Je kunt op allerlei manieren warm water produceren zonder gas te gebruiken. Sommige apparaten bewaren het water in een tank, zoals zonneboilers, elektrische boilers en warmtepompboilers. Die zijn populair in veel Nederlandse huizen. Maar er zijn ook andere opties voor heet water zonder gas, zoals doorstroomverwarmers. Laten we ze eens allemaal op een rijtje zetten om er meer over te leren.
De doorstroomverwarmer
Een doorstroomverwarmer wordt ook wel 'instant heater' genoemd. Dit is een handig apparaat dat water verwarmt zonder gas, maar door middel van elektriciteit. Zodra je de kraan opendraait, verwarmt het direct het water dat erdoorheen stroomt. Je verspilt bijna geen warmte en bespaart daardoor flink op je water- en energierekening.
Zonneboilers
Een zonneboiler is ook een goede keuze voor het milieu. Hij gebruikt zonlicht om je water te verwarmen. Met zo'n systeem gebruik je minder fossiele brandstoffen en kun je ook nog eens geld besparen. Wist je dat er vaak subsidies zijn voor wie in deze groene technologie investeert? Deze valt onder de subsidie voor duurzame energie-investeringen, oftewel de ISDE. Hoeveel geld je terugkrijgt, hangt af van het soort zonneboiler dat je kiest. Voor meer details over deze subsidie en de voorwaarden kun je terecht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Elektrische boilers
Elektrische boilers gebruiken elektriciteit om water op te warmen en kunnen een slimme keuze zijn, zeker als je ze samen met zonnepanelen gebruikt. Ze passen in allerlei huizen en zijn makkelijk te plaatsen. Bovendien helpen ze mee aan een schonere wereld en zorgen ze dat je minder energie gebruikt.
Warmtepompboilers
Warmtepompboilers halen warmte uit de lucht om water te verwarmen en zijn daardoor veel zuiniger dan gewone elektrische boilers. Ze hebben wel wat meer ruimte nodig, maar vormen een goede oplossing voor iedereen die slim om wil gaan met energie en duurzamer wil leven.
Hoeveel kun je besparen en welke factoren spelen daarin mee?
Minder gas gebruiken of zelfs helemaal stoppen met gas is een belangrijke stap naar een groenere toekomst. In een gemiddeld huis gaat vooral veel gas naar het verwarmen van de ruimtes, zo'n 75% van je totale gasverbruik. Hoeveel gas je precies gebruikt, hangt af van hoe goed je huis is geïsoleerd, hoe groot het is, hoeveel mensen er wonen en wanneer je huis is gebouwd. Maar, door over te stappen op elektrisch verwarmen, zoals met infraroodpanelen, en te kiezen voor elektrische manieren om water te verwarmen en elektrisch te koken, zoals met een inductieplaat, kun je een hoop gas besparen. Dat kan echt schelen in de hoeveelheid gas die je jaarlijks verbruikt!
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Er zijn nog geen reacties geplaatst.