En dan is het herfst, staat de winter voor de deur en is het afgelopen met een snelle douche na een lange zonnige dag. We willen vanaf nu lekker ruim de tijd nemen om te douchen of in bad te gaan. We willen warmte, sfeer en comfort in onze badkamer. Dikke handdoeken, prettig licht, genoeg ruimte en al onze favoriete spulletjes binnen handbereik. Anno nu is de badkamer geen bijzaak, weggestopt in een hoekje in huis dat over was, maar een hoofdzaak! Een mooie badkamer kan de verkoopprijs van je huis zelfs opkrikken maar laat dat niet de doorslaggevende factor zijn, renoveer je badkamer omdat jíj er nu gebruik van wil maken. Omdat je nú behoefte hebt aan een ruimte waar lekker kunt ontspannen en genieten van tijd voor jezelf. Hoe pak je dat nou aan, zo’n badkamerrenovatie? Het lijkt een hele klus (en dat is het natuurlijk ook) maar laat ons je stap voor stap helpen bij het maken van een waterdicht plan met tips voor het inrichten van de badkamer.
Badkamerrenovatie, waar te beginnen?
Of je niet een bestaande badkamer gaat renoveren, een badkamer op een andere plek in huis gaat realiseren of in een nieuwbouwhuis een compleet nieuwe badkamer gaat inrichten, het begin is hetzelfde: wat wil je? Laat je niet afschrikken, werk je lijstje punt voor punt af en je zult zien dat je ‘vanzelf’ tot jouw droombadkamer komt. Met een beetje hulp van ons... en bijvoorbeeld een sanitairwinkel die je graag helpt de kosten binnen de perken te houden.
1. Breng je behoeftes in kaart
Wat wil je allemaal in je badkamer hebben? Past dat erin? Wat móet er komen, denk bv aan ruimte voor je wasmachine. Is het een badkamer voor een groot gezin? Wil je persé een bad én een douche? Ga je tegelen of stuken en komt er dan vloerverwarming onder? Wil je er opbergruimte realiseren? Welke sfeer zie je graag in je badkamer? Een moodboard zou dus handig zijn. Een moodboard én een plattegrond waarop je kunt schuiven met het toekomstige sanitair zodat je weet wat de beste indeling is.
2. Maak een goede indeling van je badkamer
Dat schuiven met plaatjes van nieuw sanitair is leuk, zo kom je tot verrassende indelingen voor je nieuwe badkamer maar, werkt die indeling ook goed in de praktijk? Als je een bestaand badkamer gaat renoveren heb je ook nog eens te maken met allerlei leidingen die er al liggen. Als je de indeling persé wilt wijzigen moeten die leidingen ook allemaal aangepast worden en da’s en kostenpost extra. Denk bij een nieuwe indeling ook aan bewegingsruimte en deuropeningen etc.
3. Goede verlichting is onmisbaar in de badkamer
Niemand wordt mooier van een te felle lamp, rustiger overigens ook niet. Natuurlijk wil je goede verlichting zodat je jezelf goed in de spiegel kunt zien maar te fel is om meerdere redenen niet raadzaam. Niet alleen werkt het averechts op je gevoel, het weerkaatst ook nog eens aan alle kanten en wordt daarmee alleen maar feller en schreeuwender. Als je werkt met verlichting die gedimd kan worden zit je altijd goed. Ook een bewegingsmelder op je badkamerverlichting is een optie, dat geeft een extra luxe gevoel. Bepaal waar de lichtpunten moeten komen en welke armaturen geschikt zijn voor gebruik in vochtige ruimtes.
4. Hou je budget in de gaten
Als je eenmaal enthousiast aan de slag bent gegaan met je verbouwplan voor je badkamer ligt het risico op de loer dat je jezelf tussentijds laat beïnvloeden door allerlei dingen die je tegenkomt. Inspiratie die je nog niet eerder had, meningen van anderen etc. Bepaal op voorhand wat je budget is en wat de belangrijkste dingen zijn die je wilt realiseren in je nieuwe badkamer. Welke items mogen wat kosten en welke dingen zoek je op je gemak voor een scherpe prijs uit? Een eyecatcher zoals bijvoorbeeld een vrijstaand bad heeft een prijskaartje maar daar kan prima een eenvoudige kraan bij gebruikt worden. Ook is het slim om echt te zoeken naar betaalbare manieren om je badkamermuur te bekleden. Wees geen dief van je eigen portemonnee, beslis niet meteen maar neem je tijd.
5. Bezoek een showroom
Online kijken en vergelijken is zó handig. Het kan ook vaak voordeliger zijn om je spullen online te bestellen. Toch wil je je nieuwe bad misschien wel eerst even in het echt zien. Ga gerust in dat bad liggen om te kijken of het past zeg maar. Eenmaal overtuigd kun je het altijd nog online verder afhandelen. Maak een lijstjes met de dingen die je echt prima online kunt aanschaffen en de dingen die je liever eerst even ziet en aanraakt.
6. Vraag hulp
Een badkamer renoveren vraagt wel om enige kennis van zaken. Heb je wel al eens een laminaatvloertje gelegd wil dat nog niet zeggen dat je ook zelf een badkamer kunt renoveren. Vraag hulp, vraag informatie en lees jezelf goed in vóór je begint. Online is alles te vinden over deze klus.
Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder
Er zijn nog geen reacties geplaatst.