Als woonwensen veranderen - veilig wonen op elke leeftijd? Maak levensloopbestendige keuzes - bad eruit douche erin

Het is misschien al een hele tijd geleden dat jullie in dit huis kwamen wonen. Liefde op het eerste gezicht en jullie wisten meteen dat dit de plek was waar jullie samen ouder wilden worden. Er liggen ongetwijfeld heel veel mooie en dierbare herinneringen, het is jullie thuis. Wooncomfort op maat, dat is belangrijk om je écht thuis en veilig te kunnen voelen. Voor iedereen bestaat wooncomfort uit andere woonwensen en als je ouder wordt kunnen die woonwensen dus veranderen. Natuurlijk, in principe zouden jullie kunnen verhuizen maar het is niet gezegd dat in dat nieuwe huis alle voorzieningen helemaal naar wens en op maat zijn. Waarom niet gewoon blijven waar je bent en je geliefde huis helemaal aanpassen aan deze nieuwe levensfase? Maak levensloopbestendige keuzes als jullie ouder worden. Hoe mooi dát uit kan pakken laten we graag zien, ook een ‘aangepaste’ badkamer (bijvoorbeeld) kan een hele stijlvolle badkamer zijn. Ooit overwogen om het bad eruit te laten halen en er een royale douche in te laten zetten voor een veiliger én comfortabelere badkamer?

 

 

 

Veilige en comfortabele badkamer 

Als je aan de badkamer denkt liggen daar voor senioren misschien wel een aantal uitdagingen. Gladde tegels, laag toilet, hoge badrand, hoge instap doucheruimte etc..

Moet je wachten met het aanpassen van je badkamer totdat er iets gebeurt? Absoluut niet! Voorkomen is beter dan genezen, ook in dit geval. Om ongelukken te voorkomen is het slim om met het ouder worden ook kritisch naar je woonomgeving te blijven kijken. Zo doe je er alles aan om zo lang als maar mogelijk is in je geliefde woning te kunnen blijven wonen. Laat je niet afschrikken, zo’n levensloopbestendige badkamer hoeft geen hele grote investering en wekenlange klus te zijn. Er zijn verschillende manieren om een badkamer veiliger voor senioren te maken. Als je je huidige badkamer namelijk nog helemaal mooi vindt kan er met een dag werk al veel voor je gedaan worden. Wat te denken van het bad eruit douche erin?

Als je ouder wordt kan een bad in je badkamer minder praktisch zijn. In- en uitstappen kan meer moeite kosten en het risico op uitglijden ligt op de loer. Zonder hele grote verbouwing kan de het bad gedemonteerd en vervangen worden door een veilige en hoogwaardige douchecabine. Een inloopdouche met lage instap, antislip coating, veiligheidsglas en veilige comfortsteunen. Je kunt kiezen uit diverse stijlen zodat de nieuwe inloopdouche naadloos aansluit bij je bestaande badkamer. Wil je meer aanpassingen in je badkamer laten doen dan kan dat natuurlijk ook! Samen met de vakman kun je bepalen welke levensloopbestendige keuzes je nog meer voor je badkamer kunt maken. Kijk hoe mooi dat eruit kan zien!

 

 

 

Veilig wonen op elke leeftijd 

Hoe groot de liefde voor een mooi interieur ook is, veiligheid staat altijd voorop. Er is niks mis met bijvoorbeeld mooie vloerkleden in je woning, maar als je ouder wordt kunnen die losliggende tapijten voor valpartijen zorgen. Zo zijn er nog een aantal aanpassingen die wenselijk kunnen zijn als bewoners ouder worden. Denk bijvoorbeeld aan een hogere bank die het opstaan makkelijker maakt, een hoger bed om dezelfde reden. Maar denk ook aan praktische aanpassingen die géén geld kosten. Zoals bijvoorbeeld de inrichting van de keukenkastjes. Zet alles zo laag mogelijk in de bovenkastjes, en vooraan voor het grijpen. Zo voorkom je dat je op een krukje moet gaan staan omdat je ergens niet bij kunt.

Gezond en zonder beperkingen oud worden is het streven, in praktijk kan er hier en daar toch wel een ongemak en beperking ontstaan. Voor (bijna) alles is een oplossing in je eigen huis te bedenken. Een aantal algemene tips als je van je eigen woning een levensloopbestendige woning wil maken?

 

  • Belangrijke ruimtes op de begane grond
  • Traplift- als je voor bovenstaande tip de ruimte gewoon niet hebt is een traplift een aanwinst. Naar de slaapkamer en badkamer zonder het risico van traplopen te hoeven nemen. Ben je nog niet toe aan een traplift? Antislip op de trap kan ook al een fijne aanpassing zijn die uitglijden kan voorkomen. Een stevige trapleuning spreekt voor zich.
  • Verhoogd toilet en inloopdouche
  • Onderhoudsvriendelijke tuin. Als je dol bent op tuinieren en dat voorlopig nog niet op wil geven, maak het jezelf dan makkelijker waar mogelijk. Een robotgrasmaaier helpt je met een zware klus in de tuin. Zo kun jij je bezighouden met wat je het liefste doet, graven in de aarde en je planten verzorgen.
  • Voldoende verlichting overal, zeker bij de trap en in de badkamer en slaapkamer
  • Haal losse vloerkleden weg. Hoogpolig tapijt maakt lopen soms ook lastiger.
  • Losse kabels en snoeren wegwerken of struikelen te voorkomen.
  • Gaskookplaat eruit.
  • Haal drempels weg en maak ruimte in de doorlooproutes

Loop regelmatig kritisch je hele woning na, bekijk alle ruimtes en situaties in huis. Waar zie je risico’s voor de toekomst? Werk gaandeweg toe naar een complete levensloopbestendige woning. Zo gaat de overgang geleidelijk aan en blijft je huis altijd veilig én comfortabel.