David Bowie was een trendsetter. Na een strijd van achttien maanden is hij 10 januari op 69-jarige leeftijd overleden. Op televisie is al veel te zien geweest over hem, veel bekende Nederlanders hebben vol lof en passie over hem gesproken en zijn nieuwste album doet heel wat mensen verbazen, maar doet ook stof opwaaien. Maar wat weet ik als 33-jarige dorps meisje, dat toch vooral luistert naar de popsterren van ‘nu’, eigenlijk van deze man?
Natuurlijk is zijn muziek van ‘voor mijn tijd’, maar nu ik wat kritischer over hem nadenk en naar zijn werk kijk, valt me op dat toch veel invloeden (buiten de muziek) van hem terug komen in woonaccessoires, meubels, kleding en er zelfs eigentijdse popsterren zijn, zoals Lady Gaga en modellen als Kate Moss op de cover van Vogue in 2003 en 2012 die zijn stijl overnemen.
Na wat research ben ik heel wat wijzer geworden over deze wereldster. Bowie studeerde aan de kunstacademie en is tijdens zijn latere carrière blijven schilderen. Uit zijn schilderijen lijkt hij voorkeur te hebben voor onder andere surrealistische kunst en stripverhalen van Marvel Comics. Bowie is zich altijd blijven interesseren in kunst. Niet alleen was hij betrokken bij de productie van zijn albumhoezen, bepaalde hij de kleding die door de muzikanten tijdens optredens gedragen werden. Ook ontwierp hij zelf het podium. Hij was actief als mimespeler, mode-ontwerper en acteur. Zelfs zijn ogen die twee verschillende kleuren hebben, blijken een heel andere waarheid te hebben dan we allemaal denken. Tijdens een vechtpartij, toen hij vijftien jaar was, raakte zijn linkeroog beschadigd doordat hij een vuistslag in het gezicht kreeg. Zijn pupil kon door de beschadiging niet meer reageren op lichtvariaties, waardoor zijn linkerooglens een bruine kleur leek te hebben.
Niet alleen muzikaal kon hij met ieder genre overweg, ook op modevlak was hij een kameleon, waarvan zijn vele alter ego’s geschiedenis geschreven hebben: Ziggy Stardust, Aladdin Sane en de Thin White Duke. Bowie vond niet alleen zichzelf steeds opnieuw uit, zijn transformaties hadden tevens enorme invloed op de muziekindustrie, de mode en zelfs onze cultuur en maatschappij in het algemeen. David Bowie blijkt een meester te zijn in het vinden van inspiratie die hij vervolgens prachtig integreert in zijn leven en zijn muziek. Met een frisse blik kijkend naar zijn uiterlijk door de jaren heen, zou je deze zelfs kunnen vertalen in interieurstijlen!
Er draait op dit moment in het Groninger museum een expositie over de impact die dit stijlicoon had op onze wereld. En dat gaat echt wel even verder dan alleen een jasje en een handgeschreven papiertje. Dat David Bowie op hoge leeftijd nog steeds wist te boeien mag echt wel heel bijzonder genoemd worden. De expositie demonstreert hoe zijn werk is beïnvloed, maar ook hoe deze invloed heeft gehad op verschillende stromingen in kunst, design, theater en de cultuur van nu. Hierbij ligt de focus op creativiteit, vernieuwing en samenwerking met veel vormgevers op het gebied van geluid, mode, vormgeving, theater en film. De tentoonstelling loopt nog tot 13 maart 2016.
Op zijn nieuwe, ter ere van zijn 69e verjaardag verschenen, album Blackstar introduceert hij zichzelf als een zwarte ster. Voor de eerste keer in al zijn 25 studioalbums verschijnt er op de hoes geen foto van hem zelf, maar wordt de voorkant gevuld door een zwarte ster. Zelfs zijn naam is vervangen door stervormige symbolen. Het is een album dat bol staat van de verwijzingen naar de dood, zowel in de teksten als in het artwork en de video's. ‘Look up here, I’m in heaven’.
Het is jammer dat zo’n veelzijdig, mooi mens onze aarde verlaten heeft, maar het is onze taak hem niet te vergeten. Ik betrap me er zelf op dat ik nieuwsgierig word naar zijn muziek en zijn invloeden en dan vooral ook naar wat zijn invloed op ons interieur geweest kan zijn… beter laat dan nooit!
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Er zijn nog geen reacties geplaatst.