Basiskennis stroomonderbreker voor huiseigenaren

Elke huiseigenaar moet bekend zijn met de werking en de kenmerken van de schakelkast die de stroom verzorgt in het huis. Weten wat het is, waarom het belangrijk is en hoe het werkt, kan je helpen met het oplossen van elektrische problemen in je huis en gevaarlijke situaties voorkomen.

Dit is niet zo ingewikkeld als het klinkt.

 

Basiskennis stroomonderbreker voor huiseigenaren

 

Hoe werkt een schakelaar?

Het hoofdschakelpaneel is in wezen een grote schakelaar die veilig de voeding van vermogen in je huis verdeelt. De stroomonderbreker herbergt ook andere kleinere schakelaars die verbinding maken met specifieke delen van je huis. Deze kleine schakelaars hebben als functie om ​​elektrische veiligheid te garanderen.

Dus als huiseigenaar hoef je alleen toegang tot de groepenkast te hebben bij het uitvoeren van reparaties of vervangingen.

 

Waarom is de stroomonderbreking belangrijk?

De elektriciteit die stroomt van de leverancier passeert de meter en komt aan bij het hoofdschakelaars paneel. Dit maakt jou en je gezin vatbaar voor elektrische gevaren van huishoudelijke apparaten en elektronische apparatuur die elektrische schokken, brandwonden en branden kunnen veroorzaken en zo ernstige schade aan je gezondheid en eigendom toebrengen.

De groepenkast levert stroom, maar is ook ontworpen met veiligheidsfuncties die de bedrading beschermen en elektrische schokken en brand vermijden als gevolg van overbelasting of warmte-opbouw.

Het veiligheidsmechanisme van het paneel van de stroomonderbreker bewaakt je huis en zijn bewoners tegen alle gevaren van onjuiste aarding, kortsluitingen, spanningsschommelingen, defecte bedrading en beschadigde isolatie.

 

Hoofdveiligheidskenmerken

De hoofdstroomonderbreker, dit is de schakelaar die aan en uit gaat om de stroomstroom te regelen. Dus als er een overbelasting is als gevolg van een kortsluiting of omdat er tegelijkertijd te veel apparaten worden uitgevoerd, gaat de bijbehorende stroomonderbreker automatisch uit om de stroomstroom uit te schakelen. Standaardonderbrekers kunnen verder worden onderverdeeld in de volgende twee categorieën:

Enkelpolige schakelaar, deze enkele schakelaars zijn typisch tussen 15-20 ampère, worden vaak gevonden in de meeste stroomonderbrekers en kunnen maximaal 120 volt aan.

Dubbelpolige schakelaar, deze zijn verkrijgbaar in verschillende ampères en kunnen 240 volt afhandelen. Tweepolige schakelaars zijn ontworpen voor grote huishoudelijke apparaten zoals airconditioners, waterverwarmers, wasmachines en kachels.

 

Het verschil begrijpen tussen afmetingen

De meeste huizen hebben idealiter 100 of 200 versterkingsboxen, afhankelijk van de hoeveelheid elektriciteit die het paneel moet verwerken en het aantal circuits dat aan het hoofdschakelbrekerpaneel wordt toegevoegd. 

Dus, wanneer iemand meer capaciteit nodig heeft, kan dit verwijzen naar de versterkers of het aantal circuits. Het kan ook zijn dat je er aan toe bent om een nieuwe groepenkast te kopen.

Idealiter kan de levensduur en betrouwbaarheid van de stroomonderbreker gedurende 25-30 jaar volstaan, maar moet je het misschien eerder vervangen als je één van de volgende tekens ziet:

De stroomonderbreker blijft vaak haperen, de stroomonderbreker wordt niet gereset, er is oververhitting van de elektrische benodigdheden en materialen of fysieke schade aan de elektrische benodigdheden en materialen.

 

Veiligheidsherinneringen

Als je het paneel van de stroomonderbreker controleert, is het waarschijnlijk als gevolg van elektrische problemen of vanwege een aan / uit knop. Maar, houd deze punten in gedachten:

Draai de schakelaar in en uit en test de verschillende delen van je huis die wordt bestuurd door de hoofdstroomonderbreker. Werk altijd met droge handen en op een droog oppervlak. Vermijd herhaaldelijk een stroomonderbreking te resetten als de stroomonderbreker niet wordt gereset.

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Je casco nieuwbouwhuis is op...

Zó pak je dat aan, stappenplan en tips. Bouw mee aan je droomhuis. Gefeliciteerd, je hebt de sleutel ontvangen van je nieuwe woning en nu...

16 aug 2024 Lees verder
Vochtproblemen in huis? Los ...

Vochtproblemen in huis zijn een veelvoorkomend en vervelend probleem dat snel moet worden aangepakt. Of het nu gaat om een vochtige kelder, schim...

23 jul 2024 Lees verder
Hal (opnieuw) inrichten? Een...

Is je hal aan een opknapbeurt toe? Heel goed! Vaak besteden we hier relatief weinig aandacht aan. Terwijl het toch dé plek in huis is waar...

18 jun 2024 Lees verder
Woning verbouwen? Dit gereed...

Een verbouwing van je huis kan een opwindende onderneming zijn, maar het is essentieel om over het juiste gereedschap te beschikken om de klus te...

21 mei 2024 Lees verder
Vloer beschermen tijdens het...

De zon schijnt, het wordt warmer en het blijft langer licht: eindelijk is de lente aangebroken! Na al die regenachtige dagen is het fijn om richt...

16 mei 2024 Lees verder
De beste isolatiematerialen ...

Isolatie is een essentieel aspect van elk huis, of je nu in een oudere woning of een nieuwbouwhuis woont. Het kiezen van het juiste isolatiemater...

26 sep 2023 Lees verder