Dakkapel op zolder plaatsen: dit moet je weten

Een dakkapel kan je heel veel extra ruimte opleveren. Je kunt je zolder bijvoorbeeld omtoveren in een vrij ruime slaapkamer of hobbykamer. Maar mag je zomaar een dakkapel op je huis plaatsen? En hoe werkt dat eigenlijk allemaal? Kun je dat zelf, of is het beter om het plaatsen van de dakkapel uit te besteden? Allemaal vragen die je jezelf moet stellen voordat je aan de slag gaat. Een dakkapel op zolder plaatsen: dit moet je allemaal weten!

 

1. Moet je een vergunning aanvragen?

Meestal hoef je voor het plaatsen van een dakkapel geen vergunning aan te vragen. Dit hangt echter af van je situatie. De hoogte en breedte van de dakkapel zijn bijvoorbeeld belangrijke criteria. En het hangt er ook vanaf of je de dakkapel aan de voorkant of aan de achterkant van je huis plaatst. Of je een vergunning voor je dakkapel nodig hebt, moet je dus altijd even checken.
 

 

 

2. Het belang van goed werk 

Een dakkapel plaatsen lijkt niet zo heel moeilijk. Er zijn dus vrij veel beunhazen die dit soort karweitjes doen. Maar… dat kan flinke problemen veroorzaken! Een dakkapel is onderdeel van je dak. Als hij later wordt geplaatst, moet de aansluiting tussen dak en dakkapel perfect worden afgewerkt. De aansluiting moet echt 100% waterdicht zijn en waterdicht blijven. Daarnaast moet ook de rest van de afwerking goed gebeuren om vochtproblemen te voorkomen. Gaat dit niet goed, dan kun je hele hoge kosten krijgen in de toekomst om de schade te herstellen.

 

 

3. Zelf de kozijnen kiezen 

Als je een bedrijf inhuurt voor het plaatsen van de dakkapel, zullen zij de hele dakkapel bouwen. Maar meestal gebeurt dat zonder de kozijnen en de ramen. Daarvoor moet je dus nog een glaszetter laten komen. Het kopen van kozijnen is namelijk zeer specifiek en dat kun je het beste zelf doen. Let erop dat de kozijnen goed passen bij de andere kozijnen die je al hebt, zodat de dakkapel een mooie eenheid met de rest van de woning vormt.

 

 

4. Hoe lang duurt het plaatsen van een dakkapel?

Het plaatsen van het dakkapel kan snel of langzaam gaan. Dat hangt af van het type dakkapel. Laat je de dakkapel ter plaatse opbouwen uit hout, dan kan de plaatsen enkele dagen duren. Maar als je ervoor kiest om een prefab dakkapel te plaatsen, kan de plaatsing in 1 dag al klaar zijn. Soms is het mogelijk de dakkapel met kozijnen en al te laten plaatsen, maar vaak zullen ze achteraf geplaatst moeten worden.

 

 

5. Hoe werk je de dakkapel af?

Een dakkapel wordt meestal ‘kaal’ geleverd. Dat wil zeggen dat hij wel volledig wind- en waterdicht is, maar dat je zelf de afwerking nog moet doen. Aan de buitenkant zul je een houten dakkapel dus moeten (laten) schilderen. Dat kun je het beste zo snel mogelijk na het plaatsen doen. Een kunststof dakkapel is in principe aan de buitenkant al helemaal afgewerkt. Is de buitenkant goed afwerkt, dan kun je aan de binnenkant de afwerking kiezen die past bij de rest van de ruimte.

 

 

6. Hoe duur is een dakkapel?

De prijs van een dakkapel hangt af van het type dakkapel en het formaat. Er is dus niet een vaste prijs voor te berekenen. Meestal ligt de prijs tussen de €3.500 en de €4.000. Bij de modernste prefab kunststof dakkapellen kan de prijs iets hoger liggen omdat ze beter zijn geïsoleerd. En als je een dakkapel zelf bouwt, is dat natuurlijk een stuk goedkoper. De prijs is dus vooral afhankelijk van je eigen situatie.

Een dakkapel plaatsen is meestal een klus voor professionals. Doe je het zelf, dan moet je wel ervaring hebben en weten wat je doet. Gaat het mis, dan kun je behoorlijk last krijgen van bijvoorbeeld lekkage. Het is dus goed om van tevoren uit te zoeken wat je het beste kunt doen. Met deze 6 tips ben je goed voorbereid als je zelf een dakkapel gaat (laten) plaatsen op zolder. Lees hier ook waarom een dakkapel plaatsen altijd een goed idee is.