Als je huis, je spullen en portemonnee je lief is - duurzamer leven met een waterontharder

Ook in een klein land als Nederland kan de waterkwaliteit in de verschillende delen van het land enorm verschillen. Waar in de ene provincie het water heerlijk smaakt en zacht is voor je leidingen zie je in de andere provincie bijna de kalkstukjes in het drinkwater drijven en is het weren van kalkaanslag een enorme uitdaging. Uiteindelijk gaan mensen meer agressieve middelen gebruiken om die aanslag tegen te gaan of weg te werken, lijden apparaten als de wasmachine of vaatwasser enorm onder diezelfde hoeveelheid kalk en betaal jij uiteindelijk meer. Meer aan energiekosten omdat het apparaat dat je gebruikt minder goed werkt én meer aan de voortijdige vervanging van datzelfde apparaat omdat het uiteindelijk niet meer werkt door de kalkaanslag.

 

Als je huis, je spullen en portemonnee je lief is – duurzamer leven met een waterontharder.

 

Waarom is een waterontharder nodig?

Eerlijk is eerlijk, een glas ‘schoon’ water uit de kraan waarin je de kalk ziet drijven ziet er niet heel smakelijk uit. De smaak zal anders zijn dat water in gebieden met zachter water. Waarom zou je nou een zo’n apparaat overwegen en past een waterontharder in elk huis? Wat het nut is van waterontharders om je water zachter te maken lees je hier:

 

 • Apparatuur gaat langer mee: een waterontharder vermindert de hoeveelheid kalk in je water. Een goede waterontharder kan zelfs tot 100% kalk uit het water halen. Je huishoudelijke apparaten die met veel water gebruikt worden zoals je koffieapparaat, waterkoker, wasmachine, vaatwasser, ze gaan langer mee omdat er veel minder kalk zich op elementen van het apparaat vast zet.
 • Geen chemische schoonmaakmiddelen: kalkaanslag die er niet is hoeft niet verwijdert te worden. Je doucheruimte, badkamer, kranen blijven mooie glanzen omdat er geen kalkresten zichtbaar zullen zijn. Er zijn geen agressieve, chemische reinigers en vermoeiende schrobbeurten nodig om aanslag te verwijderen. Deze schoonmaakmiddelen zijn niet alleen slecht voor jouw luchtwegen en huid, het milieu is er ook niet blij mee als jij het door je afvoerputje giet.
 • Minder wasmiddel: dankzij een goede waterontharder heb je minder wasmiddel nodig omdat lekker zacht en helder water beter is voor je was.
 • Weinig tot geen onderhoud: een goede kwaliteit waterontharder heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Het onderhoud dat er eventueel nodig is stelt niet zo gek veel voor. Kies een goede kwaliteit en heb daardoor lang plezier van je waterontharder, denk gerust aan een jaar of 15.
 • Bespaar energiekosten: apparatuur die niet wordt aangetast door kalk gaat langer mee en verbruiken minder stroom. Bespaar dus op zowel reparatie- als energiekosten. Ook las je al dat je minder wasmiddel en schoonmaakmiddel nodig hebt, scheelt ook weer geld. Wie zoekt op waterontharder prijs kan meteen gaan vergelijken en ziet en snapt dat deze investering zichzelf al snel terug kan verdienen door de besparingen die we hierboven noemden.
 • Geen kalkaanslag, nooit meer: voor veel mensen klinkt dat als muziek in de oren! Kalkaanslag ziet er niet fraai uit en een doffe kraan, aangeslagen douchewanden, lelijke randen en waterspetters overal kunnen elke dag tot frustratie leiden en je woonplezier enorm drukken.
 • Minder kalk is goed voor de huid: hoe minder kalk in je water, hoe minder je huid droog aan zal voelen na het douchen. Minder huidirritatie en geen trekkend gevoel meer. Dát is wat een waterontharder voor je kan betekenen.
 • Lekker! Zacht water is lekkerder dan hard water. Aangezien je ook water gebruikt voor het maken van koffie en thee ga je ook daar verschil in merken qua smaak.

 

Als je huis, je spullen en portemonnee je lief is – duurzamer leven met een waterontharder.

 

Kan een waterontharder in elk huis gebruikt worden? 

In principe kan een waterontharder in de meeste huizen worden geïnstalleerd. Er zijn een aantal dingen die je even moet overwegen voor je tot aanschaf/plaatsing overgaat.

 

 • Gebruik een waterontharder als je water ook écht te hard is. Je kunt de hardheid van het water in jouw regio opzoeken. Zacht water hoeft niet onthard te worden, bespaar je dan de kosten.
 • Hoe meer water je gebruikt hoe groter de capaciteit van je waterontharder moet zijn. Ben je dus alleen of met 2 dan vraagt dat minder capaciteit dan wanneer je een gezin van bijvoorbeeld 5 hebt.
 • Ruimte, in principe past een waterontharder in bijna elke woning. De leverancier kan je er alles over vertellen en je voorzien van tips en advies. Een waterontharder moet altijd dicht bij de hoofdkraan en watermeter geplaatst worden en dat is bijna altijd in de meterkast. Het is zaak dat de installatie goed uitgevoerd wordt.

 

 

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Zelf je badkamer verbouwen: ...

Heb je net een nieuw huis gekocht en wil je de badkamer verbouwen? Of is je huidige badkamer aan een make-over toe? Dan kun je twee dingen doen...

15 feb 2024 Lees verder
Zo geef je je (bestaande) ba...

In dit seizoen? Een heerlijke warme douche of een ontspannend warm bad na een lange werken. ’s Morgens heerlijk met je blote voeten op de f...

29 dec 2023 Lees verder
Mooie stylingtips voor een n...

Een nieuwbouwwoning kent vaak een vaste stijl: strak, modern en eigentijds. Daar kun je je interieur ook zeker op inrichten! Maar dat is misschie...

11 dec 2023 Lees verder
Zo kies je badkamermeubels d...

Zit je met je handen in het haar en lukt het je maar niet om geschikte badkamermeubels te vinden? In dit artikel delen we de beste tips voor jouw...

30 okt 2023 Lees verder
Twijfel je of het een goed i...

Ben je al een tijdje aan het twijfelen over het verbouwen van je badkamer? Dan ben je niet de enige! Veel mensen staan voor dezelfde beslissing e...

16 okt 2023 Lees verder
Mijn wc is verstopt, wat nu?...

Een verstopte wc kan een vervelend probleem zijn dat zich op elk moment kan voordoen. Of het nu komt door te veel toiletpapier of een ander obj...

22 aug 2023 Lees verder