun je ook het dekentje en lakentje vervangen door een dekbed.

Een hoofdkussen is ook niet aan te bevelen voor kinderen jonger dan twee jaar. Is je kind al twee jaar of ouder en vraagt het niet naar een kussen? Laat het dan achterwege. Een kussen is alleen voor meer comfort bedoeld. Slaap je kind zonder kussen prima, dan is er geen enkele reden om alsnog een kussen te kopen.

 

Molton

Spugen, een doorgelekte luier...kinderen hebben nu eenmaal ongelukjes, ook in bed. Het is niet alleen zonde als het nieuwe matras hierdoor bevuild wordt, maar het levert ook vieze kringen op, en in het ergste geval krijg je schimmelplekken. Een molton is gemaakt van absorberend materiaal en zorgt voor bescherming van je matras.

 

Hoeslakens

Over je molton plaats je een hoeslaken. Kleine tip: koop er meerdere zodat je altijd een schoon hoeslaken hebt als je kind onverhoopt in bed heeft geplast of gespuugd. Hoeslakens zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen.

 

Dekbedovertrekken

Is je kind toe aan het slapen onder een dekbed, dan heb je ook een dekbedovertrek nodig. Een dekbedovertrek is niet alleen heel functioneel. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende leuke overtreksets verkrijgbaar, dat het als het ware een accessoire voor kinderkamers is geworden. Koop ook hier weer minstens twee sets van, voor de spuugincidenten, maar ook om te kunnen wisselen wanneer het tijd is om te wassen.

 

Nachtkastje

Een bekertje water, een nachtlampje en als ze wat ouder zijn een wekker en een goed boek. Een nachtkastje is niet iets waar je absoluut niet zonder kunt, maar handig is het wel. Het is bovendien een leuke accessoire voor de kinderkamer. Nachtkastjes zijn er in de meest uiteenlopende soorten en maten. Ze maken vaak niet standaard deel uit van de complete kinderkamer, maar zijn soms wel onderdeel van een specifieke serie slaapkamermeubelen.

Juist omdat er geen specifieke standaard is voor een nachtkastje, zou je ook je eigen creativiteit kunnen inzetten. Ga eens naar de kringloop om zo'n verborgen schat te vinden of kijk rond op Marktplaats voor een juweeltje wat bijna niemand heeft. Geef je persoonlijke touch aan het nachtkastje door het van een nieuw laagje verf te voorzien.

 

Vloer en/of vloerkleed

In de kamer moet natuurlijk ook iets op de vloer gelegd worden. Vloerbedekking en laminaat zijn de meest voor de hand liggende keuzes. Vloerbedekking is heerlijk warm aan de voeten, zeker tijdens die koude winterochtenden. Daarnaast dempt het het geluid net wat meer. Aan de andere kant is laminaat makkelijker schoon te houden, en knoeien kunnen die kinderen zeker!

Ook wanneer je kind gevoelig is voor klachten aan de luchtwegen, is een laminaatvloer een verstandige keuze. Wil je dan toch iets meer warmte aanbrengen, koop dan een leuk vloerkleed. Een vloerkleed geeft de kinderkamer ook net wat meer sfeer. Daarnaast is een vloerkleed makkelijker te reinigen met bijvoorbeeld een stoomreiniger, even buiten hangen en weer fris en fruitig.

 

Hanglamp

Een kamer is niet compleet zonder verlichting. Hier en daar wat sfeerverlichting is prima, maar soms heb je wat meer licht nodig. Een hanglamp is wat je dan nodig hebt. Google eens op hanglampen en je wordt overspoeld met hanglampen in verschillende stijlen. De keuze is aan jou!

 

Raambekleding

Lamellen, rolgordijnen en gordijnen zijn de meest verkochte vormen van raambekleding. Voor de kinderkamer worden vaak gordijnen of rolgordijnen gebruikt, of een combinatie van beide. Kies voor een verduisterend (rol)gordijn als je wil voorkomen dat je kinderen in de lente en zomer voor dag en dauw wakker zijn.

Het voordeel van overgordijnen is dat ze de tocht tegenhouden en het dus een hogere isolerende werking heeft. Je kunt gordijnen kant-en-klaar kopen of op maat laten maken. Met rolgordijnen is dit net zo, al is het ook vrij eenvoudig om ze zelf in te korten.

