Al een hele tijd zijn ‘we’ overgestapt van gloeilampen naar LED lampen, je kunt het gerust een soort revolutie noemen. Massaal hamsterden we gloeilampen want die gaven, vonden we toen, toch wel het meest sfeervolle licht. Hoe moesten we dat in hemelsnaam bereiken met dat koude LED licht? Anno 2024 zijn er weinig mensen die nog gloeilampen gebruiken want LED lampen schelen ons handen vol geld op de energierekening en met die sfeervolle verlichting kwam het ook goed. Inmiddels kun je kiezen uit verschillende lichtwarmtes en is er voor elke situatie en ruimte gewoon een geschikte LED lamp verkrijgbaar. Voor wie voor het eerst een eigen woning gaat inrichten, voor wie nu eindelijk door zijn/haar voorraad gloei- of halogeenlampen heen is én voor wie gewoon nog eens een reminder wil voor het perfecte lichtplan met LED verlichting, 8 tips!
Welke LED verlichting kies je waar en waar let je op als je je huis sfeervol wil verlichten met LED?
Voor alle duidelijkheid, de lamp is de lichtbron en waar de lamp in gebruikt wordt het armatuur. Welk armatuur je gebruikt is helemaal afhankelijk van je interieurstijl, de lamp is vooral het functionele onderdeel. Of dat dan een E27 LED lamp (grote fitting) of de kleinere E14 variant moet zijn ligt weer aan het armatuur dat je gekozen hebt. Dat gezegd hebbende, met onderstaande tips kun je de gezelligste sfeerverlichting kiezen voor je hele huis.
- LED is het! Waarom? Ze gaan ontzettend lang mee, LED lampen zijn duurzaam, energiebesparend* én dus ook sfeervol! Veel mensen dachten dat het soort lamp de sfeer bepaalt maar dat is niet zo. De kleurtemperatuur, dat wat de lamp warm of koel maakt, is sfeerbepalend en LED lampen zijn in diverse warmtes verkrijgbaar. Dáármee kun je spelen en sfeer bepalen.
- *Elke gloeilamp van 60watt die per dag zo’n 4 uur brandt kost je per jaar circa 40 euro meer dan wanneer je kiest voor een LED verlichting van 6 watt. Tel uit je winst als je je hele huis voorziet van duurzame verlichting.
- Kleurtemperatuur maakt de sfeer. Om de juiste kleurtemperatuur voor je ruimte te kiezen kijk je naar het aantal Kelvin van de lamp. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer (roder) de kleur van het licht. Hoe hoger dus het aantal Kelvin, hoe koeler (blauwer). Je snapt dat je bijvoorbeeld op je werkplek voor een andere kleurtemperatuur kiest dan voor bij je zithoek in de woonkamer.
- NIET mixen & matchen. Waar je in je interieurstijl misschien graag kiest voor het combineren van verschillende stijlen en kleuren, bij LED verlichting is het niet aan te raden om in dezelfde ruimte voor verschillende kleurtemperaturen te combineren. #ongezellig
- Meerdere lampen voor meer sfeer? Nou, wist je dat je de lichtsterkte van LED lampen op kunt tellen? Let op: als je een lichtsterkte van 10W nodig hebt (het vroegere 60W) dan kun je dat bereiken met één lamp van 10W maar ook door twee lampen met lagere wattage met elkaar te combineren. Het uiteindelijke resultaat is gelijk, alleen kan één lamp met hogere wattage net te fel schijnen en kun je door de wattages van twee andere lampen op te tellen dezelfde lichtsterkte bereiken. Het resultaat is gezelliger. Meerdere lichtpunten voor meer sfeer dus.
- Diverse lichtpunten in de ruimte zorgen voor meer sfeer en beleving. Als je alleen kiest voor lichtpunten aan je plafond dat komt het licht maar vanuit één richting. Voor een sfeervol geheel gebruik je liefst ook wandverlichting, tafellampen, en vloerlampen.
- Verlicht alles! Niet alleen daar wat je op dat moment bent, maar de hele ruimte. De ruimte lijkt groter als je elke hoek verlicht, als licht op muren en plafond kan weerkaatsen. Een goed verlichte ruimte is een sfeervolle ruimte. Door het beperkte stroomverbruik van LED verlichting kun je op momenten dat het nodig is verlichting gebruiken als sfeermaker en hoeft niemand in het donker te zitten.
- Even dimmen! Niet elke situatie heeft evenveel licht nodig. Dimbare LED lampen kun je ook gebruiken als je geen dimmers hebt geïnstalleerd. Tegenwoordig is er zoveel ‘smart’ verkrijgbaar dat je al je Led verlichting in huis kunt regelen vanaf je telefoon.
- Het licht gezien? Als je ondanks alle tips het nog steeds lastig vindt om de juiste lamp voor het juiste armatuur op de juiste plek in huis te kiezen is het handig om een lichtplan te maken. In zo’n lichtplan breng je eigenlijk in kaart waar je in de ruimte lichtpunten en stopcontacten hebt. Waar je welke lichtsterkte zou willen en of je voldoende basis-, sfeer- en functionele verlichting hebt. Als je meer hulp nodig hebt bij het maken van een goed lichtplan met LED verlichting voor je woning dan kun je hier op de site via het zoekvenster LICHTPLAN invoeren en er alles over lezen. Als dat niet voldoende is, bezoek de showroom van de leverancier van de LED verlichting van jouw voorkeur en vraag hen om met je mee te kijken.
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Er zijn nog geen reacties geplaatst.