Bespaar op hypotheeklasten: Sluit je hypotheek over!

Voorjaar: De bezem door je huis, de bezem door jouw financiën. Het loont om op een regenachtige lentedag ook eens te kijken naar je woonlasten. Wist je dat het mogelijk is om op je hypotheeklasten te besparen, door je hypotheek over te sluiten of door extra af te lossen? Zeker nu de hypotheekrente zo laag is! En dat bespaarde geld kan je op een andere manier laten groeien.

 

 

Je hypotheek oversluiten aan het einde van de rentevast-periode

Sluit je hypotheek altijd af met een bepaalde rentevast-periode. Loopt die rentevast-periode af? Dan kan je jouw hypotheek oversluiten zonder dat je daarvoor een vergoeding betaalt. Je ontvangt minimaal 3 maanden voor het aflopen van de rentevast-periode een verlengingsaanbod van jouw hypotheekverstrekker. Heb je vragen hierover? Maak dan een afspraak met je hypotheekadviseur.

 

Je hypotheek oversluiten tijdens de rentevast-periode

Is de rentevast-periode nog niet afgelopen? Dan kan je soms de hypotheeklasten verlagen met ‘rentemiddeling’. De nieuwe rente is dan berekend op basis van de oude rente en de huidige rente. Je krijgt een nieuwe rente en kan een nieuwe rentevast-periode kiezen. Je betaalt wel een vergoeding voor het aanpassen van de rentevast-periode, maar de hypotheekverstrekker verrekent die in de rente die je gaat betalen. Zo hoef je de vergoeding dus niet in 1 keer te betalen. Maar je bespaart maandelijks wel op de hypotheeklasten. Niet alle banken bieden deze service.

 

Is jouw huis in waarde gestegen of kan je aflossen?
Je hebt met jouw hypotheekverstrekker een bepaalde rente voor een bepaalde periode afgesproken. En toch kan het dan voorkomen dat je minder rente gaat betalen dan je hebt afgesproken. Dat heeft te maken met de risicoklasse waarin je valt. Een risicoklasse zegt iets over de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning. Hoe hoger jouw risicoklasse, hoe meer rente je betaalt. Door af te lossen op je hypotheek en/ of de stijging van de waarde van jouw woning kan je in een lagere risicoklasse komen.

 

Dus heb je de afgelopen jaren een verbouwing gedaan aan je huis en jouw huis verbeterd? Waarschijnlijk is je huis meer waard geworden. Als je dit kunt aantonen, bijvoorbeeld met een taxatierapport, val je mogelijk in een lagere risicoklasse en betaal je mogelijk minder rente. En bespaar je maandelijks geld. Neem daarvoor contact op met jouw hypotheekverstrekker.

 

Laat je geld groeien

Je hypotheek overgesloten? Misschien hou je nu maandelijks meer geld over. Bekijk eens hoe je dit geld slim kunt laten groeien. Zet je het weg op een spaarrekening? Of ga je ermee beleggen? Elke maand een klein bedrag sparen of beleggen is al interessant.

 

Is beleggen iets voor jou?
Kan je jouw geld langere tijd missen, dan is beleggen wellicht wat voor je. Je kunt op verschillende manieren beleggen. Met meer of minder risico. Koop je aandelen, dan krijg je een stukje van een bedrijf, een aandeel. Als het bedrijf winst maakt, kan het bedrijf dit aan de aandeelhouders uitkeren. Koop je obligaties, dan leen je geld uit aan bijvoorbeeld een bedrijf of een overheid. Je krijgt rente over het uitgeleende geld. En je weet ook precies wanneer de lening terugbetaald moet zijn. Of past een beleggingsfonds bij  je? Een beleggingsfonds gebruikt jouw geld en dat van anderen om gezamenlijk te beleggen. Een fondsbeheerder belegt het geld volgens het beleid van het fonds. Hij houdt voor je de marktontwikkelingen in de gaten. Je hebt daar dus geen omkijken naar. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. Bekijk op de site van Centraal Beheer of beleggen iets voor je is en wat jouw belegging kan opleveren. 

 

Dit artikel is in samenwerking met Centraal Beheer