 

Behang / verf

Een leuk behangetje of een mooie kleur muurverf op de muur? Of wil je het liever neutraal houden en breng je kleur met behulp van accessoires aan?

 

Kinderbureau 

Is je kind wat ouder of wil je dat de kamer toch wel een flink aantal jaren meegaat, vergeet dan niet om een kinderbureau, bureaulamp en bureaustoel aan te schaffen. Zo heeft je zoon of dochter een plekje om rustig huiswerk te maken.

 

Dé complete checklist om je kinderkamer top en volledig in te richten

 

Kledingkast 

De kledingkast mag natuurlijk niet ontbreken! Heb je weinig ruimte, dan zorg je ervoor dat de kledingkast niet enorm groot is. Er zijn tienerbedden, kinderbedden en peuterbedden met opberglades verkrijgbaar waar je nog wat extra ruimte voor kleding of speelgoed in hebt. Of koop er een mooie opbergkist bij. Mooie jurkjes of nette blouses hang je netjes op een kledinghanger.

 

Relaxgedeelte om te spelen

Er moet natuurlijk gespeeld kunnen worden in kinderkamers. Maak je er een gezellige relaxhoek om te spelen bij? Zorg dan voor een heerlijke zitzak of een paar grote woonkussens. Er zijn ook hoogslapers met een loungegedeelte eronder te koop, ideaal voor de kleine kamer met weinig ruimte.

 

Wekker

Trotse ouder van een kind wat graag uitslaapt? Dat kan op schooldagen wel eens vervelend zijn. Je kind is met geen stok wakker te krijgen. En zeker wanneer ze oud genoeg zijn om hier zelf verantwoordelijkheid voor te dragen, heb je een wekker nodig. En die wekker zet je natuurlijk op het eerder genoemde nachtkastje.

 

Kapstok

Een kapstok als aanvulling op de kledingkast is best handig. Denk maar eens aan die badjas of voor het ophangen van de kleding voor de volgende dag.

 

Overige aanvullingen voor de kinderkamer 

Wil je een persoonlijk tintje aan de inrichting geven? Denk dan eens aan een plankje met wat persoonlijke foto's. Maak ook plaats voor enkele posters. Dit kunnen willekeurige posters met mooie afbeeldingen zijn, maar natuurlijk ook posters van het grote idool van je kind.

 

Leesboeken en tijdschriften

Lezen is goed voor de ontwikkeling. Kan je kind nog niet lezen, dan is voorlezen een prima alternatief. Plaats een boekenkast of plankje aan de muur bij de relaxhoek en verzamel hier een paar mooie boeken of tijdschriften. Leuk om zo nu en dan af te wisselen.

 

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Gezellig en duurzaam - de le...

Jouw kind is het allerleukste! Natuurlijk wil je voor ‘mini-you’ ook de allerleukste kinderkamer inrichten. Iedereen vindt het fijn o...

11 okt 2023 Lees verder
Opruimen met kinderen, voor ...

Een speelhoekje in de woonkamer, als je kinderen hebt ken je de uitdaging om alles te beperken tot die hoek. Spelen moet natuurlijk overal kunnen...

20 dec 2022 Lees verder
Een huis om in te leven en t...

Een plek waar iedereen zich helemaal uit kan leven, waar gespeeld kan en mag worden en een plek waar iedereen tot rust kan komen. Jouw thuis moet...

10 okt 2022 Lees verder
Kinderkamerbasics - hoe kies...

Sweet dreams little one! Slaap is van essentieel belang en goed beddengoed dus een investering in de gezondheid van je kleintje. Een leuke kinder...

11 aug 2022 Lees verder
Dit speelgoed wordt ook rege...

Voor sommige mensen is het misschien een nostalgische herinnering. Een loopauto. De geschiedenis van de loopauto gaat al net zover terug als die ...

26 jan 2022 Lees verder
Tips voor het inrichten van ...

Ben jij het type van less is more? Dan zal jij met het inrichten van een grote kinderkamer geen enkel probleem hebben. Wil je toch de grote hoeve...

14 jul 2020 Lees verder