Alles wat je wilt weten voordat je een inboedelverzekering afsluit

De inboedel van de gemiddelde woning kost al met al behoorlijk wat geld. Daarom wil je beschadiging van jouw bank, televisie, eettafel en dergelijke voorkomen. Helaas lukt dit niet altijd. Zo kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met een lekkage, brand of diefstal. Als je niet verzekerd bent voor dergelijke schade, draai je zelf op voor de kosten. Wil je dit voorkomen? Sluit dan een inboedelverzekering af. In deze tekst vertellen wij alles wat je wilt weten over deze verzekering.

 



Wat is een inboedelverzekering?

Zoals de naam al omschrijft, verzeker je de inboedel van jouw woning met een inboedelverzekering. Deze verzekering is niet alleen bedoeld voor meubels, maar ook voor elektrische apparaten. Als je zo’n verzekering afsluit, vergoedt een verzekeraar de kosten die ontstaan als gevolg van brand, water, diefstal of storm. Is jouw bank beschadigd door brand of water? Of is jouw televisie gestolen? Dan kun je hiervoor bij de verzekeraar aankloppen als je een inboedelverzekering hebt. In veel gevallen vergoeden zij schade aan jouw inboedel.

Schade door eigen schuld

Is een elektrisch apparaat beschadigd en is dit jouw schuld? Of is er waterschade ontstaan door een openstaand raam? Dan biedt een inboedelverzekering niet standaard uitkomst. Verzekeraars maken namelijk een uitzondering voor schade aan de inboedel die door eigen schuld is ontstaan. Het is overigens niet zo dat je dergelijke schade helemaal niet vergoed kunt krijgen. Veel verzekeraars bieden jou namelijk de mogelijkheid om je ook hiervoor te verzekeren. Zo kun je bij Interpolis bijvoorbeeld kiezen voor Inboedel All-Risk. Schade door eigen schuld wordt in dat geval ook vergoed.

Hoe zit het met de dekking?

Voordat je een inboedelverzekering afsluit, wil je eerst weten hoe het met de dekking zit. Dit hangt onder meer af van de verzekeraar waar je de verzekering afsluit. Kies je voor een inboedelverzekering van Interpolis? Dan ben je standaard verzekerd voor schade door brand, inbraak, diefstal en veranderingen aan een huurhuis. Diefstal van onder meer tablets en laptops zijn bij deze verzekeraar standaard verzekerd tot 35.000 euro en sieraden en horloges tot 15.000 euro. Naast Inboedel Uitgebreid kun je bij deze verzekeraar ook kiezen voor Inboedel All-Risk. Bij laatstgenoemde verzekering ben je ook verzekerd voor schade door eigen schuld en schade aan geleende spullen van iemand anders.

De beste inboedelverzekering vinden

Wil je een inboedelverzekering afsluiten? Dan kun je hiervoor bij talloze verzekeraars terecht. Ga daarom ook niet over één nacht ijs bij het afsluiten van een inboedelverzekering, maar neem de tijd. Vergelijk bijvoorbeeld verschillende verzekeraars met elkaar en hak dan pas de knoop door. Let bij het vergelijken overigens niet alleen op de premie, maar kijk ook naar de inhoud. Een lage premie is mooi meegenomen, maar uiteindelijk draait het allemaal om de inhoud van de verzekering. Je wilt immers wel dat jouw inboedel goed verzekerd is.

Denk verder dan de inboedel

De meeste mensen denken dat zij goed verzekerd zijn met een inboedelverzekering. Toch is het slim om meerdere verzekeringen af te sluiten. Een goed voorbeeld hiervan is de woonlastenverzekering. Lang niet iedereen is bekend met deze verzekering, maar je kunt er zeker baat bij hebben. Met een woonlastenverzekering verzeker je namelijk het risico op inkomensverlies door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Sluit je deze verzekering af? Dan ben je verzekerd van een maandelijkse uitkering als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt. Op deze manier kun jij jouw hypotheek blijven betalen en hoef je het huis niet te verkopen.