Benieuwd naar je maximale hypotheek?

Wanneer de huizenprijzen snel stijgen, is het van vitaal belang te weten wat de maximale hypotheek is. Er zijn online tal van rekentools beschikbaar die u snel vertellen wat uw maximale hypotheekbedrag kan zijn. Dit is zonder twijfel aantrekkelijk, maar het vertelt niet alles. U wilt leren hoe u uw maximale hypotheek kunt berekenen. Zodat u precies weet hoe het totaal is berekend. U kunt meteen een duidelijk beeld krijgen als u de volgende instructies doorneemt. Dan kunt u in een paar eenvoudige stappen uitrekenen wat het grootste hypotheekbedrag die u eventueel via vanlanschot.nl kunt afsluiten.

 

 

Het toetsinkomen

Een geldverstrekker beoordeelt u om te zien of u in aanmerking komt voor de meest gunstige hypotheek. Dat doet hij op basis van uw toetsinkomen. Dit is het inkomen waartegen een maximale hypotheek wordt berekend. De volgende elementen worden in aanmerking genomen: het brutoloon, een sociale uitkering, vakantiegeld en onregelmatigheidstoeslag, provisie, overwerk, een dertiende maand (die aan het einde van het jaar wordt uitbetaald) en een eindejaarsuitkering. Ook zaken als flexibele inkomsten, inkomsten uit zelfstandige arbeid, alimentatiebetalingen en VEB-toeslagen worden in aanmerking genomen. Als er twee inkomens in aanmerking moeten worden genomen, wordt het laagste van de twee als toetsingsinkomen gebruikt.

 

De toetsrente

Naast het toetsinkomen wordt ook de toetsrente gebruikt bij de berekening. Dit is de hypotheekrente die is gebruikt om de cijfers te berekenen. Het is niet noodzakelijkerwijs uw huidige hypotheekrente. Het hangt er ook van af hoe lang u de lening nog moet aflossen. De werkelijke hypotheekrente kan worden gebruikt voor rentevaste periodes van 10 jaar of meer. Als de periode korter is dan tien jaar, moet u de gemeenschappelijke testrentevoet gebruiken. Deze wordt jaarlijks door een externe instantie vastgesteld. Het is dus van cruciaal belang dat u op de hoogte bent. Als u dit doet, kunt u precies achterhalen wat uw geld op dat moment waard was. Zorg ervoor dat u de werkelijke rentevoet neemt in plaats van de algemene rentevoet als uw werkelijke rentevoet hoger is dan de algemene rentevoet.

 

De woonquote

Bij het opstellen van uw maximale hypotheek moet rekening worden gehouden met de woonquote. Dit is het deel van uw toetsingsinkomen dat mag worden gebruikt als jaarlijkse maximale hypotheeklast. De term "woonlastenpercentage" verwijst naar dit aandeel. De leeftijd van de aanvrager, maar ook het toetsinkomen en het rentepercentage zijn van invloed op dit getal. Een hoger toetsingsinkomen en een hogere toetsingsrente leiden tot een grotere woonquote. Ook heb je bij grotere bedragen meer fiscale voordelen. De woonquotes zijn gemakkelijk in tabellen te vinden. Er zijn er twee: één voor en één na de pensioengerechtigde leeftijd. Houd ook in de gaten of je geld leent via de NHG of niet.

 

 

 

 

 

 

 

Maximale lasten hypotheek

De maximale hypotheeklast is het maximale bedrag dat u aan aflossing en rente mag betalen. Dit cijfer wordt bepaald door uw woonlasten te vermenigvuldigen met het toetsingsinkomen. Het maandelijkse hypotheekbedrag kunt u vinden door dit getal door 12 te delen. Als u andere financiële verantwoordelijkheden hebt, kunt u misschien uw maximale hypotheeklast verlagen. Dit kan een lening zijn. Het zou ook een erfpacht kunnen zijn. Gaat het om studieleningen? Zo ja, dan wordt er 0,75 procent afgetrokken.

 

Het maximale hypotheekbedrag

Wanneer u uw maximale maandelijkse hypotheeklast kent, kunt u ook uw maximale hypotheekbedrag berekenen. Dit is de prijs van een jaarlijkse annuïteitenhypotheek die maandelijks bruto wordt betaald aan rente en aflossing. Ook als u een ander type lening kiest, wordt de maximale hypotheek altijd op deze manier berekend. Uiteraard zijn de toetsrente en de looptijd van invloed op de berekening die u maakt. Een hogere rente verhoogt ook uw woonquote, waardoor u iets meer kunt lenen. De maximale hypotheekberekening varieert enigszins naargelang het om een rentevaste periode gaat. Dit kan betekenen dat u op sommige momenten niet genoeg kunt lenen. Houd hier dus ook rekening mee.