BinBang - mijn ervaringen met groen scheiden

Afval jongens, afval. Ik heb een aantal Bins mogen uitproberen van BinBang en dát is een merk dat we op de woonbeurs in oktober tegenkwamen. Ik heb al eens eerder aangegeven dat ik probeer om zo bewust mogelijk te scheiden, om bewust om te gaan met de energie die we als gezin gebruiken én om ook mijn overige gezinsleden daarin mee te nemen  #uitdaging.

Ik nam contact op met BinBang omdat ik héél nieuwsgierig was naar hun bins. BinBang is ontstaan uit de frustratie dat er te veel afval is en dat ook hele waardevolle grondstoffen in de verbrandingsovens verdwijnen. Aangezien bijna alle gemeentes in Nederland een nieuw afvalsysteem heeft dat eraan bij moet dragen dat we beter ons afval scheiden en bewuster worden van wát (en vooral hoeveel) we weggooien. Als ik kijk naar mijn eigen gemeente, wij moeten voor de zakken van het ‘restafval’ betalen. 1,25 per zak lijkt natuurlijk niet veel maar toch denk je erover na of de ‘rest’ ook echt rest is. We mogen blikken, plastic en drankpakken samen in een container mikken, ons keukenafval in een apart emmertje verzamelen en natuurlijk glas en papier apart inleveren. Batterijen naar het inzamelpunt en grofvuil laten we ophalen door de gemeente. De ouderwetse ‘stortplaats’ bestaat voor ons niet meer. Ik vind het helemaal prima! Alleen……het levert je wel heel wat losse afvalbakken op en dát kan nog weleens tot een diepe zucht bij een van de pubers leiden. Het plastic staat buiten, het keukenafval in het gootsteenkastje en als dat vol is moet je ermee naar buiten. Het papier moet naar buiten en het glas ook. Voor het kleinere papier en plastic staan kleinere afvalbakken in onze waskeuken om de gang naar buiten voor iedereen te beperken tot het minimum ;) .  We kochten een aantal jaren geleden zo’n kunststof kist die eigenlijk voor tuinstoelkussens bestemd is. Daarin passen precies de bakjes voor keukenafval, papier en glas naast elkaar. Daarnaast staan de grote container en bak voor restafval. Al met al heb ik dus een heuse milieustraat in mijn achtertuin en dát, hoe graag ik mijn afval ook scheid, vind ik niet zo leuk voor het plaatje.


De Bins van BinBang zijn gemaakt met het doel om mensen zoals jij en ik (en onze gezinsleden) te helpen met het scheiden van afval. Ook voor bedrijven zou het een prima oplossing zijn want de Bins zien er mooi strak uit en kunnen zo geïntegreerd worden op een werkplek. De Bins zijn gemaakt van gerecycled kunststof en je kunt hem helemaal zelf samenstellen. Ik koos bijvoorbeeld voor witte handels maar jij zou ook voor een gekleurde variant kunnen kiezen. 

Wij hebben de BinBang van drie hoog getest. Hij kreeg een plekje in onze waskeuken en daar heb ik iedereen uitgelegd wat de bedoeling was en wat in welke bin moest. Bovenin stond mijn emmertje voor keukenafval en daarnaast was nog plaats voor rollen met nieuwe zakken en mijn emmertje met lege batterijen. De tweede bin was voor het plastic afval en de onderste voor het papier.  Zo liep niemand van hot naar her met zijn/haar armen vol afval maar was één tripje naar de waskeuken voldoende! Duidelijk en overzichtelijk voor iedereen in huis. Voor gezinnen met kinderen kan ik dit systeem dus zeer zeker aanraden!

Voor interieurliefhebbers is het dé uitkomst voor al die losse, lelijke bakken want zoals eerder gezegd hebben de bins een mooie strakke uitstraling en kun je ‘m met de diverse ‘add-ons’ helemaal naar eigen wens samenstellen.

Lynda Hovens
Ook te volgen op: Helemaal in stijl