Blauw als basis in huis

Blauw is een geweldig veelzijdige kleur. Vroeger was het een van de traditionele kleuren waarbij blauw voor mannen en jongens was en roze voor meisjes en vrouwen. Inmiddels is op dit gebied veel veranderd. Waar tegenwoordig echte mannen roze dragen, kunnen vrouwen heel goed uit de voeten met blauw en er toch enorm vrouwelijk uitzien.

Een einde aan deze stereotypering dus. Blauw wordt door veel mensen gezien als een koele kleur, maar het kan ook heel warm en sfeervol uitpakken. Blauw is echt een prima kleur om als basis in huis te gebruiken. Wil je weten op welke manier je dat doet? Lees dan zeker verder!

 

Blauw als basis in huis

 

 

Blauw als rustpunt

Blauw is zo populair omdat het zoveel mogelijkheden biedt. Aan de ene kant is blauw een koele kleur. En die koelte biedt je rust. Heb je een drukke werkdag gehad en komt je thuis, dan wil je graag even niets aan je hoofd. Een koele blauwe muur in je woonkamer kan zoveel rust uitstralen dat het je weinig moeite kost om alle stress van die dag even te laten gaan.

Om deze reden is blauw ook een perfecte kleur voor kinderkamer inspiratie. Kinderen hebben alle rust nodig om de prikkels van de dag te verwerken en dit doen ze dan terwijl zij in hun hoogslapers of kinderbedden liggen te slapen, met op de achtergrond een mooie blauwe muur.

Daarnaast kan blauw ook als achtergrond bij een stoer jongensbed worden gebruikt. Voor rust in een ruimte, kies je vaak voor de koele blauwtinten. Met groen van planten breng je warmte aan in ruimtes.

 

 

Sfeervol blauw

Donkerblauw is een echte sfeermaker. De keerzijde bij zo'n donkere kleur is wel dat je goed moet opletten bij het gebruik ervan. Kleine ruimtes donkerblauw maken, zorgt door het gebrek aan licht al snel voor een sombere ruimte. Pas het dan ook vooral toe in kamers met veel licht. 


Heb je een hele ruime woonkamer, dan is het zelfs mooi om twee wanden in de donkerblauwe kleur te verven. De muur achter kinderbedden maken de kinderkamer bijzonder knus, mits genoeg licht.

 

 

Blauw combineren met andere kleuren

Blauw is niet alleen een makkelijke kleur om een bepaalde sfeer mee te creëren. Het is ook een kleur die bijzonder eenvoudig te combineren is met andere kleuren. Misschien zou je dat niet direct denken, maar het is echt zo. Blauw past perfect bij pasteltinten, maar ook bij meer opvallende kleuren, zoals oker, groen, en natureltinten zoals hout.

 

 

Kleine ruimtes waar donkerblauw wel mag

Eerder vermeldden we dat donkerblauw in kleine ruimtes toepassen niet heel verstandig is, vanwege het benauwende effect. Er zijn echter een paar kleine ruimtes waar het geen probleem is om donkerblauw op de muren aan te brengen. Denk maar eens aan het enige echte kleinste kamertje in het huis, het toilet. 


Hier is het juist heel erg knus om het een donkere en toch warme en sfeervolle ruimte te maken. Zorg voor de juiste verlichting en combineer het geheel met bijvoorbeeld zilverkleurige of houtkleurige accessoires. Ook de bijkeuken en de trapkast zijn prima ruimtes waar je een kleine oppervlakte en donkerblauw probleemloos met elkaar kunt combineren.

 

 

Blauwe accessoires

In iedere ruimte van het huis zal je probleemloos blauw aanbrengen. Waar het je wel enige moeite kan kosten, gewoon omdat je daar het meeste tijd doorbrengt, is de woonkamer. Misschien durf je het dan ook niet aan om een, voor je gevoel extreme, stap naar een blauwe muur in je huis te zetten. 


Of wellicht wil je eerst eens kijken of het blauwe wel echt iets voor je is, voordat je weer opnieuw kunt behangen en verven. Probeer het dan eens met blauwe accessoires om een gevoel bij de kleur blauw te krijgen. Het voordeel hiervan is dat accessoires helemaal niet zo duur hoeven te zijn. Je kan er mee afwisselen en het uitbreiden wanneer het nodig is.

Is het een kwestie van kijken of blauw wat voor je is? Geef dan niet direct een smak geld aan accessoires uit, maar begin rustig met een paar vaasjes bijvoorbeeld. Het is ook erg leuk om blauwe accenten in je woning aan te brengen met enkele schilderijen.

Vergeet ook niet om een blauw vloerkleed neer te leggen.Is blauw wel jouw ding, maar wil je de muren neutraal houden, bijvoorbeeld omdat je over niet al te lange tijd gaat verhuizen of je woning gaat verkopen? Geen enkel probleem wanneer je blauw in je meubelen of raambekleding verwerkt. Denk eens aan een blauwe bank of fauteuil.

Ook op de slaapkamer is het vrij eenvoudig om met meubelen of accessoires. Kinderbureaus zijn immers niet compleet zonder bureaustoel en deze kan je prima in het blauw kopen. Ook met beddengoed kan je eenvoudig blauwe accenten in een slaapkamer aanbrengen.

Ben je toe aan nieuwe raambekleding? Blauw! Blauw is tijdloos. Dit betekent dat vrijwel altijd blauwe gordijnen of rolgordijnen te vinden zijn.

 

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Creëer een Stijlvolle Werkr...

Op zoek naar slimme manieren om elke hoek van je huis te benutten? Overweeg dan eens de ruimte onder de trap te transformeren tot een functionele...

18 apr 2024 Lees verder
De tegeltrends voor 2024

Misschien is het je al opgevallen, maar in 2024 is er niet slechts één interieurtrend die het complete landschap domineert. Hetzelf...

08 apr 2024 Lees verder
De beste oplossingen voor he...

Je kunt op allerlei manieren warm water produceren zonder gas te gebruiken. Sommige apparaten bewaren het water in een tank, zoals zonneboilers, ...

05 apr 2024 Lees verder
Zoek je tips & originele ins...

Niemand zit uren op de trap, het is meestal niet de meest gezellige plek in huis. Dat laatste ben je, als dat al zo is, vooral zelf schuld want, ...

27 mrt 2024 Lees verder
Oogt je interieur rommelig t...

4 dingen je anders kunt doen om je interieur meteen opgeruimder te laten lijken!     Je thuis, je doet er alles aan om het er zo s...

20 mrt 2024 Lees verder
Tips voor het verkopen van j...

  ‘De woningmarkt’, wat is er nog niét over gezegd de afgelopen tijd? Waren de huizen ooit zó hoog geprijsd? De...

14 mrt 2024 Lees verder