Het voorjaar staat weer voor de deur, hét moment om de tuin weer eens op te knappen. Verfwerk is vaak een onderdeel van het opknappen van de tuin, of het nu uw schutting, tuinhuis of tuinmeubelen betreft. Een binnenmuurtje verven is relatief gemakkelijk gedaan, echter als u buiten gaat verven zijn er een paar aspecten cruciaal voor een resultaat op de lange termijn. En zeg nu eerlijk; een beter resultaat en dus minder verfwerk in de toekomst is een goede motivatie om het nu eens écht goed aan te pakken.
Kies het juiste product
Dit lijkt een open deur, toch gaan velen hier de fout in. Zo wordt er regelmatig gewoon een verf bij de bouwmarkt gekocht omdat die toevallig in de aanbieding is. Maar, de ene zwarte verf is de andere niet. Een product voor een relatief open materiaal als hout – dat kan gaan krimpen en uitzetten bij vochtverschillen – heeft iets anders nodig dan een tuinhek van glad metaal. Het resultaat van een verkeerd product: een bladderende verflaag. Voor tuinhuizen, schuttingen en schuurtjes is een dekkende beits aan te raden, metalen hekwerk is er speciale metaalverf.
Het is sowieso verstandig om te bekijken waar een prijsverschil tussen verfmerken vandaan komt. Er zijn namelijk flinke kwaliteitsverschillen tussen verfsoorten, iets wat je zeker op langer termijn zult gaan merken. Een slechte verf beschermt je materiaal minder goed en zal ervoor zorgen dat je binnen korte tijd opnieuw aan de slag moet.
Een goede voorbewerking is het halve werk
De ervaren doe-het-zelver weet: het schilderwerk is het leukste gedeelte, de voorbewerking is het zwaardere werk. Een paar dingen om op te letten in de voorbereiding:
- Houtschimmel en houtrot zijn belangrijke aandachtspunten. U kunt hier overheen verven, maar dat betekent niet dat het weg is. Deze zult u echt eerst moeten verwijderen.
- Ook een afbladderende verflaag zal altijd verwijdert moeten worden. Indien u dit niet doet zal de nieuwe verflaag op de bladderende verflaag hechten en er dus ook af gaan.
- Zorgt ervoor dat uw hout goed ontvet is. Soms wordt vergeten dat hout dat u zelf niet heeft geolied toch vettig kan zijn, bijvoorbeeld wanneer het geïmpregneerd is. Dit verhindert een goede hechting.
- Het schuren van hout zorgt altijd voor een beter hechting.
Ideaal verfweer
Niets zo zonde als werk dat teniet wordt gedaan. Iedereen zal zich bedenken dat schilderen in de regen geen goed idee is, maar de droogtijd van de verf wordt soms wel vergeten. Let erop dat er tot de verf droog is – de droogtijd staat op de pot vermeld – er geen regen overheen komt. Vergeet ook de luchtvochtigheid niet. Een hoge luchtvochtigheid zal leiden tot condensvorming. Idealiter verf je bij een temperatuur tussen de 15-25 graden. Schilderen in de volle zon is ook af te raden.
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Er zijn nog geen reacties geplaatst.