Binnenkijken bij Patricia

 

 

Met alle respect voor de geschiedenis van het huis hebben Patricia en haar partner een droomhuis gemaakt van de stolpboerderij uit 1880. Hoe heden en verleden samenkomen kun je zien in de binnenkijker van deze week, we zijn te gast bij Patricia.

 

 

Patricia over haar huis

Welkom op stolpboerderij Draai-Oord. Eerst even terug in de tijd. De boerderij stamt oorspronkelijk uit het jaar 1880. Met zekerheid is dit niet te zeggen en dat maakt het juist dat je wil blijven ontdekken wat de historie van het huis is. Een boerderij geheel opgetrokken uit hout omdat het onderdeel uit maakt van de Stelling van Amsterdam. Rondom Amsterdam ligt een bijzondere verdedigingsring van 46 forten en batterijen, dijken en sluizen: de Stelling van Amsterdam. De linie werd gebouwd tussen 1880 en 1914 en moest de vijand buiten de stad houden. In de eerste ring om deze forten mocht niet gebouwd worden, in de tweede ring alleen stallen en schuurtjes en in de derde ring alleen houten huizen. Mocht het zo ver komen kon onze boerderij binnen een mum van tijd afgebrand worden zodat het zicht vanuit het fort niet belemmerd zou worden. Maar gelukkig allemaal uit voorzorg en is de boerderij nog steeds intact.

Medio 2019 kwam de boerderij te koop te staan, voor ons was het direct duidelijk, deze woning is voor ons! De woning was wel erg gedateerd maar de potentie zagen wij direct. Binnen een dag hadden we exact uitgedacht wat we met alle ruimtes wilde doen. De gehele bovenverdieping was leeg dus daar hadden we geheel de vrije hand. Zoals meestal op een boerderij werd er beneden geleefd, hier was dan ook naast de woonkamer, eetkamer en keuken een slaapkamer en badkamer. Wij hebben de slaapkamers en badkamer naar boven verplaatst. Dit in samenwerking met een constructeur omdat de vraag wel was of de constructie sterk genoeg was om alle nieuwe plannen te kunnen dragen. De grootste uitdaging zat hem in de constructie van de stolpboerderij, kenmerkend aan een stolpboerderij is het “vierkant”, dit zijn 4 eiken palen in het midden van het huis met spanten op de bovenverdieping waar het gehele huis op rust. Deze konden en wilden wij uiteraard niet weg halen maar een grote balk door je inloopdouche is niet ideaal dus we hebben flink gepuzzeld om tot een praktische invulling te komen.

Wat ons direct aantrok was de vide waaruit je vanuit de woonkamer zicht hebt naar boven, de eiken paal met spanten mooi kunt zien en het karakter van het huis weergeeft. Een benedenverdieping van 150m2 moet wel gezelligheid en warmte uitstralen, dat is wat ons betreft gelukt met de oude balkenplafonds die wij teruggebracht hebben in de originele staat en matzwart geverfd hebben. Een keuze die niet iedereen meteen zag zitten maar het resultaat is prachtig geworden. De keuken is het hart van de benedenverdieping, die wilden wij koste wat het kost verbinden met de woonkamer. Daarvoor moest wel de grootste draagmuur verwijderd worden op een plek waar wij boven de badkamer bedacht hadden. Er zijn behoorlijk wat mensen die hier wakker van gelegen hebben maar het is gelukt.

Wij hebben gekozen voor neutrale kleuren, witte wanden, zwarte plafonds en een eikenhouten vloer. In de bijkeuken en de hal hebben wij een waaltjes vloer laten aanleggen. Originele gebruikte waaltjes die ooit ergens buiten op straat hebben gelegen en nu net even dat extra karakter geeft aan de woning. Al met al is het een heerlijke woning geworden waar wij hopelijk nog tientallen jaren mooie herinneringen kunnen maken en kunnen genieten van het landelijk wonen op steenworp afstand van Amsterdam. 

Patricia blijven volgen? Kijk dan op: Instagram.com/ptrcbkkr_home/